Zasady i tryb postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.
Monitor Polski
M.P.1955.63.752
Akt utracił moc Wersja od: 16 lipca 1955 r.
ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 5 czerwca 1955 r.
w sprawie zasad i trybu postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.
Na podstawie art. 14 ust. 1 pkt 5 dekretu z dnia 14 sierpnia 1954 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 37, poz. 160) zarządza się, co następuje:
1.
Próby powinny być pobierane w ilości i w sposób określony w obowiązujących normach państwowych lub resortowych, a w razie ich braku - w ilości i w sposób określony w załączniku do zarządzenia.2.
W przypadkach nie wymienionych w ust. 1 próba powinna być pobrana w ilości i w sposób ustalony przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na miejsce pobrania próby.1.
Próba powinna być opakowana w sposób zabezpieczający od wszelkich zmian, opieczętowana i dokładnie oznaczona.2.
Na żądanie kierownika (właściciela) zakładu, w którym została pobrana próba, powinna być ona opieczętowana dodatkowo pieczęcią lub plombą zakładu (właściciela).
Z pobrania próby należy sporządzić protokół, zaznaczając w nim: datę i miejsce pobrania próby, imię, nazwisko oraz stanowisko osoby pobierającej próbę, zakład (właściciel), w którym pobrano próbę, oraz jego adres, rodzaj, ilość i cenę próby, a także oznaczenie odpowiedzialnego kierownika (właściciela) zakładu.
1.
Na żądanie osoby wydającej próbę należy pozostawić drugą w ten sam sposób pobraną i zabezpieczoną próbę, opatrując ją napisem: "kontrpróba do protokołu nr ...., z dnia ..........".2.
Kontrpróba powinna być przechowywana przez kierownika (właściciela) zakładu w sposób podany w protokole przez osobę pobierającą próbę.ZAŁĄCZNIK
Lp. | Nazwa produktu | Ilość próby | Próbę pobrać należy | ||
do badania chemicznego | do badania mikrobiologicznego | ||||
Artykuły żywności | |||||
1 | Mleko: | ||||
a) w sprzedaży na miarę | 250 ml | 50 ml | po starannym wymieszaniu do przepłukanych butelek, napełniając je po samą szyjkę | ||
b) butelkowane | 1 butelkę | 1 butelkę | |||
c) z obory, tzw. "próba oborowa" | 1/2-1 l | 200 ml | |||
2 | Przetwory mleczne: | ||||
a) kefir, jogurt, mleko kakaowe, zgęszczone itp. | 1 jednostkę opakowania (1 butelkę, puszkę itd.) | ||||
b) maślanka, serwatka | 250 ml | 50 ml | |||
c) mleko w proszku | 100 g | opakowanie oryginalne | z dużych ilości 100 g | ||
d) śmietana, śmietanka | opakowanie oryginalne lub | ||||
100 g | 50 g | luzem z dużych opakowań | |||
e) masło | 100 g | 50 g | |||
f) twaróg, sery gatunkowe, sery topione | 100 g | 50 g | |||
opakowanie oryginalne | |||||
g) lody | 100 g | 50 g | |||
h) mleczne mieszanki dla dzieci | 1 porcja | 1 porcja | |||
3 | Tłuszcze: | ||||
a) stałe (zwierzęce i roślinne), margaryna | 100 g | 50 g | |||
lub opakowanie oryginalne | |||||
b) oleje | 100 g | do suchych butelek | |||
4 | Mięso: | ||||
a) mięso, produkty mięsne (narządy wewnętrzne), przetwory mięsne (wędliny) | 200 g | 100 g | w jednym kawałku, a mniejsze jednostki w całości | ||
b) posiłki mięsne (kotlety) naturalne lub w bułce | 1-2 szt. | 1 szt. | |||
c) konserwy mięsne mieszane oraz jarzynowe | 1 puszka* * ) * * *) lub 200 g | 1 puszka*)**) lub 100 g | z fabryk konserw lub dużych puszek - próbkę wagową | ||
d) kostki bulionowe | 5-10 kostek | 5-10 kostek | |||
e) bulion płynny | 100 g | 50 g | |||
lub opakowanie oryginalne | |||||
5 | Ryby: | ||||
a) żywe, śnięte, mrożone, wędzone | 500 g | 250 g | mniejsze ryby w całości, z większych 2-3 połówki | ||
b) przetwory rybne, konserwy itp. | 1 opakowanie oryginalne**) lub | z dużych puszek konserwowych lub marynat próbę wagową wraz z zalewą | |||
200 g | 100 g | ||||
6 | Jajka: | ||||
a) świeże i konserwowane | 3 szt. | ||||
b)jajka w proszku | 1 opakowanie oryginalne lub | ||||
100 g | 50 g | ||||
c) masa jajowa płynna | 200 g | 50 g | |||
7 | Zboża i rośliny strączkowe | 250 g | do suchej butelki | ||
8 | Mąka, kasza | 250 g | 100 g | w celu stwierdzenia zakażenia szkodnikami i zawartości domieszek metalicznych - nie mniej niż 1 kg | |
9 | Wyroby mączne: | ||||
a) chleb | cały bochenek | cały bochenek | |||
