§ 8. - Zasady dokonywania zakupów niektórych artykułów spożywczych oraz kwiatów przez przedsiębiorstwa handlu detalicznego i jednostki prowadzące żywienie zbiorowe.

Monitor Polski

M.P.1953.A-110.1463

Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1953 r.
§  8.
Zakupy zdecentralizowane:
1)
owoców: melonów, arbuzów, moreli, brzoskwini, orzechów;
2)
warzyw: bobu, brukselki, chrzanu, czosnku, cykorii, fasoli szparagowej w strączkach, grochu zielonego w strączkach i świeżego łuskanego, kopru, szczypiorku, szczawiu, szparagów, kabaczków, pieprzu tureckiego, salsefii, endywii, karczochów, roszponki, kukurydzy świeżej w kolbach, rzepy, rzodkwi, jarmużu, buraków liściowych, skorzonery;
3)
kwiatów ciętych i doniczkowych;
4)
ryb słodkowodnych i raków, z wyjątkiem ryb zalewowych;
5)
owoców leśnych (jagody, borówki, poziomki, orzechy laskowe itp.);
6)
grzybów świeżych i suszonych;
7)
ziół przyprawowych (majeranek, kminek, czarnuszka, nasiona kopru itp.)

mogą być dokonywane na terenie całego województwa, w którym ma siedzibę jednostka handlu detalicznego.