Wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej.

Monitor Polski

M.P.2003.26.376

Akt utracił moc
Wersja od: 22 maja 2003 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 maja 2003 r.
w sprawie wykazu towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej

Na podstawie art. 14 ust. 16 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) ogłasza się wykaz towarów podlegających weterynaryjnej kontroli granicznej, który jest określony w załączniku do obwieszczenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW PODLEGAJĄCYCH WETERYNARYJNEJ KONTROLI GRANICZNEJ

Część I. Towary - zwierzęta, materiał biologicznyKod PCN*)
01 Koniowate0101
02 Bydło (włącznie z Bison bison i Bubalus bubalus)0102
03 Świnie0103
04 Owce i kozy0104
05 Drób0105
06 Jaja wylęgowe0407
07 Ryby0301
08 Skorupiaki0511
09 Mięczaki0511
10 Inne wodne bezkręgowce0511
11 Ikra, mlecz i gamety ryb0301
12 Inne ssaki0102, 0103, 0106
01 naczelne (np. małpy, lemury)0106
02 parzystokopytne, przeżuwacze0102, 0106
01 bydło (inne niż wymienione w poz. 02)
02 inne Bovidae
03 antylopy
04 renifery, caribu
05 żyrafy
06 jelenie, sarny, daniele
07 inne jeleniowate
08 inne przeżuwacze
03 wielbłądowate
01 wielbłądy0106
04 parzystokopytne, świniowate
01 hipopotamy0106
02 pozostałe świniowate0103, 0106
03 dziki0103
05 nieparzystokopytne
01 nosorożce0106
02 tapiry0106
06 syreny (np. krowy morskie, manaty)0106
07 góralki (np. góralek drzewny)0106
08 trąbowce0106
01 słonie afrykańskie
02 słonie azjatyckie
09 słupozębne (np. mrównik)0106
10 mięsożerne0106
01 kotowate
02 psowate
03 hienowate (np. hieny)
04 łaszowate (np. mangusty, cywety)
05 łasicowate (np. norki, kuny, borsuki)
06 szopowate (np. szopy, pandy)
07 niedźwiedziowate (np. niedźwiedzie)
11 płetwonogi0106
01 fokowate (np. foki)
02 morsy (np. mors)
03 uchatkowate (np. uchatka)
12 walenie0106
13 gryzonie0106
01 marowate (np. świnka morska)
02 jeżozwierze (np. jeżozwierz)
03 myszowate (np. szczury, myszy)
04 chomikowate (np. chomik)
05 bobry (np. bóbr europejski)
06 szynszylowate (np. szynszyla)
07 wiewiórkowate (np. wiewiórki, świstaki)
08 pozostałe gryzonie
14 zającowate0106
01 króliki
02 dzikie króliki
03 zające
04 pozostałe zającowate
15 łuskowce (np. pangolin, łuskowiec)0106
16 szczerbaki (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)0106
17 nietoperze0106
18 owadożerne (np. krety, ryjówki, jeże)0106
19 skóroskrzydłe (np. lotokot)0106
20 torbacze (np. kangury, koale, oposy, wilk workowaty)0106
21 stekowce (np. kolczatka, dziobak)0106
22 wszystkie inne ssaki niewymienione w poz. 12 01- 12 210106
13 Inne ptaki0106
01 wróblowate (np. jaskółki, wróble, kanarki)
02 dzięciołowate (np. dzięcioły, tukany)
03 kraskowate (np. zimorodki, dzioborożce, żołny)
04 trogonowate
05 czepigowate
06 jerzykowate (np. jerzyki, kolibry)
07 kozodojowate (np. lelki)
08 sowowate (np. sowy)
09 kukułkowate (np. kukułki)
10 papugowate (np. papugi, papużka falista)
11 gołębiowate
12 żurawiowate (np. żurawie)
13 siewkowate (np. mewy, alki, siewki)
14 kuraki (np. paw)
15 drapieżne (np. orły, sokoły, sępy)
16 blaszkodziobe (np. łabędź)
17 brodzące (np. czaple, bociany, flamingi)
18 wiosłonogie (np. pelikany, kormorany)
19 burzykowate (np. albatrosy, petrele)
20 perkozowate (np. perkozy)
21 nurowate (np. nury)
22 kusakowate (np. kusaki)
23 nielotowate (np. kiwi)
24 kazuarowate (np. kazuary, emu)
25 strusie pampasowe czyli nandu
26 strusiowate
27 pingwinowate
28 wszystkie inne ptaki niewymienione w poz. 13 01- 13 27
14 Gady0106
01 łuskoskóre (np. węże)
02 łuskoskóre (np. jaszczurki)
03 krokodyle (np. krokodyle, aligatory)
04 żółwie (np. żółwie morskie)
05 pozostałe żółwie
06 pozostałe gady
15 Inne zwierzęta0106
01 płazy bezogoniaste (np. żaby, ropuchy)
02 płazy ogoniaste
01 traszki, salamandry,
02 inne płazy ogoniaste (np. aksolotl)
03 pajęczaki (np. skorpiony, pająki, kleszcze)
04 pierścienice (np. pijawka lekarska, dżdżownica ziemna)
05 owady
01 błonkówki: pszczoła-matka
02 błonkówki: pszczoły - rój
03 motyle (np. motyle, ćmy, gąsienice, poczwarki)
04 motyle: jedwabniki
05 pozostałe błonkówki (np. mrówki, osy, trzmiele)
06 pozostałe zwierzęta, w tym zwierzęta przeznaczone do ogrodów zoologicznych, zwierzęta cyrkowe wraz z urządzeniami pozostającymi w kontakcie z takimi zwierzętami0106, 9508
16 Nasienie0511
01 nasienie bydła
02 nasienie świń
03 nasienie innych gatunków
01 koni
02 owiec
03 kóz
04 pozostałych gatunków zwierząt
17 Komórki jajowe0511
01 komórki jajowe bydła
02 komórki jajowe innych gatunków
01 świń
02 koni
03 owiec
04 kóz
05 pozostałych gatunków zwierząt
18 Zarodki0511
01 zarodki bydła
02 zarodki innych gatunków
01 świń
02 koni
03 owiec
04 kóz
05 pozostałych gatunków zwierząt
19 Tkanki używane do produkcji materiału biologicznego0511
Część II. Towary - produkty(1)Kod PCN*)
01 Świeże mięso zwierząt gospodarskich i świeża dziczyzna, w tym

