Wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej.

Monitor Polski

M.P.2003.57.900

Akt utracił moc
Wersja od: 22 grudnia 2003 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 grudnia 2003 r.
w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.3)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020.

3) Niniejsze obwieszczenie zastępuje obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 maja 2003 r. w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej (M. P. Nr 26, poz. 376).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ1)

TABELA I
Część I. Towary - zwierzęta, materiał

biologiczny

Kod ANIMOPozycja PCN2)
123
123456
01 Koniowate
01 tranzyt koniowatych2101090001000001013)
02 import koniowatych
01 zarejestrowane koniowate
01 konie zarejestrowane2101010901000001013)
02 pozostałe koniowate

zarejestrowane

2101010902000001013)
02 koniowate do rozrodu i produkcji2101010100000001013)
03 koniowate rzeźne
01 bezpośrednio do rzeźni2101010200000001013)
02 przechodzące przez rynek2101010101000001013)
03 tymczasowe dopuszczenie

zarejestrowanych koni (do 90 dni)

2101011001000001013)
04 ponowne wprowadzenie

zarejestrowanych koni

2101010903000001013)
02 Bydło (włącznie z Bison bison i

Bubalus bubalus)

01 cielęta w wieku poniżej 15 dni2102010000000001023)
02 bydło do rozrodu2102020000000001023)
03 bydło utrzymywane w celach

produkcyjnych

2102040000000001023)
04 bydło rzeźne2102030000000001023)
05 pozostałe rodzaje bydła2102109000000001023)
03 Świnie
01 świnie do rozrodu2105020000000001033)
02 świnie utrzymywane w celach

produkcyjnych

2105010000000001033)
03 świnie rzeźne2105030000000001033)
04 Owce i kozy
01 owce do rozrodu2103020000000001043)
02 owce przeznaczone do tuczu2103010000000001043)
03 owce rzeźne2103030000000001043)
04 kozy do rozrodu2104020000000001043)
05 kozy przeznaczone do tuczu2104010000000001043)
06 kozy rzeźne2104030000000001043)
05 Drób
01 w partiach liczących po 20 lub

więcej sztuk

01 drób jednodniowy2201090000000001053)
02 drób przeznaczony do rozrodu i

produkcji

2202090000000001053)
03 drób przeznaczony do odtworzenia

zasobów dzikiego ptactwa łownego

2204090000000001063)
04 drób rzeźny2203090000000001053)
02 drób w partiach liczących poniżej 20

sztuk

2209090000000001053)
06 Jaja wylęgowe
01 jaja wylęgowe w liczbie 20 sztuk i

powyżej

410101000000000407
02 jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20

sztuk

410102000000000407
07 Ryby
01 wrażliwe gatunki ryb (na ISA, VHS,

IHN, SVC, IPN, ERM, Gyrodactylosis)

23040109PIY03013)
02 pozostałe gatunki ryb230402PIN03013)
08 SkorupiakiCRN
01 wrażliwe gatunki skorupiaków

(na Aphanomyces astaci)

2304030900000003063)
02 pozostałe gatunki skorupiaków23040403063)
09 Mięczaki
01 wrażliwe gatunki mięczaków (na

Bonomia ostreae, Marteilia

refringens)

23040509MOY03073)
02 pozostałe gatunki mięczaków230406MON03073)
10 Pozostałe wodne bezkręgowce230407AQ03073)
11 Ikra, mlecz i gamety ryb
01 wrażliwych gatunków ryb ISA, VHS,

IHN, SVC

230601PIY0511
02 pozostałych gatunków ryb230609PIN0511
12 Pozostałe ssaki
01 primates - naczelne (np. małpy,

lemury)

1101D101063)
02 artiodactyla; ruminantia -

parzystokopytne, przeżuwacze

01 bos bovis - bydło (pozostałe niż

wymienione w poz. 02)

11030101D101023)
02 pozostałe Bovidae11030191D101063)
03 antylopy11030102D101063)
04 renifery, caribu11030192D101063)
05 żyrafy11030103D101063)
06 jelenie, sarny, daniele11030104D101063)
07 pozostałe jeleniowate11030101D101063)
08 pozostałe przeżuwacze11030105D101063)
03 artiodactyla; camelidae -

parzystokopytne, wielbłądowate

01 wielbłądy i lamy113021D101063)
04 artiodactyla; suidae -

parzystokopytne, świniowate

01 pozostałe świniowate11030302D101033)
02 dziki11030303D101033)
05 hipopotamidae - hipopotamy11030301D101063)
06 perissodactyla - nieparzystokopytne
01 rhinocerotidae (np. nosorożce)110401D101063)
02 tapiridae - tapiry110402D101063)
07 sirenia - syreny (np. krowy morskie,

manaty)

1105
08 hyracoidae - góralki (np. góralek

drzewny)

1106D101063)
09 proboscidae - trąbowce
01 słonie afrykańskie110701D101063)
02 słonie azjatyckie110702D101063)
10 tubulidentata - słupozębne (np.

mrównik)

110801D101063)
11 carnivora - drapieżne
01 felidae - kotowate
01 koty w wieku poniżej 3 miesięcy11090101D101063)
02 koty w wieku powyżej 3 miesięcy11090102D101063)
03 pozostałe kotowate11090109D101063)
02 canidae - psowate
01 psy w wieku poniżej 3 miesięcy11090201D101063)
02 psy w wieku powyżej 3 miesięcy11090202D101063)
03 pozostałe psowate11090209D101063)
03 hyenidae - hienowate (np. hieny)11090305D101063)
04 viverridae - łaszowate (np.

mangusty, cywety)

11090301D101063)
05 mustelidae - łasicowate (np. norki,

kuny, borsuki)

11090302D101063)
06 procyonidae - szopowate11090303D101063)
07 ursidae - niedźwiedziowate (np.

niedźwiedzie)

11090304D101063)
12 pinnipedia - płetwonogie
01 phocidae - fokowate (np. foka

właściwa)

111001D101063)
02 odobenidae - morsy (np. mors)111002D101063)
03 otaridea - uchatkowate (np.

uchatka)

111003D101063)
13 cetacea - walenie1111D101063)
14 rodentia - gryzonie
01 caviidae - marowate (np. świnka

morska)

1112010101
02 hystricidae - jeżozwierze (np.

jeżozwierz)

1112010199D101063)
03 muridae - myszowate (np. szczury,

myszy)

1112010201D101063)
04 cricetidae - chomikowate (np.

chomik)

1112010401D101063)
05 castaridae - bobry (np. bóbr

europejski)

1112010501D101063)
06 chinchillidae - szynszylowate (np.

szynszyla)

1112010601D101063)
07 sciuridae - wiewiórkowate (np.

wiewiórki, świstaki)

11120103D101063)
08 pozostałe gryzonie1112010299D101063)
15 lagomorpha - zajęczaki
01 króliki11120203D101063)
02 dzikie króliki11120202D101063)
03 zające1112020101D101063)
04 pozostałe zajęczaki1112020102D101063)
16 pholidota - łuskowce (np. łuskowiec)1113D101063)
17 edenta - szczerbaki (np. pancernik,

leniwiec, mrówkojad)

