§ 2. - Zakres działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z tytułu koordynacji międzyresortowej.

Monitor Polski

M.P.1970.8.73

Akt utracił moc
Wersja od: 23 września 1975 r.
§  2.
W ramach koordynacji międzyresortowej, oprócz funkcji wymienionych w § 4 uchwały nr 114 Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 1969 r. w sprawie koordynacji międzyresortowej (Monitor Polski Nr 30, poz. 224), Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu:
1)
przedstawia w ramach opracowywanych projektów planów rocznych i wieloletnich wnioski co do kierunków rozwoju całej gałęzi przemysłu spożywczego i jego poszczególnych branż,
2)
podejmuje w ramach narodowego planu gospodarczego, w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami, środki zapewniające właściwą realizację planów rozwoju przez wszystkie jednostki gospodarcze działające w gałęzi przemysłu spożywczego,
3)
wydaje wiążące opinie dla jednostek objętych koordynacją w sprawie zamierzeń inwestycyjnych dotyczących budowy, rozbudowy oraz rekonstrukcji zakładów i oddziałów produkcyjnych,
4)
koordynuje przedsięwzięcia w zakresie głównych kierunków prac naukowo-badawczych, techniki i technologii produkcji oraz postępu techniczno-ekonomicznego,
5) 1
sprawuje koordynację międzyresortową w zakresie gospodarowania kośćmi technicznymi i tłuszczami technicznymi zwierzęcymi.
1 § 2 pkt 5 dodany przez § 4 zarządzenia nr 61 z dnia 15 września 1975 r. w sprawie koordynacji międzyresortowej w zakresie gospodarowania niemetalicznymi surowcami wtórnymi (M.P.75.29.178) z dniem 23 września 1975 r.