Zarachowanie sum pobranych z tytułu narzutu dodatkowego przez zakłady gastronomiczne oraz zaniechanie ustalania zobowiązań podatkowych w zakresie podatku obrotowego od zakładów gastronomicznych podlegających opodatkowaniu podatkiem obrotowym na zasadach obowiązujących gospodarkę nie uspołecznioną.

Monitor Polski

M.P.1952.A-34.492

Akt utracił moc
Wersja od: 30 kwietnia 1952 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 9 kwietnia 1952 r.
w sprawie zarachowania sum pobranych z tytułu narzutu dodatkowego przez zakłady gastronomiczne oraz zaniechania ustalania zobowiązań podatkowych w zakresie podatku obrotowego od zakładów gastronomicznych podlegających opodatkowaniu podatkiem obrotowym na zasadach obowiązujących gospodarkę nie uspołecznioną.

Na podstawie § 1 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 1 kwietnia 1950 r. w sprawie zakresu działania Ministra Finansów i zmiany zakresu działania Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego (Dz. U. R. P. Nr 22, poz. 188) oraz art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 26 października 1950 r. o zobowiązaniach podatkowych (Dz. U. R. P. Nr 49, poz. 452) zarządza się, co następuje:
Narzuty dodatkowe do ceny określone w § 3 zarządzenia Nr 225 Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 9 kwietnia 1952 r., wydanego na podstawie uchwały Nr 161 Prezydium Rządu z dnia 22 marca 1952 r. w sprawie normowania konsumcji mięsa i tłuszczu w stołówkach i zakładach gastronomicznych oraz w sprawie dotowania stołówek pracowniczych w 1952 r., podlegają zarachowaniu na rachunek dochodu budżetu centralnego właściwego organu finansowego w oddziale Narodowego Banku Polskiego - część 12, dział 1:
a)
rozdział 4a "Narzuty budżetowe państwowych zakładów gastronomicznych",
b)
rozdział 4b "Narzuty budżetowe spółdzielczych zakładów gastronomicznych",
c)
rozdział 4c "Narzuty budżetowe nie uspołecznionych zakładów gastronomicznych.
Organa finansowe zaniechają ustalania zakładom gastronomicznym, podlegającym opodatkowaniu podatkiem obrotowym na zasadzie obowiązujących gospodarkę nie uspołecznioną, zobowiązań podatkowych w zakresie podatku obrotowego z tytułu pobieranych przez te zakłady narzutów dodatkowych w związku z uchwałą Nr 161 Prezydium Rządu z dnia 22 marca 1952 r. w sprawie normowania konsumcji mięsa i tłuszczu w stołówkach i zakładach gastronomicznych oraz w sprawie dotowania stołówek pracowniczych w 1952 roku.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.