mięso i przetwory mięsne, podroby i krew - przeznaczone do

spożycia (2)

01 świeże mięso jednokopytnych
01 tusze0205
02 mięso w elementach0205
03 podroby0206
02 świeża wołowina
01 tusze0201, 0202
02 mięso w elementach0201, 0202
03 podroby0206
03 świeża wieprzowina
01 tusze0203
02 mięso w elementach0203, 0209
03 podroby0206
04 świeża baranina
01 tusze0204
02 mięso w elementach0204
03 podroby0206
05 świeża kozina
01 tusze0204
02 mięso w elementach0204
03 podroby0206
06 mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka
01 z drobnych ptaków dzikich0208
02 z pozostałych ptaków dzikich0208
03 z jeleniowatych0208
04 ze świniowatych0208
05 z zającowatych0208
06 z pozostałych zwierząt dzikich utrzymywanych przez

człowieka

0208
07 dziczyzna - mięso zwierząt łownych
01 z drobnego ptactwa łownego0208
02 z pozostałego drobnego ptactwa0208
03 z jeleniowatych0208
04 ze świniowatych0208
05 z zającowatych0208
06 z pozostałych dużych zwierząt łownych0208
08 świeże mięso drobiowe(3)
01 z kur i kurcząt0207
02 z indyków0207
03 z perliczek0207
04 z kaczek0207
05 z gęsi0207
06 tłuszcz drobiowy0209
09 mięso z królików domowych0208
10 pozostałe mięso
01 ze ssaków morskich0208
02 z gadów0208
03 z owadów0208
04 z nieparzystokopytnych (np. nosorożce, tapiry)0208
05 z syren (np. diugonie, manaty)0208
06 z góralków0208
07 z trąbowców0208
08 z słupozębnych (np. mrównik)0208
09 z mięsożernych0208
10 z płetwonogich0208
11 z waleni0208
12 z gryzoni0208
13 z naczelnych (np. małpy i lemury)0208
14 z łuskowców (np. pangolin)0208
15 ze szczerbaków (np. pancernik, leniwiec, mrówkojad)0208
16 z nietoperzy0208
17 z owadożernych (np. ryjówki, krety, jeże)0208
18 ze skóroskrzydłych (np. lotokot)0208
19 z torbaczy (np. kangury, koala, oposy, wilk workowaty)0208
20 ze stekowców (np. kolczatka, dziobak)0208
21 z wielbłądowatych0208
22 z pozostałych0208
02 Produkty mięsne oraz pozostałe produkty pochodzenia

