§ 5. - Wypiek, zużycie surowców do wypieku oraz wprowadzanie do obrotu pieczywa i wyrobów piekarskich.

Monitor Polski

M.P.1980.7.31

Akt utracił moc
Wersja od: 29 lutego 1980 r.
§  5.
1.
W piekarniach uspołecznionych dopuszcza się dodatnie i ujemne odchylenia w zużyciu surowców pomocniczych w wysokości do 2% ogólnej ilości tych surowców, wyliczonej na podstawie receptur i norm średniej wydajności wypieku pieczywa.
2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy surowców pomocniczych, dla których receptury ustalają:
1)
dolną i górną granicę zużycia (np. drożdży, soli); zużycie tych surowców powinno się mieścić w granicach obliczonych na podstawie receptur i norm średniej wydajności wypieku pieczywa,
2)
górną granicę zużycia (np. mąki ziemniaczanej, maku, kminku).