§ 6. - Zasady kalkulacji w nie uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1951.A-31.394

Akt utracił moc
Wersja od: 6 lutego 1953 r.
§  6.
W rozumieniu niniejszego zarządzenia zalicza się:
1)
do kategorii I - zakłady gastronomiczne o najwyższych kosztach obsługi, spowodowanych: położeniem lokalu, charakterem oraz zakresem jego działalności (główna trasa komunikacyjna, wielkie miasta, trudna dostawa produktów itp.), wykwintnym urządzeniem (lustra kryształowe, kandelabry, marmury itp.), urządzeniami rozrywkowymi (podium orkiestrowe, parkiety dancingowe, estrady dla występów artystycznych, specjalne werandy itp.) oraz koniecznością stałego kompletowania potraw i napojów w najszerszym asortymencie;
2)
do kategorii II - zakłady gastronomiczne o średnich kosztach obsługi, posiadające średnie wyposażenie, nie położone w zasadzie przy głównych trasach komunikacyjnych i prowadzące działalność, o której mowa w pkt 1, w pełnym bądź ograniczonym zakresie;
3)
do kategorii III - pozostałe zakłady gastronomiczne wydające gorące potrawy;
4)
do bufetów - zakłady gastronomiczne bez wyszynku, wydające do spożycia na miejscu i poza zakładem przekąski zimne i gorące, napoje zimne i gorące, wino, piwo, wody gazowe i mineralne, pieczywo oraz inne towary spożywcze i monopolowe.