Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

Monitor Polski

M.P.2002.61.882

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2002 r.

OBWIESZCZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie wykazu towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej.

Na podstawie art. 41 ust. 8 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, stanowiący załącznik do obwieszczenia.
1.
Granicznej kontroli sanitarnej podlegają towary, o których mowa w załączniku do obwieszczenia, od dnia 1 stycznia 2003 r. do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
2.
Z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej graniczną kontrolę sanitarną przeprowadza się w odniesieniu do towarów, o których mowa w załączniku do obwieszczenia, pochodzących z państw niebędących członkami Unii Europejskiej.
________

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRE PODLEGAJĄ GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ*)

Lp.Kod PCNNazwa towaru
1.ex0701Ziemniaki, świeże lub chłodzone a)
2.0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone
3.ex0703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0703 10 11 0 - dymka
4.0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone
5.0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone
6.0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone
7.0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone
8.0708Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone
9.ex0709Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone, z wyłączeniem podpozycji 0709 60 95 0 - do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych
10.0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone
11.0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
12.0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
13.ex0713Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielonea)
14.ex0714Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet w plastrach, nawet w postaci granulek; rdzeń sagowcaa)
15.ex0801Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
16.ex0802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obranea)
17.0803 00Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone
18.0804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone
19.0805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone
20.0806Winogrona, świeże lub suszone
21.0807Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże
22.0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
23.0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
24.0810Pozostałe owoce, świeże
25.0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26.0812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia
27.0813Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
28.0814 00 00 0Skórki owoców cytrusowych i melonów (włącznie z arbuzami), świeże, mrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących
29.ex0901 90 10 0Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji
30.0902Herbata, nawet aromatyzowana
31.0903 00 00 0Herbata paragwajska
32.0904Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimpenta
33.0905 00 00 0Wanilia
34.0906Cynamon i kwiaty cynamonowca
35.0907 00 00 0Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)
36.0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
37.0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu i kminku; jagody jałowca
38.0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
39.ex1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin) a)
40.ex1002 00 00 0Żyto a)
41.ex1003 00Jęczmień a)
42.ex1004 00 00 0Owies a)
43.ex1005Kukurydza (ziarna )a)
44.ex1006Ryż a)
45.ex1007 00Ziarna sorgo a)
46.ex1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża a)
47.ex1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna a)
48.ex1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą a)
49.ex1103Kasze, grysiki i granulki zbożowe a)
50.ex1104Ziarna zbóż obrobione w inny sposób ( np. łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone a)
51.ex1105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczanea)
52.ex1106Mąka, mączka i proszek z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago, korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub produktów objętych działem 8 a)
53.ex1107Słód, nawet palony a)
54.ex1108Skrobie; inulina a)
55.ex1109 00 00 0Gluten pszenny, nawet suszony a)
56.ex1201 00Nasiona soi, nawet łamane a)
57.ex1202Orzeszki ziemne, niepalone ani nieprzygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane a)
58.ex1203 00 00 0Kopra a)
59.ex1204 00Nasiona lnu, nawet łamane a)
60.ex1205Nasiona rzepaku lub rzepiku nawet łamane a)
61.ex1206 00Nasiona słonecznika, nawet łamane a)
62.ex1207Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 1207 20 - nasiona bawełny i 1207 99 91 0 - nasiona konopii a)
63.ex1208Mąka i mączka z nasion lub owoców oleistych innych niż z gorczycy a)
64.ex1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina a)
65.ex1211 10 00 0Korzenie lukrecji a)
66.ex1211 20 00 0Korzenie żeńszenia a)
67.ex1211 90 70 0Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) (gałązki, łodyżki, liście) a)
68.ex1211 90 75 0Szałwia (Salvia officinalis) (liście i kwiaty) a)
69.ex1212Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone, lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone a)
