§ 18. - Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w przemyśle cukrowniczym.

Monitor Polski

M.P.1957.80.483

Akt utracił moc
Wersja od: 13 listopada 1958 r.
§  18.
1.
Pakowanie, ważenie i przekazywanie opakowań z cukrem z pakowni do magazynu może odbywać się tylko w obecności pracownika nadzoru podatkowego.
2.
W pomieszczeniu przeznaczonym do pakowania i ważenia cukru powinna znajdować się legalizowana waga z potrzebnymi odważnikami.
3.
Przed rozpoczęciem pakowania i ważenia cukru należy uprzednio w obecności pracownika nadzoru podatkowego ustalić tarę każdego rodzaju opakowania (worki, sznurki, etykiety itp.).
4.
Bezzwłocznie po zważeniu i zamknięciu opakowań każdej partii cukru zapisuje się do dokumentu przychodowego (konsygnacji) numery opakowań według partii, ilość opakowań, wagę netto poszczególnych opakowań oraz ogólną wagę netto cukru danej partii. Dokumenty przychodowe (konsygnacje) powinny być zbroszurowane i ponumerowane przez cukrownię.
5.
Na każdym opakowaniu lub na przymocowanej do niego etykiecie należy w sposób trwały zaznaczyć cechę cukrowni, wagę netto cukru i numer każdego opakowania lub partii (ust. 4).