§ 4. - Zakres wykonywania przez organy Państwowej Inspekcji Handlowej kontroli jakości artykułów oraz orzekania o ich zniszczeniu lub oddaniu do przerobu.
Monitor Polski
M.P.1969.49.378
Akt utracił moc
Wersja od: 22 listopada 1969 r.
§ 4.
1.
Jeżeli w wyniku badania jakości artykułów żywnościowych zostanie ustalone, iż określony artykuł jest zepsuty lub z innych względów nie nadaje się do spożycia, organ inspekcji przekazuje wyniki badań i inne posiadane materiały w danej sprawie właściwemu organowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej do podjęcia odpowiedniej decyzji.
2.
W razie gdy artykuł żywnościowy zepsuty lub z innych względów nie nadający się do spożycia może być wykorzystany na cele paszowe, organ inspekcji występuje do właściwego organu kontroli jakości pasz z wnioskiem o wydanie w tej sprawie orzeczenia, a jednocześnie zawiadamia o tym właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
3.
Przekazanie sprawy do organu sanitarnego lub kontroli jakości pasz następuje po uprzednim zabezpieczeniu zakwestionowanego towaru.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .