§ 5. - Zasady kalkulacji w nie uspołecznionych przedsiębiorstwach gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1951.A-31.394

Akt utracił moc
Wersja od: 6 lutego 1953 r.
§  5.
1. 1
Dopuszczalna wysokość zysku brutto wynosi:
potrawy mięsnepotrawy pozostałenapoje produkcji własnejwina i wódki
dla zakładów kat. I40%70%120%100%
dla " " II35%55%80%60%
dla " " III30%45%50%40%
dla bufetów otwartych20%30%40%30%"
2. 2
Zysku brutto w wysokości określonej w ust. 1 nie stosuje się do posiłków i napojów, na które ustalona jest przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego cena maksymalna.
3.
Piwo oraz wody gazowe i mineralne powinny być sprzedawane po detalicznych cenach maksymalnych, powiększonych:
a)
w zakładach kategorii I - o 20%
b)
w zakładach kategorii II - o 15%
c)
w zakładach kategorii III - o 10%
d)
w bufetach - o 10%.
1 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 21 stycznia 1953 r. (M.P.53.A-11.163) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 11 maja 1952 r., z tym, że w stosunku do potraw objętych cennikiem gastronomicznym wchodzą w życie z dniem 3 stycznia 1953 r.
2 § 5 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 21 stycznia 1953 r. (M.P.53.A-11.163) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 lutego 1953 r.