70.ex1301 10 00 0Szelak a)
71.ex1301 20 00 0Guma arabska a)
72.ex1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych, z wyłączeniem podpozycji 1302 19 91 0 - lecznicze, wyłączeniem podpozycji 1302 11 00 0 - opium, 1302 14 00 0 - ze złocienia lub z korzeni roślin zawierających rotenon, 1302 19 05 0 - olej żywiczny z wanilii a)
73.ex1507Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
74.ex1508Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
75.ex1509Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
76.ex1510 00Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 a)
77.ex1511Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie a)
78.ex1512Olej słonecznikowy, z krokosza barwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
79.ex1513Olej kokosowy (z kopry) oraz jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie a)
80.ex1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
81.ex1515Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie a)
82.ex1516Tłuszcze i oleje roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone a)
83.ex1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516
84.ex1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej a)
85.ex1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel, wyłącznie do celów spożywczych a)
86.ex1703Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru a)
87.ex1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyłączeniem podpozycji 1704 90 55 0 - pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu
88.1801 00 00 0Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
89.1803Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona
90.ex1804 00 00 0Kakaowe masło, tłuszcz, oleja)
91.ex1805 00 00 0Proszek kakaowy niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego a)
92.1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
93.1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
94.ex1902Makarony, również gotowane lub nadziewane lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, connelloni; kuskus, nawet przygotowany b)
95.1903 00 00 0Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
96.ex1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone b)
97.ex1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby b)
98.2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego
99.2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
100.2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego
101.ex2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006 b)
102.ex2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006 b)
103.2006 00Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i inne części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane)
104.2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
105.2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
106.2009Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
107.2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
108.ex2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia a)
109.ex2103Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda c)
110.ex2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane c)
111.ex2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao c)
112.ex2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone c)
113.2201Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg
114.ex2202Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009 b)
115.2203 00Piwo otrzymywane ze słodu
116.2204Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż ten objęty pozycją 2009
117.2205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi
118.2206 00Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
119.ex2207 10 00 0Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej a)
120.2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje alkoholowe
121.2209 00Ocet i namiastki octu otrzymywane z kwasu octowego
122.ex2302Otręby zbożowe a)
123.ex2501 00Sól (również kuchenna i denaturowana) i czysty chlorek sodu, nawet w roztworze wodnym lub zawierająca dodatek środków zapobiegających zbrylaniu lub środków zapewniających dobrą sypkość a)
124.ex2508 10 00 0Bentonit a)
125.ex2508 20 00 0Ziemie odbarwiające i ziemie bielące a)
126.ex2512 00 00 0Skały krzemionkowe kopalne (np. ziemia okrzemkowa, trypla i diatomit) i podobne ziemie krzemionkowe, nawet wypalone, o pozornej gęstości 1 lub mniej a)
127.ex2711 12Propan a)
128.ex2711 13Butan a)
129.ex2801 20 00 0Jod a)
130.ex2801 30 10 0Fluor a)
131.ex2804 30 00 0Azot a)
132.ex2804 40 00 0Tlen a)
133.ex2804 70 00 0Fosfor a)
134.ex2804 90 00 0Selen a)
135.ex2805 11 00 0Sód a)
136.ex2805 12 00 0Wapń a)
137.ex2806 10 00 0Chlorowodór (kwas chlorowodorowy) a)
138.ex2807 00 10 0Kwas siarkowy a)
139.ex2809 20 00 0Kwas fosforowy i kwasy polifosforowe a)
140.ex2811 21 00 0Ditlenek węgla a)
141.ex2811 22 00 0Ditlenek krzemu a)
142.ex2811 23 00 0Ditlenek siarki a)
143.ex2815 11 00 0Wodorotlenek sodu, stały a)
144.ex2815 20 10 0Wodorotlenek potasu, stały a)
145.ex2816 10 00 0Wodorotlenek magnezu a)
146.ex2817 00 00 0Tlenek cynku a)
147.ex2821 10 00 0Tlenki i wodorotlenki żelaza a)
148.ex2823 00 00 0Tlenki tytanu a)
149.ex2825 90 11 0Wodorotlenek wapnia a)
150.ex2825 90 19 0Tlenek wapnia a)
151.ex2826 11 00 0Fluorek sodu a)