b) bułki, ciastka | 2-3 szt. | 2-3 szt. | |||
c) ciasto, strucle itp. | 250 g | 100 g | |||
d) makarony, kluski itp. | 250 g | 100 g | |||
e) preparaty odżywcze dietetyczne | 1 opakowanie oryginalne lub | ||||
250 g | 100 g | ||||
10 | Drożdże prasowane | 100 g | 50 g | ||
11 | Grzyby: | ||||
a) świeże, suszone | 2-3 szt. | ||||
b) mielone | 100 g | ||||
c) marynowane | 1 opakowanie oryginalne lub | dobrze pokryte zalewą | |||
200 g | |||||
12 | Proszki do pieczenia: budynie, cukier waniliowy, zupy w kostkach itp. | 2 paczki oryginalne | 1 paczka oryginalna | ||
13 | Cukier: kryształ, puder, w kostkach | 100 g | do badania na wilgoć 200 g w słoiku szczelnie zamykanym | ||
14 | Wyroby cukiernicze: | ||||
a) cukierki, pomadki, landrynki itp. | 100 g | ||||
b) czekolada, czekoladki, kakao w proszku | 50-100 g | ||||
c) syrop kartoflany | 100 g | ||||
15 | Miód pszczeli oraz miód sztuczny | 200 g | |||
16 | Sztuczne środki słodzące | opakowanie oryginalne lub 10 g | |||
17 | Owoce i przetwory owocowe: | ||||
a) owoce świeże (jagody, jabłka itp.), orzechy | co najmniej 3 szt. przy owocach dużych; przy owocach ziarnkowych - nie więcej niż 1 kg | okazy podejrzane o zepsucie zawijać oddzielnie w papier | |||
b) owoce suszone | 100 g | 100 g | |||
c) marmelady, konfitury itp. | opakowanie oryginalne lub | ||||
200 g | 100 g | ||||
d) soki, syropy owocowe | opakowanie oryginalne lub | ||||
100 g | 100 g | ||||
e) soki surowe | opakowanie oryginalne lub | ||||
500 ml | 500 ml | ||||
18 | Wino, miód pitny, piwo, napoje gazowane (lemoniady, kwas itp.) | 1 butelka | 1 butelka | do pełnej analizy wina 2 butelki | |
lub | |||||
1 l | 1 l | ||||
19 | Napoje alkoholowe | 1 butelka lub 250-500 ml | |||
20 | Żelatyna i inne środki zagęszczające | 20 g | 20 g | ||
21 | a) środki konserwujące | 20-30 g | |||
b) sól konserwująca | 200 g | ||||
22 | Organiczne kwasy spożywcze: | ||||
a) ocet | butelka oryginalna lub | ||||
250 ml | 250 ml | ||||
b) esencja octowa | butelka oryginalna lub 50 g | ||||
c) kwas mlekowy spożywczy | butelka oryginalna lub 200 g | 50 g | |||
d) kwas cytrynowy, winowy | 50 g | ||||
23 | Przyprawy korzenne: | ||||
pieprz, papryka, goździki, cynamon, kminek itp. | opakowanie oryginalne lub 10 g | ||||
24 | Używki i przyprawy: | ||||
a) herbata | 20 g | ||||
b) kawa ziarnista | 100 g | ||||
c) namiastki kawy | opakowanie oryginalne | ||||
d) sól kuchenna zwykła i jodowana | 200 g | ||||
e) esencje zapachowe | 100 g | ||||
25 | Warzywa: | ||||
a) kiszone | 1 kg | 200 g | |||
b) świeże | od 200 g do 1 kg | przynajmniej jedną całą sztukę | |||
c) suszone | od 60 do 100 g | ||||
26 | Namiastki artykułów spożywczych | 1-2 opakowań oryginalnych | |||
27 | Lód naturalny i sztuczny | 1 kg | l kg | lodu sztucznego cały poprzeczny przekrój słupa | |
28 | Obiady gotowe, wyroby garmażeryjne (sałatki, sosy itp., zimne zakąski i ryby): | ||||
a) do badania na kaloryczność | cały obiad | z sali konsumpcyjnej | |||
b) do oceny świeżości | 100 g, 1 porcja lub 1 sztuka | 100 g | oddzielnie każdą potrawę | ||
Przedmioty użytku | |||||
29 | Barwniki: | ||||
a) suche | 20 g | 5 g | |||
b) płynne | 50 g | 6 g | |||
30 | Tytoń do palenia, żucia, papierosy | 50 g lub 20-40 sztuk | |||
31 | Naczynia i sprzęt gospodarczy: | ||||
a) metalowe, emaliowane, pobielane, gliniane | 1 szt. | ||||
b) z masy plastycznej | 2-3 szt. | ||||
32 | Mydło: | ||||
a) rdzeniowe (do prania) | 100 g | ||||
b) proszki do prania, szorowania itp., bielenia | 1 paczka lub 250 g | ||||
33 | Środki kosmetyczne | oryginalne opakowanie 1-2 szt. | |||
a) płynne | 100-150 g | ||||
b) maziste i sypkie | 50 g | ||||
c) szminki itp. | 10 g | ||||
34 | Metalowe puszki, tuby, cynfolia itp. | 1-2 szt. lub 25 g | |||
35 | Materiały do oświetlenia: | ||||
a) nafta | 500 g | ||||
b) oleje | 200 g | ||||
36 | Cyna do pobiały w kawałku | 25 g | |||
Cyna z pobiały (zeskrobiny) | 2 g |
*)Konserwy pobieraćw oryginalnym opakowaniu, zwracając uwagęna puszki z bombażem. Na pierwszy tysiąc pobrać10 puszek, a na każdy następny 1 puszkę.
**)Puszki z bombażem pobiera sięw całości bez względu na ich wielkość.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »