Zasady i tryb postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.

Monitor Polski

M.P.1955.63.752

Akt utracił moc
Wersja od: 16 lipca 1955 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 5 czerwca 1955 r.
w sprawie zasad i trybu postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.

Na podstawie art. 14 ust. 1 pkt 5 dekretu z dnia 14 sierpnia 1954 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 37, poz. 160) zarządza się, co następuje:
Próby pobierać mogą państwowi inspektorzy sanitarni oraz upoważnione przez nich osoby.
1.
Próby powinny być pobierane w ilości i w sposób określony w obowiązujących normach państwowych lub resortowych, a w razie ich braku - w ilości i w sposób określony w załączniku do zarządzenia.
2.
W przypadkach nie wymienionych w ust. 1 próba powinna być pobrana w ilości i w sposób ustalony przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na miejsce pobrania próby.
1.
Próba powinna być opakowana w sposób zabezpieczający od wszelkich zmian, opieczętowana i dokładnie oznaczona.
2.
Na żądanie kierownika (właściciela) zakładu, w którym została pobrana próba, powinna być ona opieczętowana dodatkowo pieczęcią lub plombą zakładu (właściciela).
Z pobrania próby należy sporządzić protokół, zaznaczając w nim: datę i miejsce pobrania próby, imię, nazwisko oraz stanowisko osoby pobierającej próbę, zakład (właściciel), w którym pobrano próbę, oraz jego adres, rodzaj, ilość i cenę próby, a także oznaczenie odpowiedzialnego kierownika (właściciela) zakładu.
1.
Na żądanie osoby wydającej próbę należy pozostawić drugą w ten sam sposób pobraną i zabezpieczoną próbę, opatrując ją napisem: "kontrpróba do protokołu nr ...., z dnia ..........".
2.
Kontrpróba powinna być przechowywana przez kierownika (właściciela) zakładu w sposób podany w protokole przez osobę pobierającą próbę.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

Lp.Nazwa produktuIlość próbyPróbę pobrać należy
do badania chemicznegodo badania mikrobiologicznego
Artykuły żywności
1Mleko:
a) w sprzedaży na miarę250 ml50 mlpo starannym wymieszaniu do przepłukanych butelek, napełniając je po samą szyjkę
b) butelkowane1 butelkę1 butelkę
c) z obory, tzw. "próba oborowa"1/2-1 l200 ml
2Przetwory mleczne:
a) kefir, jogurt, mleko kakaowe, zgęszczone itp.1 jednostkę opakowania

(1 butelkę, puszkę itd.)

b) maślanka, serwatka250 ml50 ml
c) mleko w proszku100 gopakowanie oryginalnez dużych ilości 100 g
d) śmietana, śmietankaopakowanie oryginalne lub
100 g50 gluzem z dużych opakowań
e) masło100 g50 g
f) twaróg, sery gatunkowe, sery topione100 g50 g
opakowanie oryginalne
g) lody100 g50 g
h) mleczne mieszanki dla dzieci1 porcja1 porcja
3Tłuszcze:
a) stałe (zwierzęce i roślinne), margaryna100 g50 g
lub opakowanie oryginalne
b) oleje100 gdo suchych butelek
4Mięso:
a) mięso, produkty mięsne (narządy wewnętrzne), przetwory mięsne (wędliny)200 g100 gw jednym kawałku, a mniejsze jednostki w całości
b) posiłki mięsne (kotlety) naturalne lub w bułce1-2 szt.1 szt.
c) konserwy mięsne mieszane oraz jarzynowe1 puszka* * ) * * *)

lub

200 g

1 puszka*)**)

lub

100 g

z fabryk konserw lub dużych puszek - próbkę wagową
d) kostki bulionowe5-10 kostek5-10 kostek
e) bulion płynny100 g50 g
lub opakowanie oryginalne
5Ryby:
a) żywe, śnięte, mrożone, wędzone500 g250 gmniejsze ryby w całości, z większych 2-3 połówki
b) przetwory rybne, konserwy itp.1 opakowanie oryginalne**)

lub

z dużych puszek konserwowych lub marynat próbę wagową wraz z zalewą
200 g100 g
6Jajka:
a) świeże i konserwowane3 szt.
b)jajka w proszku1 opakowanie oryginalne

lub

100 g50 g
c) masa jajowa płynna200 g50 g
7Zboża i rośliny strączkowe250 gdo suchej butelki
8Mąka, kasza250 g100 gw celu stwierdzenia zakażenia szkodnikami i zawartości domieszek metalicznych - nie mniej niż 1 kg
9Wyroby mączne:
a) chlebcały bochenekcały bochenek
b) bułki, ciastka2-3 szt.2-3 szt.
c) ciasto, strucle itp.250 g100 g
d) makarony, kluski itp.250 g100 g
e) preparaty odżywcze dietetyczne1 opakowanie oryginalne

lub

250 g100 g
10Drożdże prasowane100 g50 g
11Grzyby:
a) świeże, suszone2-3 szt.
b) mielone100 g
c) marynowane1 opakowanie oryginalne

lub

dobrze pokryte zalewą
200 g
12Proszki do pieczenia:

budynie, cukier waniliowy, zupy w kostkach itp.

