Zasady i tryb wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w browarach.

Monitor Polski

M.P.1958.86.488

Akt utracił moc
Wersja od: 13 listopada 1958 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 25 października 1958 r.
w sprawie zasad i trybu wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w browarach.

Na podstawie art. 4 ust. 2 dekretu z dnia 16 maja 1946 r. o postępowaniu podatkowym (Dz. U. z 1957 r. Nr 7, poz. 25) zarządza się, co następuje:

Przepisy wstępne.

§  1.
Zarządzenie normuje zasady i tryb wykonywania szczególnego nadzoru podatkowego w browarach prowadzonych przez przedsiębiorstwa gospodarki uspołecznionej, wprowadzonego przez § 2 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 25 października 1958 r. w sprawie wprowadzenia szczególnego nadzoru podatkowego oraz ogólnych zasad wykonywania tego nadzoru (Dz. U. Nr 66, poz. 323).
§  2.
Ilekroć w zarządzeniu jest mowa o wydziale finansowym PPRN, rozumie się przez to wydział finansowy prezydium powiatowej (dzielnicowej) rady narodowej i miejskiej rady narodowej miasta stanowiącego powiat miejski.

Szczególny nadzór podatkowy.

§  3.
1.
Pracownik szczególnego nadzoru podatkowego nadzoruje wszelkie czynności przy produkcji piwa w celu:
1)
sprawdzenia prawidłowości przebiegu procesu produkcji pod względem ilości i rodzaju zużytych surowców i materiałów,
2)
ilości wyprodukowanego piwa,
3)
magazynowania,
4)
sprzedaży piwa.
2.
W browarach prowadzonych przez państwowe przedsiębiorstwa gospodarki rolnej pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego sprawują czynności kontrolne, wymienione w ust. 1 pkt 1, tylko doraźnie, stosując przy tym przepisy wydane przez Ministra Rolnictwa dla podległych mu organów w zakresie kontroli produkcji piwa.
§  4.
Minister Finansów może ustanowić w browarach stały nadzór na wniosek wydziału finansowego prezydium wojewódzkiej rady narodowej w przypadkach, gdy wprowadzenie takiego nadzoru jest celowe ze względu na wielkość produkcji, dużą częstotliwość czynności produkcyjnych, wymagających obecności pracownika nadzoru podatkowego, położenie zakładu itp.
§  5.
1.
Browary powinny posiadać dla celów kontroli:
1)
pojemniki 1- i 10-litrowe,
2)
wagę dziesiętną wraz z odpowiednim kompletem odważników,
3)
przyrządy i przybory do badania zawartości ekstraktu w brzeczce i piwie oraz do oznaczania zawartości alkoholu w piwie, z właściwymi tablicami redukcyjnymi.
2.
Przyrządy i naczynia wymienione w ust. 1, z wyjątkiem przyrządu do oznaczania zawartości alkoholu w piwie, powinny posiadać ważną cechę legalizacyjną.
§  6.
1.
W komisjach przemiaru naczyń działających zgodnie z przepisami, wydanymi przez właściwych ministrów, biorą udział pracownicy szczególnego nadzoru podatkowego.
2.
Dokumenty przemiaru naczyń załącza się do akt urzędowego sprawdzenia przeprowadzonego zgodnie z § 13 rozporządzenia Ministra Finansów wymienionego w § 1.
§  7.
Browar obowiązany jest najpóźniej na 2 dni przed rozpoczęciem procesu produkcyjnego podać wydziałowi finansowemu PPRN wykaz terminów warek na następny okres.
§  8.
Produkcja piwa powinna odbywać się zgodnie z wykazem terminów procesów produkcyjnych (§ 7) i opisem procesu technologicznego.
§  9.
Zmiany w ustalonym planie produkcji browar obowiązany jest zanotować na odpisie wykazu terminów (§ 7), a zmiany dotyczące okresu czasu ponad 3 dni zgłosić wydziałowi finansowemu PPRN w terminie ustalonym w § 7.
§  10.
1.
Gotowe piwo wolno przechowywać, rozlewać do naczyń i wydawać tylko w naczyniach i pomieszczeniach na ten cel przeznaczonych.
2.
W pomieszczeniu przeznaczonym do przechowywania gotowego piwa powinna być umieszczona tablica, na której należy wykazywać szczegółowy stan zapasów piwa w końcu każdego dnia.
§  11.
1.
Wysokość dopuszczalnych zaników na pokrycie naturalnych strat, które powstają w czasie wyrobu poszczególnych rodzajów piwa w poszczególnych działach (fazach) produkcji w czasie od wybicia brzeczki z kotła warzelnego do przelania gotowego piwa do naczyń transportowych, ustala się zgodnie z przepisami wydanymi przez właściwych ministrów.
2.
Na podstawie zaników w poszczególnych fazach produkcji (ust. 1) ustala się zanik ogólny w procentach objętościowych w stosunku do brzeczki gorącej.
3.
O wysokości zaników zatwierdzonych dla każdego browaru jednostka nadrzędna browaru obowiązana jest zawiadomić terenowo właściwy wydział finansowy PPRN przed rozpoczęciem roku kalendarzowego.
§  12.
1.
Pracownicy nadzoru podatkowego obowiązani są badać wysokość rzeczywistych zaników przy produkcji piwa w porównaniu z wysokością ustalonych dla browaru zaników dopuszczalnych.
2.
W razie stwierdzenia, że rzeczywiste zaniki w poszczególnych działach produkcyjnych browaru znacznie się różnią od ustalonej dla browaru wysokości dopuszczalnych zaników (§ 11), wydział finansowy PPRN może zażądać ponownego ustalenia wysokości dopuszczalnych zaników dla takiego browaru w obecności pracownika nadzoru podatkowego.
3.
W tym przypadku browar obowiązany jest na 3 dni naprzód zawiadomić wydział finansowy PPRN o zamierzonym ponownym ustaleniu dopuszczalnych zaników na bieżący okres roczny.
§  13.
System księgowości oraz dokumentacji rozrachunkowej produkcji i zbytu, obowiązujący w browarach, stanowi podstawę do czynności kontrolnych pracowników nadzoru podatkowego.
§  14.
1.
Na każdą przesyłkę piwa, przeznaczonego do rozwózkowej sprzedaży, przed wysłaniem piwa browar sporządza spis wywozowy w dwóch egzemplarzach zgodnie z wzorem stanowiącym załącznik do zarządzenia.
2.
Spisy wywozowe prowadzi się w zeszytach oparafowanych przez dyrektora przedsiębiorstwa. Każde dwie kolejne karty zeszytu otrzymują ten sam numer kolejny.
3.
Pierwszy egzemplarz spisu wywozowego pozostaje w zeszycie, który ma się znajdować stale w browarze, drugi egzemplarz towarzyszy przesyłce i służy dla celów kontroli obrotu poza browarem.
4.
W spisie wywozowym należy wyszczególnić rodzaj (nazwę) piwa, numery i pojemność naczyń transportowych oraz ogólną ilość litrów poszczególnych rodzajów (nazw) wydanego piwa.
5.
Browar w miarę potrzeby może wprowadzić w spisie wywozowym rubrykę "Data zwrotu beczek".
6.
Ilości piwa zwróconego do browaru, nie sprzedanego w rozwózkowej sprzedaży, powinny być uwidocznione w spisie wywozowym.
§  15.
Blankiety spisów wywozowych browar sporządza na własny koszt.
§  16.
1.
Zapasy piwa podlegają sprawdzeniu zgodnie z przepisami wydanymi przez właściwych ministrów w okresach kwartalnych i rocznych, a ponadto w terminach dowolnych.
2.
Przy obliczaniu zapasów piwa przelicza się półprodukty znajdujące się w poszczególnych działach produkcji na gotowe piwo przy uwzględnieniu dopuszczalnych zaników w poszczególnych fazach produkcji (§ 11 ust. 1).
3.
Wyniki sprawdzenia zapasów powinny być ujęte w odrębnym protokole, podpisanym przez przedstawiciela browaru i kontrolującego.
§  17.
1.
Piwo:
1)
niezdatne do spożycia wskutek zepsucia się w browarze i przeznaczone do zniszczenia,
2)
zniszczone wskutek zdarzenia niezależnego od przedsiębiorstwa,

