§ 6. - Zaopatrywanie jednostek gospodarki nie uspołecznionej w surowce mięsne, produkcja przez te jednostki przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych oraz obrót tymi przetworami i wyrobami.

Monitor Polski

M.P.1963.96.454

Akt utracił moc
Wersja od: 29 maja 1981 r.
§  6.
1.
Zakłady rzemieślnicze - w zakresie przetwórstwa mięsnego i produkcji wyrobów garmażeryjnych - mogą produkować:
1)
wszelkiego rodzaju rolady i wyroby wędliniarskie, a w szczególności wyroby bezosłonkowe, kaszanki zapiekane, wędliny porcjowe (serdelki, parówki) i kiełbasy wysokogatunkowe (np. salami, kabanosy);
2)
wyroby garmażeryjne z dodatkiem mięsa lub podrobów, a w szczególności pierogi z farszem mięsnym lub podrobowym, warzywa faszerowane, gulasze jarzynowe z dodatkiem mięsa i podrobów oraz galarety z nóg;
3)
wyroby wędliniarskie i wędliny dopuszczone do obrotu, nie wymienione w pkt 1 i 2, jeżeli zakład rzemieślniczy uzyska na to zgodę organu do spraw handlu prezydium powiatowej rady narodowej (rady narodowej miasta stanowiącego powiat);
4) 2
mięso w elementach kulinarnych, jeżeli zakład rzemieślniczy został uprawniony decyzją właściwego organu do prowadzenia sprzedaży reglamentowanej.
2.
Zgoda na produkowanie wyrobów wymienionych w ust. 1 pkt 3 może być udzielona tylko w przypadku, gdy jednostki gospodarki uspołecznionej działające na danym terenie nie produkują określonych rodzajów wyrobów wędliniarskich i wędlin lub gdy ich produkcja nie pokrywa potrzeb rynku, a sprowadzanie tych wyrobów z innych terenów jest niemożliwe lub gospodarczo nieuzasadnione.
2 § 6 ust. 1 pkt 4 dodany przez § 1 zarządzenia z dnia 18 maja 1981 r. (M.P.81.13.105) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 29 maja 1981 r.