zwierzęcego przeznaczone do spożycia

01 surowa wieprzowina wędzona, lub inaczej zakonserwowana
01 o okresie dojrzewania poniżej 9 miesięcy0209, 0210
02 o okresie dojrzewania co najmniej 9 miesięcy0209, 0210
02 inne surowe mięso peklowane, w tym wędzone, lub inaczej

zakonserwowane

0209, 0210
03 żołądki, pęcherze i jelita, czyszczone, solone, suszone lub

ogrzewane

01 bydlęce0504
02 wieprzowe0504
03 baranie0504
04 kozie0504
05 inne0504
04 pozostałe produkty suszone, solone, marynowane, wędzone lub

konserwowane w inny sposób

0210, 1601
05 konserwy mięsne sterylizowane (z warzywami lub bez), Fo>=3
01 konserwy wołowe1602, 1601
02 inne produkty wyłącznie z wołowiną lub cielęciną1602, 1601
03 szynka wieprzowa1602, 1601
04 łopatka wieprzowa1602, 1601
05 pasztety z wieprzowiny1602, 1601
06 pasztety z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny1602, 1601
07 pasztety z mięsa wieprzowego oraz drobiowego1602, 1601
08 pasztety z mięsa wieprzowego oraz króliczego1602, 1601
09 pasztety i placki z mięsem wieprzowym oraz dziczyzną1602, 1601
10 inne pasztety z mięsem wieprzowym1602, 1601
11 inne produkty z wieprzowiną1602, 1601
12 wątroby stłuszczone (drobiowe)1602, 1601
13 produkty z udziałem mięsa, wyłącznie drobiowego1602, 1601
14 inne konserwy wyłącznie z mięsa drobiowego1602, 1601
15 produkty wyłącznie z mięsa króliczego1602, 1601
16 produkty wyłącznie z dziczyzny1602, 1601
17 inne mięso w konserwach Fo>= 31602, 1601, 2004
06 konserwy mięsne pasteryzowane Fo<= 3 (przynajmniej 70° C w

środku konserwy)

01 szynka wieprzowa1602, 1601
02 łopatka wieprzowa1602, 1601
03 inna pasteryzowana wieprzowina1602, 1601
04 pasteryzowana wołowina i cielęcina1602, 1601
05 wątroby stłuszczone drobiowe1602, 1601
06 inne pasteryzowane mięso drobiowe1602, 1601
07 inne mięso pasteryzowane1602, 1601
07 konserwy niepasteryzowane Fo< 3 (mniej niż 70° C w środku

konserwy)

01 wołowina lub cielęcina1602, 1601
02 wieprzowina1602, 1601
03 mięso drobiowe1602, 1601
04 inne1602, 1601
08 mięso o ograniczonej przechowywalności, dojrzewanie poniżej

9 miesięcy Aw - 0,93, pH<6

01 wyłącznie mięso wieprzowe1601, 1602
02 wieprzowina oraz inne mięso1601, 1602
09 produkty zawierające mięso i inne produkty mięsne, gotowane

lub parzone i schłodzone

01 poddane działaniu temperatury, co najmniej 70° C w środku

produktu

1601, 1602, 1902, 2104
02 poddane temperaturze poniżej 70° C w środku produktu1602, 1902, 2104
10 ekstrakty mięsne1603
11 wytapiane tłuszcze zwierzęce
01 łój jadalny (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy)1502, 1503
02 łój rafinowany (koński, bydlęcy, owczy, kozi, gatunkowy)1502, 1503
03 smalec jadalny (wieprzowy)1501
04 smalec rafinowany (wieprzowy)1501
05 inne jadalne tłuszcze zwierzęce1501, 1503, 1504, 1506, 1516, 1517
06 inne rafinowane tłuszcze zwierzęce1503, 1504, 1505, 1506
12 przetworzone białko zwierzęce
01 słonina w proszku0210
02 mączka mięsna, mączka kostna, suszona krew, mączka z krwi,

