Zakres wykonywania przez organy Państwowej Inspekcji Handlowej kontroli jakości artykułów oraz orzekania o ich zniszczeniu lub oddaniu do przerobu.

Monitor Polski

M.P.1969.49.378

Akt utracił moc
Wersja od: 22 listopada 1969 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 20 października 1969 r.
w sprawie zakresu wykonywania przez organy Państwowe Inspekcji Handlowej kontroli jakości artykułów oraz orzekania o ich zniszczeniu lub oddaniu do przerobu.

Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 25 lutego 1958 r. o Państwowej Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 1969 r. Nr 26, poz. 206) zarządza się, co następuje:
Organy Państwowej Inspekcji Handlowej, zwane dalej "organami inspekcji", dokonują badania jakości artykułów przeznaczonych na zaopatrzenie rynku wewnętrznego, znajdujących się w jednostkach organizacyjnych produkujących te artykuły, oraz artykułów znajdujących się w jednostkach organizacyjnych obrotu towarowego i przemysłu gastronomicznego.
Badanie jakości artykułów wymienionych w § 1 ma na celu ustalenie ich zgodności z obowiązującymi normami lub recepturami, a gdy dla tych artykułów nie zostały ustalone normy lub receptury, ustalenie ich zgodności z innymi wymogami ustalonymi przez właściwe organy oraz ich przydatności do użytku zgodnie z przeznaczeniem.
1.
Organy inspekcji wykonują badania jakości artykułów przez:
1)
inspektorów i laboratoria kontrolno-analityczne,
2)
rzeczoznawców i klasyfikatorów branżowych.
2.
W razie potrzeby przy ocenie jakości artykułów organy inspekcji mogą korzystać z opinii rzeczoznawców, powoływanych przez branżowe komisje rzeczoznawców do spraw jakości artykułów.
1.
Jeżeli w wyniku badania jakości artykułów żywnościowych zostanie ustalone, iż określony artykuł jest zepsuty lub z innych względów nie nadaje się do spożycia, organ inspekcji przekazuje wyniki badań i inne posiadane materiały w danej sprawie właściwemu organowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej do podjęcia odpowiedniej decyzji.
2.
W razie gdy artykuł żywnościowy zepsuty lub z innych względów nie nadający się do spożycia może być wykorzystany na cele paszowe, organ inspekcji występuje do właściwego organu kontroli jakości pasz z wnioskiem o wydanie w tej sprawie orzeczenia, a jednocześnie zawiadamia o tym właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
3.
Przekazanie sprawy do organu sanitarnego lub kontroli jakości pasz następuje po uprzednim zabezpieczeniu zakwestionowanego towaru.
1.
W razie stwierdzenia w wyniku badania jakości, że artykuł przemysłowy jest uszkodzony, zepsuty lub przeterminowany albo nie nadaje się do użytku zgodnie z przeznaczeniem, organ inspekcji wydaje orzeczenie o oddaniu do przerobu bądź dokonaniu odpowiednich poprawek tego artykułu, w celu doprowadzenia go do jakości przewidzianej obowiązującymi przepisami oraz do stanu wynikającego z przeznaczenia użytkowego tego artykułu. Oddanie do przerobu lub dokonanie poprawek można orzec, jeżeli to jest technicznie możliwe i ze względów gospodarczych pożądane.
2.
Jeżeli zakwestionowany artykuł nie może być przerobiony lub poprawiony, a przy tym stanie, w jakim się znajduje, nie przedstawia żadnej wartości gospodarczej, organ inspekcji wydaje orzeczenie o jego zniszczeniu.
1.
Jeżeli w wyniku badań jakościowych zostanie ustalone, iż artykuł nadaje się do użytku, ale przedstawia mniejszą wartość niż deklarowana, organ inspekcji, po dokonaniu odpowiedniego zabezpieczenia tego artykułu, występuje z wnioskiem o przesortowanie lub przeklasyfikowanie go albo obniżenie jego ceny.
2.
Jeżeli przesortowanie, przeklasyfikowanie lub obniżenie ceny dotyczy łatwo psujących się artykułów żywnościowych, organ inspekcji wydaje w razie konieczności zarządzenie do niezwłocznego wykonania.
Centralny Urząd Jakości i Miar i Główny Inspektorat Państwowej Inspekcji Handlowej ustalą, w jakich wypadkach odpisy orzeczeń, zarządzeń i wniosków w sprawach jakości artykułów organy inspekcji przesyłają do wiadomości organom jakości i miar.
W zakresie badania jakości artykułów wymienionych w § 1 organy inspekcji przeprowadzają także inspekcję uspołecznionych i prywatnych:
1)
przedsiębiorstw handlowych - w zakresie prawidłowości odbioru jakościowego towarów,
2)
zakładów przemysłu gastronomicznego, garmażeryjnego i piekarniczego - w zakresie stosowania w produkcji obowiązujących receptur i norm.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 31 marca 1959 r. w sprawie zakresu wykonywania przez Państwową Inspekcję Handlową kontroli jakości towarów, powoływania rzeczoznawców oraz orzekania o zniszczeniu lub oddaniu do przerobu artykułów stanowiących przedmiot obrotu towarowego (Monitor Polski Nr 60, poz. 297).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.