1114D101063)
18 chiroptera (np. nietoperze)1115D101063)
19 insectivora - owadożerne (np.

krety, ryjówki, jeże)

1116D101063)
20 dermoptera - skóroskrzydłe (np.

lotokot)

1117D101063)
21 marsupialia - torbacze (np. kangury,

koala, oposy, wilk workowaty)

1118D101063)
22 monotremata - stekowce (np.

kolczatka, dziobak)

1119D101063)
13 Pozostałe ptaki
01 passeriformes - wróblowate (np.

jaskółki, wróble, kanarki)

1201D101063)
02 piciformes - dzięciołowate (np.

dzięcioły, tukany)

1202D101063)
03 coraciiformes - kraskowate (np.

zimorodki, dzioborożce, żołny)

1203D101063)
04 trogoniformes - trogonowate1204D101063)
05 coliiformes - czepigowate1205D101063)
06 apodiformes - jerzykowate (np.

jerzyki, kolibry)

1206D101063)
07 caprimulgiformes - kozodojowate (np.

lelki)

1207D101063)
08 strigiformes - sowowate (np. sowy)1208D101063)
09 cuculiformes - kukułkowate (np.

kukułki)

1209D101063)
10 psittaciformes - papugowate (np.

papugi, papużka falista)

1210D101063)
11 columbiformes - gołębiowate1211D101063)
12 gruiformes - żurawiowate (np.

żurawie)

1212D101063)
13 charadriiformes - siewkowate (np.

mewy, alki, siewki)

1213D101063)
14 galliformes - grzebiące (np. paw)1214D101063)
15 falconiformes - drapieżne (np. orły,

sokoły)

1215D101063)
16 anseriformes - blaszkodziobe (np.

łabędź)

1216D101063)
17 ciconiiformes - brodzące (poza

kaczkami i gęśmi; np. czaple,

bociany, flamingi)

1217D101063)
18 pelicaniformes - wiosłonogie (np.

pelikany, kormorany)

1218D101063)
19 procellariiformes - rurkonose (np.

albatrosy, petrele)

1219D101063)
20 podicipediformes - perkozowate (np.

perkozy)

1220D101063)
21 gaciiformes - nurowate (np. nury)1221D101063)
22 tinamiformes - kusakowate (np.

kusaki)

1222D101063)
23 apterygiformes - kiwi1223D101063)
24 casuariformes - kazuarowate (np.

kazuary)

1224D101063)
25 rheiformes - (np. struś nandu)1225D101063)
26 struthioniformes - strusiowate1226D101063)
27 sphenisciformes - pingwinowate1227D101063)
14 Gady
01 squamata - łuskoskóre (np. węże)1302D101063)
02 squamata - łuskoskóre (np.

jaszczurki)

1301D101063)
03 crocodylia - krokodyle (np.

krokodyle, aligatory)

1304D101063)
04 testudines chelonidae - żółwie

morskie

130301D101063)
05 testudines - pozostałe żółwie130399D101063)
15 Pozostałe zwierzęta
01 amphibia; anura - płazy bezogonowe
01 anura ranidae - żaby140101D301063)
02 pozostałe anura (np. ropuchy)140199D301063)
02 amphibians; urodela - płazy

ogoniaste

01 płazy ogoniaste (np. traszki,

salamandry)

1402D301063)
02 pozostałe płazy ogoniaste (np.

aksolotl)

1403D301063)
03 pozostałe kręgowce1901D301063)
04 arachnida - pajęczaki (np.

skorpiony, pająki, kleszcze)

2402D301063)
05 annelida - pierścienice (np. pijawka

lekarska, dżdżownica ziemna)

140501D301063)
06 owady
01 hymenoptera - błonkówki: pszczoła-

matka

240101D301063)
02 hymenoptera - błonkówki: pszczoły

(robotnice) - rój

240102D301063)
03 pozostałe lepidoptera - motyle (np.

motyle, ćmy, gąsienice)

240192D301063)
04 lepidoptera - motyle: jedwabniki240103D301063)
05 pozostałe błonkówki (np. mrówki,

osy, trzmiele)

240199D301063)
07 pozostałe bezkręgowce2402D301063)
16 Nasienie, komórki jajowe, zarodkiD2
01 nasienie bydła460101000000000511
02 nasienie świń460102000000000511
03 nasienie pozostałych gatunków
01 koni460109010000000511
02 owiec460109020000000511
03 kóz460109030000000511
04 pozostałych gatunków zwierząt460109990511
17 Komórki jajoweD2
01 komórki jajowe bydła460201000000000511
02 komórki jajowe pozostałych gatunków
01 świń460209010000000511
02 koni460209020000000511
03 owiec460209030000000511
04 kóz460209040000000511
05 pozostałych gatunków zwierząt460209990511
18 ZarodkiD2
01 zarodki bydła460301000000000511
02 zarodki pozostałych gatunków
01 świń460309010000000511
02 koni460309020000000511
03 owiec460309030000000511
04 kóz460309040000000511
05 pozostałych gatunków zwierząt460309990511
Część II. Towary - mięso, produkty

pochodzenia zwierzęcego,

niejadalne produkty zwierzęce

oraz środki żywienia zwierząt

Kod ANIMOPozycja PCN2)
123
123456
01 Mięso zwierząt gospodarskich i świeża

dziczyzna, w tym mięso i przetwory

mięsne, podroby i krew - przeznaczone

do spożycia przez ludzi, łącznie

z przetworami mięsnymi4)

01 mięso zwierząt jednokopytnych
01 tusze310101M10205
02 mięso w elementach310103M20205
03 podroby310102M30206
02 mięso wołowe
01 tusze310201M10201, 0202
02 mięso w elementach310203M20201, 0202
03 podroby310202M30206
03 mięso wieprzowe
01 tusze310301M10203
02 mięso w elementach310303M20203
03 podroby310302M30206
04 mięso baranie
01 tusze310401M10204
02 mięso w elementach310403M20204
03 podroby310402M30206
05 mięso kozie
01 tusze310501M10204
02 mięso w elementach310503M20204
03 podroby310502M30206
06 mięso zwierząt dzikich udomowionych

przez człowieka

01 z dzikiego ptactwa udomowionego311001POA0208
02 z pozostałego dzikiego ptactwa

udomowionego

31100199BI0208
03 z dużej zwierzyny udomowionej

(przeżuwacze)

31110102RU0208
04 z dużej zwierzyny udomowionej

(świniowate)

31110101SU0208
05 z zającowatych31110104LA0208
06 z pozostałej dużej zwierzyny

udomowionej

311101990000000208
07 mięso zwierząt łownych (dziczyzna)
01 z dzikiego ptactwa311002POA0208
02 z pozostałego dzikiego ptactwa31100299BI0208
03 z dużej zwierzyny dzikiej

(przeżuwacze)

31110202RU0208
04 z dużej zwierzyny dzikiej

(świniowate)