krwinki suszone, plazma krwi

0210, 0511
03 skwarki0210
13 inne produkty z udziałem mięsa2103, 2104
03 Mleko płynne (4)
01 mleko surowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia0401
02 mleko surowe przeznaczone dla przemysłu mleczarskiego0401
03 mleko termizowane0401
04 mleko poddane obróbce cieplnej0401
01 mleko pasteryzowane0401
02 mleko o przedłużonym terminie ważności UHT0401
03 mleko sterylizowane0401
05 mleko płynne przeznaczone do skarmiania zwierząt
01 siara2309
02 pozostałe mleko płynne2309
04 Produkty mleczne
01 Produkty mleczne z mleka poddanego obróbce cieplnej -

przeznaczone do spożycia

01 śmietana, masło, mleko mrożone, aromatyzowane, żelowane,

fermentowane (mleko zsiadłe lub żelowane, śmietana kwaśna,

jogurt, kefir i inne napoje fermentowane, desery mleczne,

lody mleczne)

0403, 0405, 2105, 0402
02 inne płynne produkty (4a)
01 serwatka0404
02 maślanka0403
03 mleko zagęszczone0402
03 produkty mleczne sproszkowane (5)0405, 1702, 3501, 3502, 3504
04 sery i twarogi (4a)
01 ser świeży twarogowy0406
02 ser żółty miękki0406
03 ser żółty twardy0406
04 ser długo dojrzewający0406
05 ser topiony0406
05 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania0405
02 produkty z mleka surowego - przeznaczone do spożycia
01 śmietana, masło, mleko aromatyzowane, żelowane,

fermentowane, mrożone; jogurt, kefir, żelowane lub

zakwaszone mleko, desery mleczne, lody mleczne

0403, 0405, 2105
02 pozostałe płynne produkty (4a)
01 serwatka0404
02 maślanka0403
03 sery (4a)
01 ser świeży0406
02 ser miękki0406
03 ser twardy0406
04 ser długo dojrzewający0406
04 produkty mleczarskie przeznaczone do smarowania0405
03 pozostałe produkty mleczne przeznaczone do spożycia
01 ricotta0404, 2106
02 płatki mleczne0404, 1901, 2106
03 pozostałe produkty mleczne3504, 1702, 2106, 0404, 1901
04 produkty mleczne nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w

tym środki żywienia zwierząt

01 płynne
01 serwatka0404
02 maślanka0403
03 pozostałe płynne2309, 3501, 3502, 3504
02 sproszkowane (5)2309, 1702, 3501, 3502, 3504
05 Produkty rybne przeznaczone do spożycia
01 ryby, wątroby, ikra i mlecz
01 ryby żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia0301
02 ryby całe patroszone, z głowami lub bez
01 chłodzone0302
02 mrożone0303
03 filety rybne, kawałki ryb, mięso mielone lub inaczej

rozdrobnione, z chłodzonych lub mrożonych ryb

01 chłodzone0304
02 mrożone0304
04 filety rybne surowe, panierowane, w sosie nawet mrożone0304
05 ryby lub filety rybne suszone, nawet solone0305
06 ryby i filety rybne niesuszone solone0305
07 ryby i filety rybne wędzone0305
08 konserwy rybne Fo>= 31604
09 wątroby, ikra, mlecz
01 świeże lub chłodzone0302
02 mrożone0303
03 suszone, wędzone lub nie0305
04 solone albo w zalewie, wędzone lub nie0305
05 kawior (w szczelnych pojemnikach)1604
06 substytuty kawioru (w szczelnych pojemnikach)1604
07 pozostałe przetworzone lub częściowo przetworzone ryby,

wątróbki, ikra, mlecz

1604
02 skorupiaki
01 skorupiaki żywe przeznaczone do spożycia0306
02 skorupiaki surowe, całe lub w elementach
01 chłodzone0306
02 mrożone0306
03 skorupiaki gotowane, w skorupkach
01 chłodzone0306
02 mrożone0306
04 skorupiaki gotowane, bez skorupki
01 chłodzone0306
02 mrożone0306
05 skorupiaki w opakowaniach hermetycznych1605
03 mięczaki
01 mięczaki żywe przeznaczone do spożycia0307
02 mięczaki surowe, całe
01 chłodzone0307
02 mrożone0307
03 mięczaki surowe, bez muszli
01 chłodzone0307
02 mrożone0307
04 mięczaki gotowane, całe
01 chłodzone0307
02 mrożone0307
05 mięczaki gotowane bez muszli
01 chłodzone0307
02 mrożone0307
06 mięczaki suszone, wędzone lub nie0307
07 mięczaki solone lub marynowane, wędzone lub nie0307
08 mięczaki w opakowaniach hermetycznych1605
04 inne wodne bezkręgowce
01 żywe przeznaczone do bezpośredniego spożycia0307
02 surowe całe lub w elementach
01 chłodzone0307
02 mrożone0307
03 suszone, wędzone lub nie0307
04 solone, marynowane, wędzone lub nie0307
05 w konserwach Fo>= 31605
05 inne produkty rybne
01 mączka, granulat przeznaczony do spożycia
01 z ryb0305
02 ze skorupiaków0306
03 z mięczaków i innych wodnych bezkręgowców0307
02 białko z ryb w formie żelu (Surimi)
01 chłodzone1603, 1604
02 mrożone1603, 1604
03 gotowane lub wstępnie gotowane produkty przeznaczone do

spożycia

01 z ryb, chłodzone1604, 1902
02 z ryb, mrożone1604, 1902
03 ze skorupiaków, chłodzone1605, 1902
04 ze skorupiaków, mrożone1605, 1902
05 z mięczaków, chłodzone1605, 1902
06 z mięczaków, mrożone1605, 1902
07 mieszane, chłodzone1604, 1605, 1902
08 mieszane, mrożone1604, 1605, 1902
04 ekstrakty i soki, wysuszone białko mleka niebędące kazeiną

lub kazeinianami

01 z ryb, łącznie z tranem1504, 1603, 2104
02 ze skorupiaków1603, 2104
03 z mięczaków1603, 2104
04 z innych wodnych bezkręgowców1603, 2104, 2106
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty na bazie jaj -

produkty pszczele

01 jaja przeznaczone do spożycia
01 kurze0407
02 innych gatunków0407
02 produkty z jaj poddanych obróbce termicznej
01 w formie płynnej, zagęszczone lub mrożone0408
02 wysuszone0408, 3502
03 koagulowane0408, 3502
04 krystalizowane0408, 3502
03 produkty z jaj niepoddane obróbce termicznej0408, 3502
04 produkty pszczele (6)
01 przeznaczone do spożycia0409, 0410,
02 przeznaczone do użycia wyłącznie w hodowli pszczół0511, 0409, 1521
03 przeznaczone do przemysłowego wykorzystania0511, 1521
07 Ślimaki, żaby oraz żabie udka - przeznaczone do spożycia
01 ślimaki
01 żywe0307
02 chłodzone lub mrożone0307
03 konserwowane Fo >= 31605
02 inne ślimaki lądowe
01 żywe0307
02 chłodzone lub mrożone0307
03 konserwowane Fo >= 31605
03 żaby i żabie udka
01 żaby żywe0106
02 chłodzone lub mrożone0208
03 konserwowane Fo>= 31602
08 Skóry surowe, wełna, włosie, szczecina, pióra, puch i części

piór, trofea myśliwskie

01 skóry surowe
01 bydlęce4101
02 owcze4102
03 kozie4103
04 świńskie4103
05 jednokopytnych4101
06 pozostałych kopytnych4103
07 surowe skóry i skórki ptasie, nielotów lub rybie4103, 0511
02 skóry przetworzone
01 bydlęce4101
02 owcze4102, 4301
03 kozie4103
04 świńskie4103
05 jednokopytnych4101
06 pozostałych zwierząt (np. futerkowe)4103, 4301
03 wełny, włosie, szczeciny (7)
01 surowe i suche0502, 0503, 5101, 5102, 5103
02 barwione, poddane obróbce, cieplnej, gotowane,

przetworzone

0502, 0503, 5101, 5102, 5103
04 pióra, puch, części piór
01 surowe i wysuszone0505
02 barwione, ogrzewane, wyjałowione lub poddane innej obróbce0505
05 trofea myśliwskie0506, 0507, 4103, 9705
09 Kości, rogi, kopyta, odpadki tych produktów inne niż mączki,

