§ 5. - Zaopatrywanie jednostek gospodarki nie uspołecznionej w surowce mięsne, produkcja przez te jednostki przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych oraz obrót tymi przetworami i wyrobami.

Monitor Polski

M.P.1963.96.454

Akt utracił moc
Wersja od: 29 maja 1981 r.
§  5.
1.
W razie konieczności wstrzymania na okres przejściowy lub na czas nieoznaczony przydziałów surowców mięsnych, podrobowych i tłuszczów na zaopatrzenie zakładów rzemieślniczych organ do spraw handlu prezydium powiatowej rady narodowej (rady narodowej miasta stanowiącego powiat) zawiadomi o tym zainteresowanych rzemieślników w terminie nie krótszym niż 3 miesiące przed wstrzymaniem tych przydziałów.
2.
W razie wstrzymania przydziałów surowców organ wymieniony w ust. 1, po zasięgnięciu opinii organu do spraw przemysłu prezydium powiatowej rady narodowej (rady narodowej miasta stanowiącego powiat) oraz właściwego organu samorządu rzemieślniczego, umożliwi zainteresowanym rzemieślnikom przestawienie ich działalności na produkcję wyrobów garmażeryjnych niemięsnych lub z dodatkiem mięsa bądź podrobów, przydzielając im niezbędne ilości mięsnych surowców uzupełniających.
3. 1
Jeżeli zapewnienie bezpieczeństwa obrotu tego wymaga, organ wymieniony w ust. 1 w wyjątkowo uzasadnionych wypadkach może wstrzymać przydział surowców mięsnych, podrobowych i tłuszczów na zaopatrzenie określonego zakładu jednostki gospodarki nie uspołecznionej z mocą natychmiastową z jednoczesnym zastosowaniem lub bez zastosowania przepisu ust. 2.
1 § 5 ust. 3 dodany przez § 1 zarządzenia z dnia 24 sierpnia 1964 r. (M.P.64.65.303) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 25 września 1964 r.