31110201SU0208
05 z dzikich zającowatych31110204LA0208
06 z pozostałej dużej zwierzyny

dzikiej

311102029900000208
08 mięso drobiowe5)
01 z kur i kurcząt311201M4A0207
02 z indyków311202M4A0207
03 z perliczek311203M4A0207
04 z kaczek31120401M40207
05 z gęsi31120402M40207
09 mięso z królików domowych311300000000000208
10 pozostałe mięso
01 ze zwierząt morskich311901000000000208
02 z gadów311902RE0208
03 z owadów31199900000000IN0208
04 z nieparzystokopytnych (np.

nosorożce, tapiry)

311905PE0208
05 z syren (np. diugonie, manaty)311906000000000208
06 z góralków311907000000000208
07 z trąbowców (np. słonie)311908PB0208
08 z słupozębnych (np. mrównik)311909000000000208
09 z mięsożernych311910CA0208
10 z płetwonogich311911PN0208
11 z waleni311912CE0208
12 z gryzoni311913RO0208
13 z naczelnych (np. małpy i lemury)311914000000000208
14 z łuskowców (np. pangolin)311915000000000208
15 ze szczerbaków (np. pancernik,

leniwiec, mrówkojad)

311916000000000208
16 z nietoperzy311917000000000208
17 z owadożernych (np. ryjówki, krety,

jeże)

311918000000000208
18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot)311919000000000208
19 z torbaczy (np. kangury, koala,

oposy, wilk workowaty)

311920000000000208
20 ze stekowców (np. kolczatka,

dziobak)

311921000000000208
21 z wielbłądowatych311922CM0208
22 pozostałe311999000000000208
02 Produkty mięsne i pozostałe produkty

pochodzenia zwierzęcego przeznaczone

do spożycia przez ludzi

A
01 surowe mięso wieprzowe wędzone lub

zakonserwowane w inny sposób

01 krótko dojrzewające (poniżej 9

miesięcy)

311701M50210
02 długo dojrzewające (9 miesięcy i

dłużej)

311711M50210
02 pozostałe surowe mięso konserwowane

(wędzone lub zakonserwowane w inny

sposób)

311705M60210
03 żołądki, pęcherze i jelita,

oczyszczone, solone, suszone lub

parzone

01 wołowe311715020000000504
02 wieprzowe311715030000000504
03 owcze311715040000000504
04 kozie311715050000000504
05 z pozostałych gatunków zwierząt311715090000000504
04 pozostałe produkty pochodzenia

zwierzęcego suszone, solone,

marynowane, wędzone lub

zakonserwowane w inny sposób

311706M60210, 1601
05 produkty mięsne zakonserwowane

sterylizowane (z warzywami lub bez),

Fo ≥ 3

01 wołowina peklowana311507010000001602, 1601
02 pozostałe produkty pochodzenia

zwierzęcego zawierające jedynie

mięso wołowe lub cielęce

311507020000001602, 1601
03 szynka (wieprzowa)311507030000001602, 1601
04 łopatka wieprzowa311507040000001602, 1601
05 pasztety wyłącznie z mięsa

wieprzowego

311507050000001602, 1601
06 pasztety z mięsa wieprzowego i

mięsa wołowego lub cielęcego

311507060000001602, 1601
07 pasztety z mięsa wieprzowego i

mięsa drobiowego

311507070000001602, 1601
08 pasztety z mięsa wieprzowego i

mięsa króliczego

311507080000001602, 1601
09 pasztety i paszteciki z mięsem

wieprzowym i mięsem zwierząt

łownych (dziczyzną)

311507090000001602, 1601
10 pozostałe pasztety z mięsem

wieprzowym

311507100000001602, 1601
11 pozostałe produkty żywnościowe

zawierające mięso wieprzowe

311507110000001602, 1601

2005

12 wątroby stłuszczone (drobiowe)311507120000001602, 1601
13 produkty z udziałem mięsa wyłącznie

drobiowego

311507130000001602, 1601
14 pozostałe konserwy zawierające

wyłącznie mięso drobiowe

311507140000001602, 1601
15 produkty pochodzenia zwierzęcego

wyłącznie z mięsa króliczego

311507150000001602, 1601
16 produkty pochodzenia zwierzęcego

wyłącznie z dziczyzny

311507160000001602, 1601
17 pozostałe mięso zakonserwowane

Fo ≥ 3

311507990000001602, 1601
06 produkty mięsne o ograniczonym

okresie przechowywania pasteryzowane

Fo ≤ 3 (przynajmniej 70°C w centrum)

01 szynka (wieprzowa)311508030000001602, 1601
02 łopatka wieprzowa311508040000001602, 1601
03 pozostałe mięso wieprzowe

pasteryzowane

311508110000001602, 1601
04 pasteryzowana wołowina i cielęcina311508010000001602, 1601
05 wątroby stłuszczone (drobiowe)311508120000001602, 1601
06 pozostałe mięso drobiowe

pasteryzowane

311508140000001602, 1601
07 pozostałe mięso z pozostałych

gatunków zwierząt lub z więcej niż

jednego gatunku pasteryzowane

311508990000001602, 1601
07 produkty mięsne o ograniczonym

okresie przechowywania

niepasteryzowane Fo< 3 (mniej niż

70°C w centrum)

01 mięso wołowe lub cielęce311509020000001602, 1601
02 mięso wieprzowe311509030000001602, 1601
03 mięso drobiowe311509120000001602, 1601
04 pozostałe311509990000001601, 1602
08 mięso o ograniczonym okresie

przechowywania dojrzewające powyżej

9 miesięcy, aw ≤ 0,793 i pH < 6

01 wyłącznie mięso wieprzowe311510030000001601, 1602
02 mięso wieprzowe wraz z innym mięsem311510990000001601, 1602
09 produkty żywnościowe i pozostałe

produkty garmażeryjne, gotowane lub

parzone i chłodzone

01 poddane obróbce cieplnej (co

najmniej 70°C w centrum)

311801M71601, 1602,

1902, 2104

02 poddane obróbce cieplnej (poniżej

70°C w centrum)

311802M71602, 1902,

2104

10 ekstrakty z mięsa311512000000001603
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce

(włącznie z kośćmi)

01 tłuszcz jadalny (wołowy, owczy,

kozi)

311602010000001502, 1503
02 tłuszcz rafinowany (wołowy, owczy,

kozi)

311602020000001502, 1503
03 smalec jadalny (wieprzowy)311601010000001501
04 smalec rafinowany (wieprzowy)311601020000001501
05 pozostałe jadalne tłuszcze

zwierzęce

311699010000001503, 1504,

1506

06 pozostałe rafinowane tłuszcze

zwierzęce (np. koński)

