§ 4. - Zakres wykonywania przez organy Państwowej Inspekcji Handlowej kontroli jakości artykułów oraz orzekania o ich zniszczeniu lub oddaniu do przerobu.

Monitor Polski

M.P.1969.49.378

Akt utracił moc
Wersja od: 22 listopada 1969 r.
§  4.
1.
Jeżeli w wyniku badania jakości artykułów żywnościowych zostanie ustalone, iż określony artykuł jest zepsuty lub z innych względów nie nadaje się do spożycia, organ inspekcji przekazuje wyniki badań i inne posiadane materiały w danej sprawie właściwemu organowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej do podjęcia odpowiedniej decyzji.
2.
W razie gdy artykuł żywnościowy zepsuty lub z innych względów nie nadający się do spożycia może być wykorzystany na cele paszowe, organ inspekcji występuje do właściwego organu kontroli jakości pasz z wnioskiem o wydanie w tej sprawie orzeczenia, a jednocześnie zawiadamia o tym właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
3.
Przekazanie sprawy do organu sanitarnego lub kontroli jakości pasz następuje po uprzednim zabezpieczeniu zakwestionowanego towaru.