Rozdział 2 - Racja tygodniowa: - Wyżywienie załóg na polskich morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej.

Monitor Polski

M.P.1954.122.1770

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 1954 r.

II.

Racja tygodniowa:

1)
ziemiopłody - 5.600 g ziemniaków, 350 g zboża różnego (kasza, ryż), 175 g jarzyn suchych (fasola, groch itp.), 1.500 g kapusty kiszonej i ogórków, 3.150 g jarzyn świeżych (marchew, buraki, kapusta, brukiew, kalarepa) lub 2.500 g jarzyn w puszkach; kapustę kiszoną zastępuje się w sezonie tą samą ilością warzyw świeżych nieinspektowych (pomidory, ogórki, marchewka itp.);
2)
1.750 g mleka świeżego pełnego lub 750 g mleka skondensowanego;
3)
100 g kawy ziarnistej i 100 g kawy zbożowej oraz 70 g herbaty;
4)
100 g marmolady, 250 g owoców suszonych.

Niezależnie od racji dziennej produktów wymienionych pod I pkt 4, 5 i 6 ustala się rację tygodniową tych produktów dla kuchni w ilości:

120 g tłuszczu (masło, margaryna, słonina, smalec lub olej), 300 g cukru, 2 jaja"

nadto 200 g nie słodzonego mleka skondensowanego.