Rozdział 1 - Racja dzienna: - Wyżywienie załóg na polskich morskich statkach handlowych w żegludze międzynarodowej.

Monitor Polski

M.P.1954.122.1770

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 1954 r.

I.

Racja dzienna:

1)
400 g pieczywa różnego (z mąki żytniej i pszennej różnego przemiału) lub 100 g maki żytniej i 200 g mąki pszennej;
2)
350 g mięsa (wołowina, cielęcina, wieprzowina, baranina); przepisana racja mięsa może być zastąpiona przez taką samą rację podróbek, nerek, serca, wątroby lub dziczyzny; zamiast racji mięsa świeżego może być wydany jeden z poniższych produktów zastępczych w następujących ilościach:

konserwy mięsne 300 g,

drób 350 g,

ryba świeża 750 g,

ryba suszona lub solona 375 g,

ryba w oliwie 250 g;

mięso należy wydawać w różnych gatunkach zarówno w ciągu dnia, jak i w ciągu tygodnia;

3)
100 g wędliny; 2 razy w tygodniu wędlina może być zastąpiona przez taką samą rację sera pełnotłustego;
4)
80 g cukru;
5)
100 g masła; masło może być zastąpione przez smalec najwyżej do 25% przewidzianej racji;
6)
2 jaja;
7)
owoce deserowe (jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, pomarańcze itd.), w sezonie po 125 g, po sezonie 75 g oraz 1/2 cytryny (40 g) lub 50 g soku cytrynowego. Sezon ustala się na okres od 15 czerwca do 15 stycznia. Jeżeli względy racjonalnej gospodarki na statku na to pozwalają, powyższe ograniczenie sezonowe nie będzie miało zastosowania w portach krajów południowych.