§ 2. - Zasady dokonywania zakupów niektórych artykułów spożywczych oraz kwiatów przez przedsiębiorstwa handlu detalicznego i jednostki prowadzące żywienie zbiorowe.

Monitor Polski

M.P.1953.A-110.1463

Akt utracił moc
Wersja od: 12 grudnia 1953 r.
§  2.
Jednostki handlu detalicznego mogą w ramach swej działalności kupować na zasadach określonych w niniejszym zarządzeniu, bez potrzeby stosowania innych wymagań ustawy z dnia 18 listopada 1948 r. o dostawach, robotach i usługach na rzecz państwa oraz niektórych kategorii osób prawnych (Dz. U. Nr 63, poz. 494) i przepisów wydanych na jej podstawie, następujące artykuły:
1)
warzywa;
2)
ziemniaki;
3)
owoce ogrodowe;
4)
owoce leśne (jagody, borówki, poziomki, orzechy laskowe itp.);
5)
warzywa i owoce suszone;
6)
grzyby świeże i suszone;
7)
zioła przyprawowe (majeranek, kminek, czarnuszka, nasiona kopru itp.);
8)
nabiał i jaja;
9)
ryby słodkowodne i raki, z wyjątkiem ryb zalewowych;
10)
drób, dziczyzna i króliki;
11)
mak;
12)
miód;
13)
kwiaty.