Zakres działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z tytułu koordynacji międzyresortowej.

Monitor Polski

M.P.1970.8.73

Akt utracił moc
Wersja od: 23 września 1975 r.

ZARZĄDZENIE Nr 21
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 3 marca 1970 r.
o zakresie działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z tytułu koordynacji międzyresortowej.

Na podstawie § 1 uchwały nr 114 Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 1969 r. w sprawie koordynacji międzyresortowej (Monitor Polski Nr 30, poz. 224) zarządza się, co następuje:
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu sprawuje koordynację międzyresortową w gałęzi przemysłu spożywczego.
W ramach koordynacji międzyresortowej, oprócz funkcji wymienionych w § 4 uchwały nr 114 Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 1969 r. w sprawie koordynacji międzyresortowej (Monitor Polski Nr 30, poz. 224), Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu:
1)
przedstawia w ramach opracowywanych projektów planów rocznych i wieloletnich wnioski co do kierunków rozwoju całej gałęzi przemysłu spożywczego i jego poszczególnych branż,
2)
podejmuje w ramach narodowego planu gospodarczego, w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami, środki zapewniające właściwą realizację planów rozwoju przez wszystkie jednostki gospodarcze działające w gałęzi przemysłu spożywczego,
3)
wydaje wiążące opinie dla jednostek objętych koordynacją w sprawie zamierzeń inwestycyjnych dotyczących budowy, rozbudowy oraz rekonstrukcji zakładów i oddziałów produkcyjnych,
4)
koordynuje przedsięwzięcia w zakresie głównych kierunków prac naukowo-badawczych, techniki i technologii produkcji oraz postępu techniczno-ekonomicznego,
5) 1
sprawuje koordynację międzyresortową w zakresie gospodarowania kośćmi technicznymi i tłuszczami technicznymi zwierzęcymi.
1.
Dla zapewnienia kompleksowego rozwiązania w narodowych planach gospodarczych zadań całej gałęzi przemysłu Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami opracowuje i przedkłada Komisji Planowania przy Radzie Ministrów, niezależnie od resortowych projektów planów rocznych i wieloletnich, również projekty kompleksowych planów rocznych i wieloletnich dla całej gałęzi przemysłu spożywczego w zakresie skupu, produkcji oraz zaopatrzenia rynku i eksportu.
2.
Projekt planu, o którym mowa w ust. 1, sporządzany jest w układzie gałęziowym i resortowym.
Przepisy §§ 1, 2 i 3 nie dotyczą przemysłów: piekarniczego, rybnego oraz przetwórstwa runa leśnego.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu upoważniony jest do:
1)
ustalania oraz dokonywania zmian wskaźników i zadań dla tych zjednoczeń resortu przemysłu spożywczego i skupu, dla których nie zostały one określone w narodowym planie gospodarczym,
2)
dokonywania zmian zadań i norm finansowych dla zjednoczeń w ramach zadań określonych dla resortu przemysłu spożywczego i skupu w budżecie; terminy dokonywania tych zmian ustali Minister Finansów na wniosek Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu,
3)
dokonywania, w ramach ustalonych w narodowym planie gospodarczym zadań wartościowych eksportu, zmian asortymentowych w planie eksportu zmierzających do poprawy jego opłacalności,
4)
tworzenia w ramach zadań i środków ustalonych w narodowym planie gospodarczym rezerwy zadań rocznych i środków do ich uruchamiania w zależności od kształtowania się sytuacji w zakresie zaopatrzenia w surowce oraz zbytu,
5)
dokonywania, w ramach posiadanej rezerwy, o której mowa w pkt 4, przesunięć wskaźników zatrudnienia i funduszu płac pomiędzy działami gospodarki narodowej: przemysł, obrót towarowy i budownictwo.
1.