- powinno być zgłoszone wydziałowi finansowemu PPRN.

2.
Zgłoszenia w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 1, należy dokonać w terminie 3 dni przed zamierzonym zniszczeniem, w przypadkach zaś, o których mowa w ust. 1 pkt 2 - w ciągu 24 godzin od chwili stwierdzenia zniszczenia piwa.
3.
Wydział finansowy PPRN może uzależnić zniszczenie piwa (ust. 1 pkt 1) od wyników analizy próbki zepsutego piwa.
4.
Na okoliczność zniszczenia piwa niezdatnego do spożycia należy sporządzić protokół w dwóch egzemplarzach, z których jeden pozostawia się w browarze, drugi przesyła się do wydziału finansowego PPRN. Protokoły podpisuje przedstawiciel browaru i pracownik nadzoru podatkowego.
§  18.
Browar obowiązany jest do dołączenia do każdego sprawozdania o podatku obrotowym załącznika, w którym należy podać pozostałość piwa według rodzajów (nazw) i stawek podatkowych na początek okresu sprawozdawczego, przychód piwa w tym okresie, sumę tych ilości, rozchód piwa w okresie sprawozdawczym, stan zapasów wynikających z ksiąg (saldo) oraz stan rzeczywistego zapasu piwa w magazynie w ostatnim dniu okresu sprawozdawczego. W załączniku tym należy uwidocznić w oddzielnej pozycji ubytek piwa ponad obowiązujące normy według rodzajów (nazw) i stawek podatkowych oraz kwotę podatku obrotowego przypadającą od tych ubytków.

Przepis końcowy.

§  19.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

SPIS WYWOZOWY Nr ..........

Piwo w beczkach (syfonach)
Grzbiet spisu wywozowegoRodzaj, nazwa piwaWywieziono piwa z browaruZwrócono do browaru piwa nie sprzedanego
nr beczekzawartość, pojemnośćnr beczekzawartość, pojemnośćnr beczekzawartość, pojemnośćnr beczekzawartość, pojemność
123456789
Razem według rubryk 3, 5, 7 wywieziono; rodzaj piwa:Razem według rubryki 9 zwrócono: rodzaj piwa:
Piwo w butelkach
Rodzaj(nazwa) piwaWywieziono piwa z browaruZwrócono do browaru piwa nie sprzedanego
butelek o pojemnościrazem litrów piwabutelek o pojemnościrazem litrów piwa
0,5 litra0,33

litra

0.3 litra0,5

litra

0,33 litra0,3 •litra