311699020000001503, 1504,

1505, 1506

12 przetworzone białko zwierzęce
01 słonina w proszku311513010000000210
02 mączka mięsna i mączka kostna,

suszona krew i mączka z krwi

311513020000000210, 2301,

0511, 0506

03 skwarki311513030000002301
03 Mleko płynne
01 mleko surowe przeznaczone do

bezpośredniego spożycia

330101LM0401
02 mleko surowe przeznaczone dla

przemysłu mleczarskiego

310102LM0401
03 mleko termizowane330103LM0401
04 mleko poddane obróbce cieplnej
01 mleko pasteryzowane33010401LM0401
02 mleko o przedłużonym terminie

ważności UHT

33010410LM0401
03 mleko sterylizowane33010411LM0401
05 mleko płynne nieprzeznaczone do

spożycia przez ludzi lub wyłącznie

do bezpośredniego spożycia przez

zwierzęta

01 siara33010901LM2309
02 pozostałe mleko płynne33010999LM0401
04 Przetwory mleczne
01 przetwory mleczne z mleka poddanego

obróbce cieplnej (przeznaczone do

spożycia przez ludzi)

01 śmietanka i śmietana, masło,

przetwory smakowe, o konsystencji

żelu (desery mleczne), mrożone

(lody mleczne) i mleko fermentowane

(jogurt, kefir i pozostałe mleko

fermentowane)

330301L10403, 0405,

2105, 1901

02 pozostałe płynne przetwory
01 serwatka33030301LM0404
02 maślanka33031401LM0403
03 mleko zagęszczone33010412LM0402
03 przetwory mleczne w proszku330302L21702, 3501

3502, 3504

04 sery0402
01 ser świeży (twarogi i twarożki)33040101LM0406
02 ser miękki33040201LM0406
03 ser twardy33040301LM0406
04 ser długo dojrzewający330404LM0406
05 ser przetworzony (np. topiony)330405LM0406
05 przetwory mleczne przeznaczone do

smarowania

330406000000000405
02 przetwory zawierające mleko surowe

(przeznaczone do spożycia przez

ludzi)

01 śmietanka i śmietana, masło,

przetwory smakowe, o konsystencji

żelu (desery mleczne), mrożone

(lody mleczne) i mleko fermentowane

(jogurt, kefir i pozostałe mleko

fermentowane)

330201L10403, 2105,

1901

02 pozostałe płynne przetwory
01 serwatka33030302LM0404
02 maślanka33031402LM0403
03 sery
01 ser świeży (twarogi i twarożki)33041101LM0406
02 ser miękki33041201LM0406
03 ser twardy33041301LM0406
04 ser długo dojrzewający330414LM0406
04 przetwory mleczne przeznaczone do

smarowania

330416000000000405
03 pozostałe przetwory mleczne

(przeznaczone do spożycia przez

ludzi)

01 ser ricotta330901000000000406, 2106
02 płatki mleczne330902000000000404, 1901

2106

03 pozostałe przetwory330999000000000404, 1901,

2106, 3504,

04 przetwory zawierające mleko

nieprzeznaczone do spożycia przez

ludzi, w tym środki żywienia

zwierząt

1702
01 płynne
01 płynna serwatka331001010000000404
02 płynna maślanka331001020000000403
03 pozostałe płynne przetwory331001990000000401
02 przetwory w proszku331002L23501, 3502,

3504, 2309,

1702, 0402

05 Produkty rybne przeznaczone do

spożycia przez ludzi

01 ryby, wątroby, ikra i mlecz
01 ryby żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

01 wrażliwe gatunki ryb, ISA, VIS,

IHN, SEC

320111PIY0301
02 pozostałe gatunki ryb320199PIN0301
02 ryby całe lub patroszone, z głowami

lub bez, świeże, chłodzone lub

mrożone

01 chłodzone320121PI0302
02 mrożone320131PI0303
03 filety rybne, kawałki lub mięso

mielone ze świeżych, chłodzonych

lub mrożonych ryb

01 chłodzone320122PI0304
02 mrożone320132PI0304
04 filety rybne, surowe, panierowane

lub w sosie i mrożone

320135PI1604
05 ryby lub filety rybne suszone,

solone lub nie

320140PI0305
06 ryby i filety rybne niesuszone,

solone lub w solance

320150PI0305
07 ryby i filety rybne wędzone320160PI0305
08 konserwy rybne (Fo ≥ 3)320180PI1604
09 wątroby, ikra, mlecz
01 świeże lub chłodzone320221PI0302
02 mrożone320231PI0303
03 suszone, wędzone lub niewędzone320240PI0305
04 solone albo w solance, wędzone

lub nie

320250PI0305
05 kawior (w szczelnych

pojemnikach)

320295000000001604
06 substytuty kawioru (w szczelnych

pojemnikach)

320296000000001604
07 pozostałe przetworzone lub

częściowo przetworzone ryby,

wątróbki, ikra i mlecz

320297PI1604
02 skorupiaki
01 skorupiaki żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

01 wrażliwe gatunki skorupiaków321011000000000306
02 niewrażliwe gatunki skorupiaków321012CRN0306
02 skorupiaki surowe, całe lub w

kawałkach

01 chłodzone321021CR0306
02 mrożone321031CR0306
03 skorupiaki gotowane, w skorupach
01 chłodzone321023CR0306
02 mrożone321033CR0306
04 skorupiaki gotowane, bez skorup
01 chłodzone321024CR1605
02 mrożone321034CR1605
05 skorupiaki w opakowaniach

hermetycznych

321080CR1605
03 mięczaki
01 mięczaki żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

01 wrażliwe gatunki mięczaków,

ostrygi płaskie (z gatunku

ostreae), marteilia refringens

322011MOY0307
02 niewrażliwe gatunki mięczaków322012MON0307
02 mięczaki surowe, całe
01 chłodzone322021MO0307
02 mrożone322031MO0307
03 mięczaki surowe, bez skorup
01 chłodzone322022MO0307
02 mrożone322032MO0307
04 mięczaki gotowane, w skorupach
01 chłodzone322023MO1605
02 mrożone322033MO1605
05 mięczaki gotowane bez skorup
01 chłodzone322024MO1605
02 mrożone322034MO1605
06 mięczaki suszone, wędzone lub nie322040MO0307
07 mięczaki solone lub marynowane,

wędzone lub nie

322050MO0307, 1605
08 mięczaki w opakowaniach

hermetycznych

322080MO1605
04 pozostałe wodne bezkręgowce
01 żywe przeznaczone do

natychmiastowego spożycia przez

ludzi

323011AQ0307
02 surowe całe lub w kawałkach
01 chłodzone323021AQ0307
02 mrożone323031AQ0307
03 suszone, wędzone lub niewędzone323040AQ0307
04 solone, marynowane, wędzone lub

nie

323050AQ0307, 1605
05 konserwowane Fo ≥ 3323080AQ1605
05 pozostałe produkty rybne
01 mączka, granulat przeznaczony do

spożycia przez ludzi

01 z ryb320170000000000305
02 ze skorupiaków321070000000000306
03 z mięczaków i pozostałych

wodnych bezkręgowców

324070000000000307
02 białko z ryb w formie żelu (Surimi)
01 chłodzone320192000000001604
02 mrożone320193000000001604
03 gotowane lub wstępnie gotowane

produkty przeznaczone do spożycia

01 z ryb, chłodzone320126PI1604, 1902
02 z ryb, mrożone320136PI1604, 1902
03 ze skorupiaków, chłodzone321026CR1605, 1902
04 ze skorupiaków, mrożone321036CR1605, 1902
05 z mięczaków, chłodzone322026MO1605, 1902
06 z mięczaków, mrożone322036MO1605, 1902
07 mieszane, chłodzone324026000000001604, 1605,

