§ 2. - Zasady i tryb uznawania koziarni za zarodowe i reprodukcyjne.

Monitor Polski

M.P.1955.93.1202

Akt utracił moc
Wersja od: 22 października 1955 r.
§  2.
1.
Koziarnie uznaje się za zarodowe lub reprodukcyjne, jeżeli odpowiadają następującym warunkom:
1)
koziarnia, która ma być uznana za zarodową, składa się co najmniej z 10 kóz (samic) i 2 dorosłych kozłów, przy czym wszystkie sztuki wpisane są do krajowej księgi zarodowych kóz,
2)
koziarnia, która ma być uznana za reprodukcyjną, składa się co najmniej z 5 kóz (samic) i co najmniej 1 dorosłego kozła, przy czym wszystkie sztuki wpisane są do wojewódzkiej księgi kóz zarodowych,
3)
zwierzęta nie wykazują żadnych objawów chorobowych, na podstawie badań klinicznych i alergicznych uznane są za wolne od gruźlicy, a na podstawie badań serologicznych - za wolne od brucelozy,
4)
zwierzęta żywione są racjonalnie, a gospodarstwo posiada odpowiednie pastwisko i zabezpiecza w pełni pokrycie zapotrzebowania na paszę dla kóz,
5)
w koziarni osiąga się wydajność mleka, wynoszącą przeciętnie na 1 kozę:
a)
w koziarni, która ma być uznana za zarodową - 1.000 kg o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 3,2%,
b)
w koziarni, która ma być uznana za reprodukcyjną - 800 kg o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 3%;
6)
zapewnione są zdrowe warunki bytowania zwierząt, a w szczególności:
a)
budynek koziarni jest widny, suchy i dobrze przewietrzany,
b)
stanowiska dla kóz (samic i kozłów) są zaopatrzone w urządzenia umożliwiające indywidualne żywienie oraz w tabliczki informacyjne dotyczące każdego zwierzęcia,
c)
są oddzielne pomieszczenia dla wychowu młodzieży;
7)
osoby zajmujące się prowadzeniem i obsługiwaniem koziarni posiadają odpowiednie kwalifikacje.
2.
Uznanie koziarni za zarodową lub reprodukcyjną może nastąpić po upływie co najmniej 1-rocznego okresu przeprowadzania oceny wartości użytkowej kóz (ust. 1 pkt 5).
3.
Ocenę wartości użytkowej kóz (ust. 1 pkt 5) w koziarniach, które mają być uznane za zarodowe lub reprodukcyjne, przeprowadza personel zootechniczny powiatowego zarządu rolnictwa na podstawie comiesięcznych próbnych udojów.
4.
Zawartość tłuszczu w mleku ustala wojewódzkie laboratorium kontroli mleczności na podstawie próbek mleka, pobranych przez personel zootechniczny przeprowadzający ocenę wartości użytkowej kóz.