Wypiek, zużycie surowców do wypieku oraz wprowadzanie do obrotu pieczywa piekarskiego.

Monitor Polski

M.P.1969.15.115

Akt utracił moc
Wersja od: 10 grudnia 1974 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 22 marca 1969 r.
w sprawie wypieku, zużycia surowców do wypieku oraz wprowadzania do obrotu pieczywa piekarskiego.

Na podstawie art. 3 ust. 1 i 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244), § 1 zarządzenia nr 251 Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 1957 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego niektórych uprawnień Prezesa Rady Ministrów (Monitor Polski Nr 98, poz. 570) oraz § 1 zarządzenia nr 249 Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 1960 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego uprawnień do wydawania przepisów dotyczących produkcji pieczywa (Monitor Polski Nr 94, poz. 419) zarządza się, co następuje:
1. 1
Zezwala się na wypiek i wprowadzanie do obrotu pieczywa piekarskiego, którego rodzaje oraz proporcje ilościowe zużycia do ich wypieku surowców (receptury) i średnie krajowe wydajności wypieku podane są w załączniku do niniejszego zarządzenia, ogłoszonym z powołaniem się na niniejsze zarządzenie w Dzienniku Urzędowym Ministerstwa Handlu Wewnętrznego. Średnie krajowe wydajności wypieku podane w załączniku stanowią orientacyjne wskaźniki przy ustalaniu norm średniej wydajności wypieku pieczywa, o których mowa w § 2 ust. 1. Zmiany w recepturach lub średnich krajowych wydajnościach wypieku podanych w załączniku do niniejszego zarządzenia wprowadza Minister Handlu Wewnętrznego, z tym że zmiany te nie mogą naruszać warunków zdrowotnych środków spożywczych.
2.
Zezwala się na wypiek oraz wprowadzenie do obrotu pieczywa piekarskiego regionalnego, odpowiadającego upodobaniom konsumentów na określonym terenie, pieczywa firmowego oraz pieczywa innego niż wymienione w ust. 1.
3. 2
Rodzaje pieczywa określonego w ust. 2 i proporcje ilościowe zużycia do ich wypieku surowców (receptury) ustala Naczelny Dyrektor Zjednoczenia Przemysłu Piekarskiego na wniosek:
1)
jednostek nadrzędnych sprawujących nadzór nad jednostkami gospodarki uspołecznionej prowadzącymi piekarnie - dla pieczywa produkowanego przez te jednostki,
2)
organu administracji państwowej stopnia powiatowego właściwego ze względu na siedzibę zakładu rzemieślniczego w porozumieniu z właściwą komisją terenowo-branżową porozumienia terenowo-branżowego w zakresie przemysłu piekarskiego - dla pieczywa produkowanego przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej.
4.
Wypiek rodzajów pieczywa wymienionych w załączniku w części I pkt 6 (chleb żytni "razowy na miodzie"), 7 (chleb żytni jasny "mleczny"), 8 (chleb żytni razowy "litewski") i 9 (chleb żytni razowy "wytrawny"), w części IV pkt 3 (chleb pszenny "lecytal wyborowy"), 5 (bułki i bułeczki delikatesowe wrocławskie) i 6 (strucle delikatesowe wrocławskie) oraz w części V pkt 5 (chleb turecki) może być prowadzony wyłącznie przez jednostki gospodarki uspołecznionej.
5. 3
Organ administracji państwowej stopnia powiatowego właściwy ze względu na siedzibę zakładu rzemieślniczego w porozumieniu z właściwą komisją terenowo-branżową porozumienia terenowo-branżowego w zakresie przemysłu piekarskiego może zezwolić na wypiek niektórych lub wszystkich wymienionych w ust. 4 rodzajów pieczywa przez jednostki gospodarki nie uspołecznionej, jeżeli jest to konieczne dla pełnego zaopatrzenia rynku po uprzednim sprawdzeniu warunków sanitarnych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
1.