1902

08 mieszane, mrożone324036000000001604, 1605,

1902

04 ekstrakty i soki
01 z ryb, łącznie z tranem320194000000001504, 1603,

2104

02 ze skorupiaków321094000000001603, 2104
03 z mięczaków322094000000001603, 2104
04 z pozostałych wodnych

bezkręgowców

323094000000001603, 2104
06 Jaja przeznaczone do spożycia,

produkty jajeczne, produkty pszczele

01 jaja przeznaczone do spożycia
01 kurze340101000000000407
02 pozostałych gatunków340109000000000407
02 produkty z jaj poddanych obróbce

termicznej

01 w formie płynnej, zagęszczone lub

mrożone

340201000000000408
02 wysuszone340202000000000408, 3502
03 koagulowane340203000000000408, 3502
04 krystalizowane340204000000000408, 3502
03 produkty z jaj niepoddane obróbce

termicznej

340301000000000408, 3502
04 produkty pszczele8)
01 przeznaczone do spożycia przez

ludzi

390401HO0409, 0410
02 przeznaczone do użycia wyłącznie w

hodowli pszczół

390402HO0511, 0409,

1521, 0410,

9602

03 przeznaczone do przemysłowego

wykorzystania

390403HO0511, 1521,

0410

07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka -

przeznaczone do spożycia przez ludzi

01 ślimaki
01 żywe392201010000000307
02 chłodzone lub mrożone392201020000000307
03 konserwowane (poddane obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

392201030000001605
02 pozostałe ślimaki lądowe
01 żywe392299010000000307
02 chłodzone lub mrożone392299020000000307
03 konserwowane (poddane obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

392299030000001605
03 żaby i żabie udka
01 żaby żywe392101000000000106
02 chłodzone lub mrożone392102000000000208
03 konserwowane (poddane obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

392103000000001602
08 Skóry ze zwierząt kopytnych, wełna,

włosie zwierząt, włosie końskie,

szczecina, pióra, puch lub części

piór - trofea myśliwskie

H1
01 surowe skóry
01 surowe skóry bydlęce430101000000004101
02 surowe skóry owcze430102000000004102
03 surowe skóry kozie430103000000004103
04 surowe skóry świńskie430104000000004103
05 surowe skóry ze zwierząt

jednokopytnych

430105000000004101
06 surowe skóry z pozostałych zwierząt

kopytnych

430109000000004103
07 pozostałe surowe skóry i skórki

(ptasie, nielotów, rybie,

futerkowe)

430119000000004103, 4301
02 skóry i skórki poddane obróbce6)
01 skóry bydlęce430201000000004101
02 skóry owcze430202000000004102
03 skóry kozie430203000000004103
04 skóry świńskie430204000000004103
05 skóry ze zwierząt jednokopytnych430205000000004101
06 skóry z pozostałych zwierząt

kopytnych

430209000000004103
03 wełna, włosie, końskie włosie,

szczecina

01 nieprzetworzone7)4401010502, 0503,

5101, 5102,

5103

04 pióra, puch lub części piór
01 nieprzetworzone7)450100000000000505
02 barwione, poddane obróbce cieplnej,

gotowane lub przetworzone8)

450200000000000505, 6701
05 trofea myśliwskie
01 nieprzetworzone460100000000000506, 0507, 4103, 9705
02 przetworzone9)460200000000000506, 0507, 4103
09 Kości, rogi, kopyta i odpadki tych

produktów inne niż mączki; żelatyna,

surowiec przeznaczony do produkcji

żelatyny oraz podobne produkty

01 kości, rogi, kopyta i pozostałe

wytwory naskórka i tkanki kostnej

przeznaczone do spożycia przez ludzi

lub zwierzęta

01 z bydła480101000000000506, 0507
02 z owiec i kóz480102000000000506, 0507
03 ze świń480103000000000506, 0507
04 z pozostałych gatunków zwierząt

(łącznie z rybami)

480109000000000410, 0506,

0507, 0508

02 produkty zawierające kości, rogi,

kopyta i pozostałe wytwory naskórka

i tkanki kostnej przeznaczone do

spożycia przez ludzi lub zwierzęta

01 żelatyna przeznaczona do użytku w

przemyśle spożywczym

480111000000003503
02 pozostałe produkty łącznie z

kolagenem, białkami hydrolizowanymi

i fosforanem diwapnia

480119000000003504, 2835
03 kości, rogi, kopyta i produkty z

nich wytworzone, przeznaczone do

celów technicznych10)

01 żelatyny do celów technicznych480121000000003503
02 pozostałe produkty łącznie z

kolagenem, białkami hydrolizowanymi

i fosforanem diwapnia

480129000000003504
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy

przeznaczone dla przemysłu

farmaceutycznego, do użytku

technicznego, inne niż te w

artykułach żywnościowych lub

przeznaczone do pozostałych celów.

Czynniki patogenne

01 krew oraz produkty z krwi

koniowatych

01 przeznaczone do użytku w przemyśle

farmaceutycznym

490101BL3002
02 przeznaczone do użytku technicznego

w pozostałych gałęziach przemysłu

490102BL0511, 3002
02 krew i produkty z krwi pozostałych

gatunków innych niż koniowate

01 przeznaczone do użytku w przemyśle

farmaceutycznym

490103BL3002
02 przeznaczone do użytku technicznego

w pozostałych gałęziach przemysłu

490104BL0511, 3002
03 czynniki patogenne490200000000003002
11 Pozostałe odpady pochodzenia

zwierzęcego: nieprzetworzone

materiały wysokiego ryzyka; materiały

niskiego ryzyka przeznaczone dla

przemysłu farmaceutycznego, do celów

technicznych oraz do produkcji

środków żywnościowych

01 nieprzetworzone materiały wysokiego

ryzyka

01 martwe zwierzęta, martwe płody,

łożyska

480210010000000511
02 martwe zwierzęta padłe w czasie

transportu

480210020000000511
03 pozostałe martwe zwierzęta, łącznie

ze ścinkami skór

480210990000000511
04 zwierzęta zabite profilaktycznie w

ramach zwalczania chorób

480220010000000511
05 odpady poubojowe ze zmianami

wskazującymi na chorobę zakaźną

480220020000000511
06 części zabitych zwierząt, które nie

podlegają badaniu poubojowemu (z

wyjątkiem: skór, rogów, kopyt,

wełny, piór, krwi)

480230010000000511
07 mięso, ryby, produkty spożywcze

pochodzenia zwierzęcego o

niewłaściwej jakości zdrowotnej

480230020000000511
08 produkty mięsne i rybne importowane

z krajów trzecich niespełniające

wymogów Unii Europejskiej

480230030000000511
09 odpady zwierzęce, mleko oraz

produkty zawierające pozostałości

480230040000000401, 0402,

0511

10 ryby ze zmianami wskazującymi na

chorobę zakaźną

480230050000000511
02 materiały niskiego ryzyka

przeznaczone dla celów

farmaceutycznych, inne niż krew,

produkty z krwi czy płyn owodniowy

01 podroby ze świeżych ryb500106010000000510, 3001
02 serca50010102AN0206, 0207,

3001

03 jelita50010103AN0504, 3001
04 trzustki50010104AN0510, 3001
05 śledziony50010105AN0510, 3001
06 gruczoły nadnercza50010106AN0510, 3001
07 migdałki50010107AN0510, 3001
08 genitalia50010108AN0510, 3001
09 tarczyce50010109AN0510, 3001
10 mózgi, gruczoły przysadkowe50010410AN0510, 3001
11 maź stawowa50011011AN0510, 3001
12 żółć50010112AN0510, 3001
13 śluzówki jelit lub soki jelitowe50011013AN0510, 3001
14 pozostałe tkanki limfoidalne50011014AN0510, 3001
15 pozostałe, łącznie z mlekiem50011099AN0401, 0402,

0510, 3001

03 materiały niskiego ryzyka

przeznaczone do wyrobów

technicznych, z wyjątkiem krwi,

produktów z krwi oraz płynu

owodniowego

01 pochodzenia bydlęcego500201000000000511
02 z nieparzystokopytnych500202000000000511
03 pochodzące z owiec lub kóz500203000000000511
04 pochodzenia wieprzowego500204000000000511
05 z drobiu500205000000000511
06 z ryb500206000000000511
07 pozyskane z pozostałych gatunków

zwierząt

500299000000000511, 0510
04 materiały niskiego ryzyka

przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt

01 odpady zwierzęce z produkcji

świeżego mięsa

5003AN0511
02 pochodzące ze zwierząt wodnych
01 ryby złowione do produkcji

mączki

500306150000000301, 0511
02 odpady i wnętrzności ze świeżych

ryb

500306010000000511
05 topione tłuszcze i oleje

przeznaczone do użytku technicznego,

farmaceutycznego lub produkcji

środków żywienia zwierząt

500400000000001501, 1502,

1503, 1504,

1505, 1506,

1516, 1517,

1518, 1522

12 Przetworzone białka pochodzenia

zwierzęcego przeznaczone lub nie do

produkcji środków żywienia zwierząt

(mączki i skwarki) - środki żywienia

zwierząt domowych

01 przetworzone białko ssaków11)
01 mączka mięsno-kostna470101010000002301, 2309
02 mączka z krwi470101030000000511
03 mączka kostna470101040000000506
04 mączka z rogów470101050000000507
05 mączka z kopyt470101060000000507
06 suszone skwarki470101080000002301
07 mieszanki tych mączek470101990000002309
02 przetworzone białko ssaków

nieprzeznaczone do produkcji środków

żywnościowych

01 mączka mięsno-kostna47010301D42301, 2309
02 mączka z krwi47010303D40511
03 mączka kostna47010304D40506
04 mączka z rogów47010305D40507
05 mączka z kopyt47010306D40507
06 suszone skwarki47010308D42301
07 mieszanki tych mączek47010399D42309
03 przetworzone białko pochodzenia

zwierzęcego niepochodzące od

ssaków, przeznaczone do produkcji

środków żywienia zwierząt

01 mączka rybna470101020000002301
02 mączka mięsno-kostna z odpadów

drobiowych

470101090000002301, 2309
03 mączka z piór470101070000000505
04 mieszanki tych i pozostałych

mączek, łącznie z produktami

jajecznymi

470104990000000408, 2309
04 środki żywienia zwierząt domowych
01 karma mrożona, niepoddana obróbce

cieplnej

470102010000002309
02 karma konserwowana (poddana obróbce

cieplnej Fo ≥ 3)

470102020000002309
03 karma półwilgotna470102030000002309
04 karma sucha470102040000002309
05 karma z przetworzonych skór470102050000002309
05 przetworzone białko ssaków

przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt, inne niż w poz.

12.01

01 mączka mięsno-kostna470105010000002301, 2309
02 mączka z krwi470105030000000511
03 mączka kostna470105040000000506
04 suszone skwarki470105080000002301
05 mieszanki tych mączek470105990000002309
13 Nawozy
01 produkty przetworzone zawierające

nawóz

481501000000003101
02 nawozy nieprzetworzone
01 drobiowe481502010000000511, 3101
02 pochodzące od koniowatych481502020000000511, 3101
03 pochodzące od pozostałych gatunków481502090000000511, 3101
14 Towary roślinne pozostałe
01 słoma1213
02 siano1214

______

1) Towarom podlegającym weterynaryjnej kontroli granicznej wymienionym w tabeli I odpowiadają kody ANIMO podane w kolumnie 1. Kody ANIMO są uzupełniane w szczególnych przypadkach o dodatkowe kody kwalifikacyjne zamieszczone w kolumnach 2 i 3. Kody te zamieszczone są w tabelach II oraz III i odpowiadają grupom zwierząt, gatunkom i typom produktów oraz/lub miejscu przeznaczenia towarów.

2) Czterocyfrowa pozycja PCN została ustalona na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156, Nr 129, poz. 1178 i Nr 156, poz. 1518).

3) Zwierzętom może być przypisana pozycja PCN 9508, jeżeli są zwierzętami cyrkowymi lub uczestniczą w menażeriach lub wędrownych pokazach.

4) Wykaz obejmuje tusze, mięso w elementach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione i jadalne surowe tłuszcze.

5) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone oraz pozostałe podroby.

6) Z wyłączeniem skór surowych, które zostały poddane całkowitemu procesowi garbowania, "wet blue", skór gołych poddanych kąpieli piklującej, "skór poddanych obróbce wapnem" (w zalewie o pH od 12 do 13, przez co najmniej 8 godzin).

7) Nieprzetworzona wełna owcza i szczecina świńska oznaczają wełnę owczą i szczecinę świńską, które nie przeszły fabrycznego prania, nie zostały pozyskane przez garbowanie, ani poddane innym rodzajom obróbki zapewniających zniszczenie czynników patogennych.

8) Z wyłączeniem piór dekoracyjnych oraz piór, które stanowią przedmiot handlu lub importu na terytorium Unii Europejskiej w formie partii towarów przesyłanych prywatnym odbiorcom indywidualnym w celach nieprzemysłowych.

9) Z wyłączeniem trofeów łowieckich ze zwierząt kopytnych i ptaków poddanych całkowitemu wypchaniu, zapewniającemu ich zakonserwowanie w temperaturze pokojowej i gatunków innych niż zwierzęta kopytne i ptaki.

10) Wyłącznie produkty, które mają styczność z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi i zwierzęta.

11) Parametry przetworzenia zgodnie z załącznikiem V, rozdział III rozporządzenia Parlamentu Europejskiej i Rady Unii Europejskiej Nr 1774/2002 z dnia 3 października 2002 r. określającym przepisy zdrowotne dotyczące odpadów zwierzęcych nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (O.J. L 273).

DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE ODPOWIADAJĄCE GRUPOM ZWIERZĄT, GATUNKOM I TYPOM PRODUKTÓW

TABELA II

Dodatkowe kody kwalifikacyjneNazwa towaru
1234
ANA0100Bydło rogate
A0200Jednokopytne
A0300Trzoda chlewna
A0400Owce
A0500Kozy
0600Drób
A9900Pozostałe
AQN9100Osłonice, żachwy (Ascidiacea)
N9210Jeżowce (Echinoidae)
N9999Pozostałe bezkręgowce wodne
BI0101Wróblowate Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)
0201Dzięciołowate Piciformes (np. dzięcioły, tukany)
0301Kraskowate Coraciiformes (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)
0401Trogonowate Trogoniformes (np. trogony, piliki,)
0501Czepigowate Coliiformes
0601Jerzykowate Apodiformes (np. jerzyki, kolibry)
0701Kozodojowate Caprimulgiformes (np. lelki)
0801Sowowate Strigiformes (np. sowy)
0901Kukułkowate Cuculiformes (np. kukułki)
1001Papugowate Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste)
1101Gołębiowate Columbiformes
1201Żurawiowate Gruiformes (np. żurawie)
1301Siewkowate Charadriiformes (np. mewy, alki, sieweczka)
1401Grzebiące Galliformes (inne niż drób, np. paw)
1501Drapieżne Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy)
1601Blaszkodziobe Anseriformes (inne niż kaczka lub gęś, np. łabędź)
1701Brodzące Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi)
1801Pełnopłetwe Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany)
1901Rurkonose Procellariiformes (np. albatrosy, burzyki)
2001Perkozowate Podicipediformes (np. perkozy)
2101Nurowate Gaviiformes (np. nur)
2201Kopetony Tinamiformes (np. kopetona)
2301Apterygiformes (np. kiwi)
2401Strusie australijskie Casuariformes (np. kazuary)
2501Strusie amerykańskie Rheiformes (np. nandu)
2601Strusie afrykańskie Struthioniformes (np. struś afrykański)
2701Sphenisciformes (np. pingwiny)
BL0100Świeża krew (niepreparowana)
0150Krew (w pełni preparowana)
0200Surowica (niepreparowana)
0250Surowica (w pełni preparowana)
0300Przecier ziarnisty
0400Płyn owodniowy (niepreparowany)
0450Płyn owodniowy (w pełni preparowany)
0500Produkty z krwi
0600Produkty do diagnostyki in vitro
0700Odczynniki laboratoryjne zawierające produkty z krwi
9900Pozostałe produkty
CA0100Koty
0200Psy
0300Hieny Hyenidae (np. hieny)
0400Łaszowate Viverridae (np. mangusta, cyweta)
0500Łasicowate Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk)
0600Szopowate Procyonidae (np. szop pracz)
0700Niedźwiedzie Ursidae (np. niedźwiedzie)
CE0100Wieloryby
0102Delfiny
0103Pozostałe walenie (Cetacea)
CM0100Baktriany
0101Dromadery
0102Lamy
0103Wigonie
0104Pozostałe wielbłądowate (Camelidae)
CRN7020Pąkle (Balanidae)
N7110Kryl (Euphausidae)
N7120Penaeidae
N7130Palaemonidae
N7140Krewetki z rodzaju Crangon (Crangonidae)
N7199Pozostałe krewetki
N7200Langusty (Palinuridae)
N7310Rak amerykański (Astacidae-Orconectes spp.)
N7399Pozostałe raki (pozostałe Astacidae)
N7410Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae-Homarus spp.)
N7420Homary norweskie (Nephropidae-Nephrops norvegicus)
N7510Kraby jadalne (Cancridae-Cancer spp.)
N7599Pozostałe kraby
N7900Pozostałe skorupiaki
H10100Wełna owcza
0200Sierść bydlęca
0300Sierść borsuka
0400Włosie końskie
0500Szczecina świńska
0600Szczecina z dzika
9900Sierść gryzoni i pozostałych zwierząt
HOA0100Miód
A0200Wosk
A0300Mleczko pszczele
A0400Pyłek
A0500Produkty pszczelarskie
0600Kit pszczeli
A0700Pozostałe
IN0103Błonkówki Hymenoptera: (królowa pszczół)
0203Błonkówki Hymenoptera: pszczoły (rój)
0209Pozostałe motyle Lepidoptera (np. motyle, ćmy, gąsienice)
0303Motyle Lepidoptera: larwy jedwabnika (bombyx)
9903Pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy)
L10100Śmietana
0200Masło
0300Jogurt
0400Pozostałe fermentowane mleko
0500Przetwory smakowe
0600Przetwory mleczne o konsystencji żelu lub zakwaszone mleko lub desery mleczne
0700Lody mleczne
L20100Mleko w proszku
0200Mieszanki w proszku z mleka
0300Serwatka w proszku i pochodne
0400Maślanka w proszku i pochodne
0500Kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek
9900Pozostałe przetwory mleczne w proszku
LA0100Króliki
0200Dziki królik
0300Zające
0400Pozostałe gryzonie
LM0100Mleko krowie
0200Mleko bawole
0300Mleko owcze
0400Mleko kozie
0500Mleko wielbłądzie
0600Mleko kobyle
0700Pozostałe
MI0100Całe tusze
0200Półtusze
0300Ćwierćtusze
M20100Półtusze pokrojone na maksymalnie trzy części
0200Kawałki
0300Mięso bez kości
0400Mięso w kawałkach mniejszych niż 100 g
0500Mięso mielone
0600Przetwory mięsne
0700Mięso rozebrane mechanicznie
0800Jadalne surowe tłuszcze
M3A0100Serca
A0200Mięśnie przeponowe
A0300Mięśnie żwacze
A0400Języki
A0500Podroby mielone
A0600Przetwory zawierające podroby
A0700Wątroby
A0800Wątroby w plastrach
0900Grasica
A1000Mózgi i pozostałe tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy)
A1200Krew
A9900Pozostałe podroby
M4A0100Tusze całkowicie patroszone
A0200Tusze częściowo patroszone
A0300Tusze, w których odłożono patroszenie
A0400Kawałki
A0500Bez kości
A0600Przetwory mięsne
A0700Mięso rozebrane mechanicznie
A0800Wątroby
0900Wątroby otłuszczone
A1000Mielce
A9900Pozostałe podroby
M50100Szynki bez kości
0200Szynki z kością
0300Łopatki
0400Kiełbasy (łącznie z mieszankami)
M6A0100Jednokopytne
A0200Bydło rogate
0300Trzoda chlewna
A0400Owce
A0500Kozy
A0600Udomowione dzikie ptactwo
A0700Udomowione dziki
A0800Pozostała udomowiona dziczyzna
A0900Dzikie ptactwo
A1000Dziki
A1100Pozostała dziczyzna
