Rozdział 1 - Racja dzienna: - Wyżywienie załóg na polskich morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej.
Monitor Polski
M.P.1954.122.1770
Akt utracił moc Wersja od: 30 grudnia 1954 r.
I.
Racja dzienna:
Racja dzienna:
1)
400 g pieczywa różnego (z mąki żytniej i pszennej różnego przemiału) lub 100 g maki żytniej i 200 g mąki pszennej; 2)
350 g mięsa (wołowina, cielęcina, wieprzowina, baranina); przepisana racja mięsa może być zastąpiona przez taką samą rację podróbek, nerek, serca, wątroby lub dziczyzny; zamiast racji mięsa świeżego może być wydany jeden z poniższych produktów zastępczych w następujących ilościach:konserwy mięsne 300 g,
drób 350 g,
ryba świeża 750 g,
ryba suszona lub solona 375 g,
ryba w oliwie 250 g;
mięso należy wydawać w różnych gatunkach zarówno w ciągu dnia, jak i w ciągu tygodnia;
3)
100 g wędliny; 2 razy w tygodniu wędlina może być zastąpiona przez taką samą rację sera pełnotłustego; 4)
80 g cukru; 5)
100 g masła; masło może być zastąpione przez smalec najwyżej do 25% przewidzianej racji; 6)
2 jaja; 7)
owoce deserowe (jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, pomarańcze itd.), w sezonie po 125 g, po sezonie 75 g oraz 1/2 cytryny (40 g) lub 50 g soku cytrynowego. Sezon ustala się na okres od 15 czerwca do 15 stycznia. Jeżeli względy racjonalnej gospodarki na statku na to pozwalają, powyższe ograniczenie sezonowe nie będzie miało zastosowania w portach krajów południowych.