§ 2. - Wypiek, zużycie surowców do wypieku oraz wprowadzanie do obrotu pieczywa i wyrobów piekarskich.

Monitor Polski

M.P.1980.7.31

Akt utracił moc
Wersja od: 29 lutego 1980 r.
§  2.
1.
Nowe rodzaje pieczywa - ich proporcje ilościowe zużycia surowców (receptury) i średnie wydajności wypieku zatwierdza Naczelny Dyrektor Zrzeszenia Produkcji "Społem" Centralnego Związku Spółdzielni Spożywców na wniosek centralnych jednostek organizacyjnych sprawujących nadzór nad produkcją piekarską, a w odniesieniu do pieczywa regionalnego i firmowego - na wniosek właściwego organu administracji państwowej stopnia wojewódzkiego, zaopiniowany przez wojewódzką komisję branżową przemysłu piekarskiego.
2.
Dla rodzajów pieczywa regionalnego i firmowego produkowanego przez zakłady rzemieślnicze (nie uspołecznione) w jednostkach wagowych do 400 g proporcje ilościowe zużycia surowców (receptury) i normy średniej wydajności wypieku zatwierdza wojewódzka komisja branżowa przemysłu piekarskiego po uzyskaniu opinii miejscowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
3.
Zmiany w recepturach, o których mowa w § 7 ust. 2, oraz receptury i technologie produkcji nowych rodzajów pieczywa, o których mowa w ust. 1 i 2, nie mogą naruszać określonych odrębnymi przepisami warunków zdrowotnych środków spożywczych.