W zakresie koordynacji gospodarczej, wykonywanej w ramach przepisów uchwały nr 116 Rady Ministrów z dnia 14 maja 1965 r. w sprawie współpracy i koordynacji gospodarczej (Monitor Polski Nr 33, poz. 178), przyznaje się Ministrowi Przemysłu Spożywczego i Skupu uprawnienia do podejmowania decyzji w sprawach spornych pomiędzy zjednoczeniami wiodącymi a uczestnikami porozumienia branżowego, dotyczącymi podziału zadań produkcyjnych w układzie asortymentowym i ilościowym w zakresie niezbędnym do zaopatrzenia rynku.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu jest uprawniony do wydawania przepisów w zakresie gospodarki chłodniczej oraz produkcji mrożonek, jak też dysponowania powierzchnią chłodniczą wszystkich jednostek gałęzi przemysłu spożywczego.
(uchylony).
Upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do zatwierdzania w niezbędnym zakresie planów rozdziału masła, olejów i tłuszczów roślinnych oraz cukru.
1.
W zakresie obowiązkowych dostaw oraz skupu produktów rolnych upoważnia się Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu do:
1) 3
(uchylony),
2)
zmiany relacji zamiennych płodów rolnych przyjmowanych na poczet obowiązkowych dostaw w ramach zadań skupu z dostaw obowiązkowych ustalonych uchwałami Rady Ministrów,
3)
stosowania zwolnień z obciążenia obowiązkowymi dostawami użytków rolnych Państwowego Funduszu Ziemi, położonych w określonych rejonach kraju,
4)
obniżania w uzasadnionych wypadkach w granicach do 50% wysokości obowiązkowych dostaw ziemniaków dla niektórych grup gospodarstw rolnych albo w niektórych rejonach kraju.
2.
Decyzje w sprawach, o których mowa w ust. 1 pkt 2, 3 i 4, Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu podejmuje z Ministrem Rolnictwa.
Niezależnie od uprawnień, o których mowa w §§ 1-9, Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu upoważniony jest w ramach resortu przemysłu spożywczego i skupu do samodzielnego podejmowania decyzji w sprawach:
1)
znoszenia w porozumieniu z Przewodniczącym Komisji Planowania przy Radzie Ministrów dyrektywności zatrudnienia w branżach, w których zadania gospodarcze uzasadniają operatywne dostosowanie zatrudnienia do ich wielkości, a uzyskiwane wyniki zapewniają dyscyplinę zatrudnienia,
2)
dokonywania w granicach do 10% zmian w przydziałach pasz dla jednostek państwowych i gospodarstw chłopskich w ramach globalnego planu zaopatrzenia rolnictwa w pasze treściwe; zmiany te powinny być dokonywane wspólnie z Ministrem Rolnictwa,
3)
ustalania wielkości oraz zasad tworzenia funduszu zootechnicznego w Centrali Przemysłu Mięsnego i Zjednoczenia Przemysłu Jajczarsko-Drobiarskiego w ramach uchwał Rady Ministrów w sprawie warunków skupu i kontraktacji zwierząt rzeźnych.
W zakresie współpracy gospodarczej z zagranicą Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu reprezentuje gałąź przemysłu spożywczego wobec organizacji międzynarodowych oraz koordynuje w tym zakresie działalność wszystkich jednostek tej gałęzi przemysłu.
(skreślony).
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu opracuje i przedstawi Prezesowi Rady Ministrów w terminie do dnia 30 kwietnia 1970 r. projekty aktów niezbędnych do uzgodnienia obowiązujących przepisów z ustalonym w niniejszym zarządzeniu rozszerzonym zakresem działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z tytułu koordynacji międzyresortowej.
Ilekroć w zarządzeniu jest mowa o "ministrach" bez bliższego określenia, należy przez to rozumieć również kierowników urzędów centralnych oraz zarządy związków spółdzielczych.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 2 pkt 5 dodany przez § 4 zarządzenia nr 61 z dnia 15 września 1975 r. w sprawie koordynacji międzyresortowej w zakresie gospodarowania niemetalicznymi surowcami wtórnymi (M.P.75.29.178) z dniem 23 września 1975 r.
2 § 7 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 18 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
3 § 9 ust. 1 pkt 1 uchylony przez § 28 ust. 2 pkt 18 uchwały nr 271 z dnia 25 listopada 1974 r. w sprawie właściwości organów do ustalania cen oraz trybu postępowania przy ich ustalaniu (M.P.74.40.233) z dniem 1 stycznia 1975 r.
4 § 12 skreślony przez § 1 pkt 7 zarządzenia nr 15 z dnia 9 lutego 1972 r. w sprawie usprawnienia działania niektórych naczelnych organów administracji z tytułu koordynacji międzyresortowej (M.P.72.13.93) z dniem 1 marca 1972 r.