Normy średniej wydajności wypieku pieczywa ustalają:
1)
dla przedsiębiorstw państwowego przemysłu piekarniczego - dyrektorzy tych przedsiębiorstw,
2)
dla jednostek spółdzielczych - zarząd związku spółdzielni lub innej jednostki stopnia wojewódzkiego; zarząd może upoważnić niektóre ze zrzeszonych spółdzielni oraz podległych sobie jednostek organizacyjnych do ustalania dla swoich zakładów norm średniej wydajności wypieku pieczywa.
2.
Ustalone przez organy wymienione w ust. 1 normy średniej wydajności wypieku pieczywa są podstawą do rozliczania osób majątkowo odpowiedzialnych za zużycie surowców do produkcji pieczywa.
3.
Sposób ustalania norm średniej wydajności pieczywa określają:
1) 4
dla przedsiębiorstw państwowego przemysłu piekarniczego - wytyczne Naczelnego Dyrektora Zjednoczenia Przemysłu Piekarskiego,
2)
dla jednostek spółdzielczych - wytyczne właściwych centralnych związków spółdzielczych.
1.
Dopuszcza się odchylenia od norm średniej wydajności wypieku pieczywa dla wszystkich rodzajów pieczywa w wysokości nie przekraczającej 1% poniżej tej normy.
2.
Odchylenia powyżej norm średniej wydajności wypieku pieczywa nie mogą powodować obniżenia jakości pieczywa ani przekroczeń w jakimkolwiek wskaźniku normy przedmiotowej na dany rodzaj pieczywa.
1.
Dopuszcza się dodatnie i ujemne odchylenia w zużyciu surowców pomocniczych w wysokości do 2% w stosunku do ogólnych ilości tych surowców, wyliczonych na podstawie receptur i norm średniej wydajności wypieku pieczywa.
2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy surowców pomocniczych, dla których receptury ustalają:
1)
dolną i górną granicę zużycia (np. drożdży, soli); zużycie tych surowców musi się mieścić w granicach obliczonych na podstawie receptur i norm średniej wydajności wypieku pieczywa,
2)
górną granicę zużycia (np. otrębów, mąki ziemniaczanej, nasion).
1.
Jeżeli nie występuje ogólny niedobór mąki po uwzględnieniu odchyleń od norm średniej wydajności podanych w § 3 ust. 1, dopuszcza się odchylenia dodatnie i ujemne w zużyciu poszczególnych typów mąki (tzw. "przerzuty") nie przekraczające 2% dla każdego typu.
2.
Zakres i warunki stosowania wyrównań ilościowych z tytułu przerzutów określają:
1) 5
dla przedsiębiorstw państwowego przemysłu piekarniczego - wytyczne Naczelnego Dyrektora Zjednoczenia Przemysłu Piekarskiego,
2)
dla jednostek spółdzielczych - wytyczne właściwych centralnych związków spółdzielczych.
Jednostki gospodarki nie uspołecznionej prowadzące piekarnie obowiązane są do prowadzenia ksiąg wypieku pieczywa i obrotu pieczywem według wzoru ustalonego przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 8 września 1965 r. w sprawie wypieku, zużycia surowców do produkcji oraz dopuszczenia do obrotu pieczywa piekarskiego (Monitor Polski z 1965 r. Nr 52, poz. 273 i z 1966 r. Nr 47, poz. 235).
Zarządzenie wchodzi w życie po upływie trzech miesięcy od dnia ogłoszenia.
1 § 1 ust. 1 zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 16 lutego 1970 r. (M.P.70.6.55) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 28 lutego 1970 r.
2 § 1 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a) zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.
3 § 1 ust. 5 zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b) zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.
4 § 2 ust. 3 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.
5 § 5 ust. 2 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 8 listopada 1974 r. (M.P.74.40.236) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 10 grudnia 1974 r.