§ 4. - Zasady kalkulacji w uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1951.A-31.393

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 1951 r.
§  4.
1. 1
Ustala się aż do odwołania następujące granice zysku brutto:
dla potraw i przekąsek jarskichdla pozostałych potraw i przekąsekdla napojów
a)dla zakładów kategorii I110%100%150%
b)dla zakładów kategorii II100%80%100%
c)dla zakładów kategorii III100%70%70%
d)dla bufetów w miejscach rozrywkowych-70%70%
e)dla pozostałych bufetów-50%50%
f)dla barów mlecznych-50%50%
g)dla gospód100%70%70%
2.
Zysku brutto w wysokości ustalonej w ust. 1 nie stosuje się do posiłków, na które ustalona jest przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego cena maksymalna.
3.
Piwo oraz wody gazowe i mineralne powinny być sprzedawane w zakładach gastronomicznych po detalicznych cenach maksymalnych, powiększonych:
a)
w zakładach kategorii I - o 20%,
b)
w zakładach kategorii II - o 15%,
c)
w zakładach kategorii III - o 10%,
d)
w bufetach - o 10%.
4.
Dla restauracji i kawiarni typu "specjalne" granice zysku brutto ustala indywidualnie dla każdego zakładu Ministerstwo Handlu Wewnętrznego (Departament Cen w porozumieniu z Departamentem Żywienia Zbiorowego).
1 § 4 ust. 1 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 5 czerwca 1951 r. (M.P.51.A-73.966) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 11 czerwca 1951 r.