żelatyna oraz surowiec przeznaczony do produkcji żelatyny,

podobne produkty

01 kości, rogi, kopyta i inne wytwory skórne przeznaczone do

spożycia przez ludzi lub skarmiania zwierząt

01 z bydła0410, 0506, 0507
02 z owiec i kóz0410, 0506, 0507
03 ze świń0410, 0506, 0507
04 z pozostałych gatunków zwierząt, łącznie z rybami0410, 0506, 0507, 0508
02 produkty z kości, rogów, kopyt i innych wytworów skórnych

przeznaczone do spożycia przez ludzi i skarmiania zwierząt

01 żelatyny przeznaczone dla przemysłu spożywczego3503
02 pozostałe produkty łącznie z kolagenem, białkami

hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym

3504
03 osłonki kolagenowe3917
03 kości, rogi, kopyta i produkty z nich wytworzone,

przeznaczone dla celów technicznych

01 żelatyny przemysłowe3503
02 pozostałe produkty w tym z kolagenem, białkami

hydrolizowanymi i fosforanem dwuwapniowym

3504, 0506, 0507
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy przeznaczone dla

przemysłu farmaceutycznego lub do użytku technicznego,

czynniki patogenne

01 krew oraz produkty z krwi koniowatych
01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego3002
02 przeznaczone dla innych przemysłów3002
02 krew oraz produkty z krwi innych gatunków niż koniowate
01 przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego3002
02 przeznaczone dla innych przemysłów3002
03 czynniki patogenne (np. hodowle mikroorganizmów)3002
11 Inne odpady pochodzenia zwierzęcego: nieprzetworzone

materiały wysokiego ryzyka; materiały niskiego ryzyka

przeznaczone dla przemysłu farmaceutycznego, do celów

technicznych lub produkcji środków żywienia zwierząt

01 nieprzetworzone materiały wysokiego ryzyka
01 martwe zwierzęta, martwe płody, łożyska0511
02 martwe zwierzęta padłe w czasie transportu0511
03 inne martwe zwierzęta, łącznie ze ścinkami skór0511
04 zwierzęta zabite profilaktycznie w ramach zwalczania

chorób

0511
05 odpady poubojowe ze zmianami wskazującymi na chorobę

zakaźną

0511
06 części zwierząt rzeźnych, które nie podlegają badaniu

poubojowemu (z wyjątkiem: skór, rogów, kopyt, wełny, piór,

krwi)

0511
07 mięso, ryby, produkty pochodzenia zwierzęcego o

niewłaściwej jakości zdrowotnej

0511
08 mięso oraz produkty rybne importowane nieodpowiadające

wymaganiom przywozowym

0511
09 odpady zwierzęce oraz produkty zawierające pozostałości

(weterynaryjne produkty lecznicze, toksyny, hormony,

stymulatory wzrostu i inne)

0511
10 ryby ze zmianami wskazującymi na chorobę zakaźną0511
02 materiały niskiego ryzyka przeznaczone dla celów

farmaceutycznych, inne niż krew, produkty z krwi czy płyn

owodniowy

01 podroby ze świeżych ryb0510, 3001
02 serca0510, 3001
03 jelita0510, 3001
04 trzustki0510, 3001
05 śledziony0510, 3001
06 gruczoły nadnercza0510, 3001
07 migdałki0510, 3001
08 genitalia0510, 3001
09 tarczyce0510, 3001
10 mózgi, gruczoły przysadkowe0510, 3001
11 maź stawowa0510, 3001
12 żółć0510, 3001
13 śluzówki jelit lub soki jelitowe0510, 3001
14 pozostałe tkanki limfatyczne0510, 3001
15 pozostałe, łącznie z mlekiem0510, 3001
03 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do wyrobów

technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi oraz płynu

owodniowego

01 pochodzenia bydlęcego0511
02 z nieparzystokopytnych0511
03 pochodzenia owczego, koziego0511
04 pochodzenia wieprzowego0511
05 z drobiu0511
06 z ryb0511
07 pozyskane z innych gatunków zwierząt0511, 0510
04 materiały niskiego ryzyka przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt

01 odpady zwierzęce z produkcji świeżego mięsa0511
02 ze zwierząt wodnych
01 ryby złowione do produkcji mączki0511
02 świeże odpady rybne i podroby0511
05 topione tłuszcze i oleje przeznaczone do użytku technicznego,

farmaceutycznego lub produkcji środków żywienia zwierząt

1505, 1506, 1516, 1517, 1518, 1522
12 Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone lub

nie do produkcji środków żywienia zwierząt, środki żywienia

zwierząt domowych

01 przetworzone białko ssaków (8)
01 mączka mięsno-kostna2301
02 mączka z krwi2301
03 mączka kostna0506
04 mączka z rogów0507
05 mączka z kopyt0507
06 suszone skwarki2301
07 mieszanki tych mączek2309
02 przetworzone białko ssaków nieprzeznaczone do produkcji

środków żywienia zwierząt, do przetworzenia, spalenia lub

użycia jako paliwo

01 mączka mięsno-kostna2301
02 mączka z krwi2301
03 mączka kostna0506
04 mączka z rogów0507
05 mączka z kopyt0507
06 suszone skwarki2301
07 mieszanki tych mączek2309
03 przetworzone białko pochodzenia zwierzęcego niepochodzące od

ssaków, przeznaczone do produkcji środków żywienia zwierząt

01 mączka rybna2301
02 mączka z mięsa i odpadów drobiowych2301
03 mączka z piór0505
04 mieszanki tych i innych mączek, łącznie z produktami

jajecznymi

2309
04 środki żywienia zwierząt domowych
01 karma mrożona, niepoddana obróbce cieplnej2309
02 konserwowana Fo >= 32309
03 półwilgotna2309
04 sucha2309, 4205
05 z przetworzonych skór2309
05 przetworzone białko ssaków przeznaczone do produkcji środków

żywienia zwierząt, inne niż w poz. 12 01

01 mączka mięsno-kostna2301
02 mączka z krwi2301, 2309
03 mączka kostna0506
04 suszone skwarki2301
05 mieszanki tych mączek2301, 2309
13 Nawozy
01 produkty przetworzone zawierające nawóz3101
02 nawozy nieprzetworzone
01 drobiowe0511, 3101
02 pochodzące od koniowatych0511, 3101
03 pochodzące od pozostałych gatunków0511, 3101
14 Towary roślinne
01 słoma1213
02 siano1214
*) Czterocyfrowy kod PCN zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124 i Nr 53, poz. 469).

(1) Weterynaryjnej kontroli granicznej podlegają również mieszanki produktów, które zawierają pewną ilość produktów pochodzenia zwierzęcego określonych w części II załącznika.

(2) Wykaz obejmuje tusze w kawałkach mniejszych niż 100 g, mięso mielone, mięso mechanicznie odkostnione, jadalne surowe tłuszcze.

(3) Wykaz obejmuje: tuszki całkowicie patroszone, tuszki częściowo patroszone, części tuszek, mięso bez kości, preparaty mięsne, mięso mechanicznie odkostnione, żołądki mięśniowe, wątroby, także stłuszczone, oraz pozostałe podroby.

(4) Krowie, bawole, owcze, kozie, wielbłądzie, kobyle, pozostałych gatunków zwierząt.

(4a) Uzyskane z mleka krowiego, bawolego, owczego, koziego, wielbłądziego, kobylego, pozostałych gatunków zwierząt.

(5) Mleko w proszku, mieszanki w proszku na bazie mleka, serwatka w proszku i pochodne, maślanka w proszku i pochodne, kazeiny, kazeiniany i pozostałe frakcje białek, jogurt w proszku, pozostałe produkty mleczne w proszku.

(6) Miód, wosk, mleczko pszczele, pyłek, produkty pszczelarskie, kit pszczeli, pozostałe produkty.

(7) Wełna owcza, sierść bydlęca, sierść borsuka i sierść gryzoni, włosie końskie, szczecina świńska i dzika, sierść i włosy pozostałych gatunków zwierząt.

(8) Parametry przetworzenia: cząstki odpadów nie większe niż 50 mm, ogrzane do temperatury przekraczającej 133°C przez okres co najmniej 20 minut bez przerwy, pod ciśnieniem co najmniej 3 barów wytworzonym przy pomocy nasyconej pary wodnej.