A1200Drób
A1300Króliki
A1400Pozostałe gatunki
M70100Gotowane potrawy zawierające mięso
0200Pozostałe gotowane potrawy
0300Kiełbasy
9900Pozostałe gotowane lub parzone produkty mięsne
MOY0100Ostrygi płaskie (Ostreidae-Ostrea edulis)
N8110Ślimaki morskie (Haliotidae-Haliotis spp.)
N8120Ślimaki morskie (trąbik) (Buccinidae-Buccinum undatum)
N8130Ślimaki morskie (Littorinidae-Littorina spp.)
N8199Pozostałe ślimaki morskie
N8211Wypukłe ostrygi pacyficzne (Ostreidae-Crassostrea gigas)
N8299Pozostałe ostrygi (pozostałe Ostreidae)
N8311Przegrzebki królowej (Pectinidae-Pecten jacobeus)
N8312Przegrzebki zwyczajne, Coquilles Saint Jacques (Pectinidae-Pecten maximus)
N8319Pozostałe przegrzebki z rodzaju Pecten spp.
N8399Pozostałe przegrzebki Pectinidae
N8410Małże z gatunku Mytilus spp.
N8499Pozostałe małże (pozostałe Mytilidae)
N8510Mątwa zwyczajna (Sepiidae-Sepia officinalis)
N8520Mątwa mniejsza (Sepiolidae)
N8530Kałamarnice przybrzeżne - Loligo spp. (Loliginidae)
N8540Kałamarnice Ommastrephes spp. (Ommastrephidae)
N8550Ośmiornice (Octopodidae)
N8900Pozostałe mięczaki
PB0101Słoń afrykański
0201Słoń azjatycki
PE0101Nosorożce Rhinocerotidae
0201Tapiry Tapiridae
PIY0400Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN
Y0401Karp (Cyprinus carpio), SVC
Y0402Karaś srebrzysty (Carassius auratus), SVC
Y0403Karaś (Carassius carassius), SVC
Y0404Amur biały (Ctenopharyngodon idella), SVC
Y0405Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC
Y0406Hypophthalmichtys nobilis, SVC
Y0407Jaź (Leuciscus idus), SVC
Y0408Lin (Tinca tinca), SVC
Y0409Płoć (Rutilus rutilus), SVC
Y0410Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC
Y0500Pozostałe łososiowate, VHS, IHN
Y0600Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA, VHS, IHN
Y0700Lipień (Thymallus thymallus), VHS
Y0701Sum pospolity (Silurus glanis), SVC
Y0800Sielawa (Coregonus spp.), VHS, IHN
Y0900Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC
N0999Pozostałe ryby słodkowodne
N1000Halibut (Reinhardtius spp.-Hippoglossus spp.)
N1100Gładzica (pleuronectes platessa)
N1200Sola (Solea spp.)
Y1901Skarp (Scophthalmus maximus), VHS
N1999Pozostałe płastugi
N2000Tuńczyk długopłetwy lub albakora (Thunnus alalunga)
N2100Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albaceres)
N2200Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis)
N2999Pozostałe ryby z rodzaju Thunnus i Euthynnus
N3000Śledź (Clupea spp.)
N3100Dorsz (Gadus spp.)
N3200Sardynki, sardynele, szproty (Sardina spp. Sardinella spp.-Sprattus)
N3300Łupacze (Melanogrammus aeglefinus)
N3400Czarniaki (dorsze z czarnym grzbietem) (Pollachius virens)
N3500Makrele (Scomber spp.)
N3600Rekiny (wszystkie gatunki)
N3700Płaszczka (Raja spp.)
N4000Jesiotr (Acipenser spp.)
N4100Węgorz (Anguilla spp.)
N4200Zębacz pasiasty (Anarchichas lupus)
N4300Okoń morski (Dicentrarchus spp.)
N4400Witlinek (Merlangus merlangus)
N4500Witlinek błękitny (Gadus poutassou)
N4600Ling (Molva spp.)
N4700Mintaj i wątłusz (Theragra chalcogramma-Pollachius)
N4800Merlin (Makaira spp.)
N5000Centroscymnus coelolepis
N5100Sardela (Engraulis spp.)
N5200Dentex dentex-Pagallus spp.
N5300Morszczuk (Merluccius spp.)
N5400Leszcz promieniowy (Brama spp.)
N5500Żabnica (Lophius spp.)
N5600Ryby z gatunków 'Orcynopsis unicolor'
N5700Karmazyn (Sebastes spp.)
N5800Ryby z gatunków 'Boreogadus saida'
N6000Łuskopłyń (Lepidopus caudatus-Aphanopus carbo)
N6100Miecznik (Xiphias gladius )
N6200Ostrobok pospolity (Caranx trachurus-Trachurus)
N6300Ryby jadowite (Dyrektywa 91/493/EWG, art. 5)
N6900Pozostałe ryby
PN0101Foki Phocidae (np. foka zwyczajna)
0201Morsy Odobenidae (np. mors)
0301Uchatki Otaridea (np. uchatka)
PO0100Grzebiące
0200Indyki
0300Perlica dzika
0400Kaczki
0500Gęsi
A0600Przepiórki
0700Gołębie
A0800Bażanty
A0900Kuropatwy
0950Pozostałe drobne dzikie ptactwo
A1000Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce)
RE0100Łuskoskóre (np. węże)
0200Łuskoskóre (np. jaszczurki)
0300Krokodyle (np. krokodyle i aligatory)
0400Żółwie Testudines chelonidae (np. żółwie)
0500Pozostałe testudines
RO0100Cavidae (np. świnka morska)
0200Jeżozwierze Hystrichidae (np. jeżozwierz)
0300Myszowate Muridae (np. szczury, myszy)
0400Chomikowate Cricetidae (np. chomik)
0500Bobry Castoridae (np. bóbr)
0600Szynszyle (np. szynszyla)
0700Wiewórkowate Sciuridae (np. wiewiórka, świstak)
9900Pozostałe gryzonie
RU0101Krętorogi
0105Pozostałe krętorogie
0201Antylopy
0205Renifery, karibu
0301Żyrafy
0401Jelenie
0405Pozostałe jeleniowate cervine
0501Pozostałe przeżuwacze
SU0101Hipopotamy
0201Pozostałe suinae
0301Dziki

DODATKOWE KODY KWALIFIKACYJNE DLA MOŻLIWYCH MIEJSC PRZEZNACZENIA ZWIERZĄT ŻYWYCH, NASIENIA, KOMÓREK JAJOWYCH, ZARODKÓW ORAZ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

TABELA III

Dodatkowe kody kwalifikacyjneMiejsce przeznaczenia
123
D101Do ogrodu zoologicznego
02Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
03W celach hodowlanych lub odnowienia hodowli
04Przemieszczanie cyrków i zwierząt wystawowych
D201Do ogrodu zoologicznego
02Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
03W celach hodowlanych
D302Do organu, instytutu lub zatwierdzonego ośrodka
03W celach hodowlanych
D401Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu spopielenia lub użycia jako paliwo
02Nieprzeznaczone do użytku jako artykuł żywnościowy - jedynie w celu przetworzenia