2 paczki oryginalne1 paczka oryginalna
13Cukier: kryształ, puder, w kostkach100 gdo badania na wilgoć 200 g w słoiku szczelnie zamykanym
14Wyroby cukiernicze:
a) cukierki, pomadki, landrynki itp.100 g
b) czekolada, czekoladki, kakao w proszku50-100 g
c) syrop kartoflany100 g
15Miód pszczeli oraz miód sztuczny200 g
16Sztuczne środki słodząceopakowanie oryginalne lub 10 g
17Owoce i przetwory owocowe:
a) owoce świeże (jagody, jabłka itp.), orzechyco najmniej 3 szt. przy owocach dużych; przy owocach ziarnkowych - nie więcej niż 1 kgokazy podejrzane o zepsucie zawijać oddzielnie w papier
b) owoce suszone100 g100 g
c) marmelady, konfitury itp.opakowanie oryginalne lub
200 g100 g
d) soki, syropy owocoweopakowanie oryginalne lub
100 g100 g
e) soki suroweopakowanie oryginalne lub
500 ml500 ml
18Wino, miód pitny, piwo, napoje gazowane (lemoniady, kwas itp.)1 butelka1 butelkado pełnej analizy wina 2 butelki
lub
1 l1 l
19Napoje alkoholowe1 butelka lub 250-500 ml
20Żelatyna i inne środki zagęszczające20 g20 g
21a) środki konserwujące20-30 g
b) sól konserwująca200 g
22Organiczne kwasy spożywcze:
a) ocetbutelka oryginalna lub
250 ml250 ml
b) esencja octowabutelka oryginalna lub 50 g
c) kwas mlekowy spożywczybutelka oryginalna lub 200 g50 g
d) kwas cytrynowy, winowy50 g
23Przyprawy korzenne:
pieprz, papryka, goździki, cynamon, kminek itp.opakowanie oryginalne lub 10 g
24Używki i przyprawy:
a) herbata20 g
b) kawa ziarnista100 g
c) namiastki kawyopakowanie oryginalne
d) sól kuchenna zwykła i jodowana200 g
e) esencje zapachowe100 g
25Warzywa:
a) kiszone1 kg200 g
b) świeżeod 200 g do 1 kgprzynajmniej jedną całą sztukę
c) suszoneod 60 do 100 g
26Namiastki artykułów spożywczych1-2 opakowań oryginalnych
27Lód naturalny i sztuczny1 kgl kglodu sztucznego cały poprzeczny przekrój słupa
28Obiady gotowe, wyroby garmażeryjne (sałatki, sosy itp., zimne zakąski i ryby):
a) do badania na kalorycznośćcały obiadz sali konsumpcyjnej
b) do oceny świeżości100 g, 1 porcja lub 1 sztuka100 goddzielnie każdą potrawę
Przedmioty użytku
29Barwniki:
a) suche20 g5 g
b) płynne50 g6 g
30Tytoń do palenia, żucia, papierosy50 g lub 20-40 sztuk
31Naczynia i sprzęt gospodarczy:
a) metalowe, emaliowane, pobielane, gliniane1 szt.
b) z masy plastycznej2-3 szt.
32Mydło:
a) rdzeniowe (do prania)100 g
b) proszki do prania, szorowania itp., bielenia1 paczka lub 250 g
33Środki kosmetyczneoryginalne opakowanie 1-2 szt.
a) płynne100-150 g
b) maziste i sypkie50 g
c) szminki itp.10 g
34Metalowe puszki, tuby, cynfolia itp.1-2 szt. lub 25 g
35Materiały do oświetlenia:
a) nafta500 g
b) oleje200 g
36Cyna do pobiały w kawałku25 g
Cyna z pobiały (zeskrobiny)2 g
*)Konserwy pobieraćw oryginalnym opakowaniu, zwracając uwagęna puszki z bombażem. Na pierwszy tysiąc pobrać10 puszek, a na każdy następny 1 puszkę.
**)Puszki z bombażem pobiera sięw całości bez względu na ich wielkość.