152.ex2826 19 00 0Pozostałe fluorki a)
153.ex2827 20 00 0Chlorek wapnia a)
154.ex2827 31 00 0Chlorek magnezu a)
155.ex2827 36 00 0Chlorek cynku a)
156.ex2827 39Pozostałe chlorki a)
157.ex2827 60 00 0Jodki a)
158.ex2832 10 00 0Siarczyny sodu a)
159.ex2832 20 00 0Pozostałe siarczyny a)
160.ex2833 19 00 0Siarczan sodu a)
161.ex2833 21 00 0Siarczan magnezu a)
162.ex2833 23 00 0Siarczan chromu a)
163.ex2833 25 00 0Siarczan miedzi a)
164.ex2833 26 00 0Siarczan cynku a)
165.ex2833 29Pozostałe siarczany a)
166.ex2834 10 00 0Azotyny a)
167.ex2834 21 00 0Azotan potasu a)
168.ex2834 29Pozostałe azotany a)
169.ex2835 22 00 0Fosforany mono lub disodu a)
170.ex2835 23 00 0Fosforany trisodu a)
171.ex2835 24 00 0Fosforany potasu a)
172.ex2835 25Fosforan wapnia a)
173.ex2835 26Pozostałe fosforany wapnia a)
174.ex2835 29Pozostałe fosforany a)
175.ex2835 39 00 0Pozostałe polifosforany a)
176.ex2836 10 00 0Węglan i wodorowęglan amonu a)
177.ex2836 20 00 0Węglan sodu a)
178.ex2836 30 00 0Wodorowęglan sodu a)
179.ex2836 40 00 0Węglany potasu a)
180.ex2836 50 00 0Węglan wapnia a)
181.ex2836 99 11 0Węglany magnezu i miedzi a)
182.ex2836 99 18 0Wodorowęglan amonu a)
183.ex2837 11 00 0Tlenocyjanek sodu a)
184.ex2837 19 00 0Tlenocyjanki potasu i wapnia a)
185.ex2837 20 00 0Cyjanki złożone a)
186.ex2839Krzemiany a)
187.ex2842 10 00 0Krzemiany podwójne lub złożone, włącznie z glinokrzemianami, nawet niezdefiniowanymi chemicznie a)
188.ex2902 11 00 0Cykloheksan a)
189.ex2902 90 30 0Bifenyl a)
190.2903 12 00 0Dichlorometan, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
191.ex2903 14 00 0Tetrachlorek węgla a)
192.ex2903 30 33 0Bromometan (bromek metylu) a)
193.2905 11 00 0Metanol, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
194.ex2905 12 00 0Propanol-1 (alkohol propylowy) i propanol-2 (alkohol izopropylowy) a)
195.ex2905 13 00 0Butanol-1 (alkohol n-butylowy) a)
196.ex2905 32 00 0Glikol propylenowy a)
197.ex2905 43 00 0Mannit a)
198.ex2905 44D-Sorbit (sorbitol) a)
199.ex2905 45 00 0Gliceryna a)
200.ex2905 49 59 0Estry gliceryny a)
201.ex2906 11 00 0Mentol a)
202.ex2906 14 00 0Terpineole a)
203.2906 21 00 0Alkohol benzylowy, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
204.ex2907 11 00 0Fenol i jego sole a)
205.2909 11 00 0Eter dietylu, wyłącznie jako substancja pomagająca w przetwarzaniu środków spożywczych
206.ex2912 42 00 0Etylowanilina a)
207.ex2915 21 00 0Kwas octowy a)
208.ex2915 22 00 0Octan sodu a)
209.ex2915 29 00 0Pozostałe octany a)
210.ex2915 31 00 0Octan etylu a)
211.ex2915 39 30 0Octan metylu i octany gliceryny a)
212.ex2915 50 00 0Kwas propionowy i jego sole a)
213.ex2915 70 20 0Sole i estry kwasu palmitynowego a)
214.ex2915 70 30 0Sole kwasu stearynowego a)
215.ex2915 90 10 0Kwas laurynowy a)
216.ex2916 31 00 0Kwas benzoesowy, jego sole i estry a)
217.ex2917 12 10 0Kwas adypinowy i sole kwasu adypinowego a)
218.ex2918 11 00 0Kwas mlekowy i jego estry a)
219.ex2918 12 00 0Kwas winowy a)
220.ex2918 13 00 0Sole i estry kwasu winowego a)
221.ex2918 14 00 0Kwas cytrynowy a)
222.ex2918 15 00 0Sole i estry kwasu cytrynowego a)
223.ex2918 16 00 0Sole kwasu glukonowego a)
224.ex2918 29 30 0Kwas 4-hydroksybenzoesowy, jego sole i estry a)
225.ex2918 29 50 0Sole kwasu galusowego a)
226.ex2922 42 00 0Kwas glutaminowy i jego sole a)
227.ex2923 20 00 0Lecytyna a)
228.ex2925 11 00 0Sacharyna i jej sole a)
229.ex2930 90 12 0Cysteina a)
230.ex2936 10 00 0Prowitaminy, niezmieszane a)
231.ex2936 21 00 0Witaminy A i ich pochodne a)
232.ex2936 22 00 0Witamina B1 i jej pochodne a)
233.ex2936 23 00 0Witamina B2 i jej pochodne a)
234.ex2936 24 00 0Kwas pantotenowy (witamina B3 lub B5) i jego pochodne a)
235.ex2936 25 00 0Witamina B6 i jej pochodne a)
236.ex2936 26 00 0Witamina B12 i jej pochodne a)
237.ex2936 27 00 0Witamina C i jej pochodne a)
238.ex2936 28 00 0Witamina E i jej pochodne a)
239.ex2936 29Pozostałe witaminy i ich pochodne a)
240.ex2936 90Pozostałe witaminy, włącznie z naturalnymi koncentratami a)
241.ex2942 00 00Pozostałe związki organiczne a)
242.ex3203Środki barwiące pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego a)
243.ex3204Syntetyczne organiczne środki barwiące a)
244.ex3301Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach otrzymanych metodą enfleurage lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych a)
245.ex3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów a)
246.ex3505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiach a)
247.ex3507 90 20 0Proteaza alkaliczna Aspergillus a)
248.ex3824 90 55 0Mieszaniny mono-, di- i triestrów glicerynowych kwasów tłuszczowych (emulgatorów tłuszczów) a)
249.ex3901Polimery etylenu w formach podstawowych a)
250.ex3902 10 00 0Polipropylen a)
251.ex3903 19 00 0Polistyren a)
252.ex3917 10Sztuczne jelita (osłonki kiełbas) z utwardzonych białek lub materiałów celulozowych b)
253.ex3923Artykuły do transportu i pakowania towarów z tworzyw sztucznych; korki, pokrywki, kapsle i pozostałe zamknięcia, z tworzyw sztucznych d)
254.ex3924Naczynia stołowe, kuchenne, inne artykuły gospodarstwa domowego i artykuły toaletowe z tworzyw sztucznych d)
255.ex4402 00 00 0Węgiel drzewny (również węgiel z łupin lub orzeszków), także celulozowy a)
256.ex4416 00 00 0Beczki drewniane, baryłki, kadzie, cebry i inne wyroby bednarskie oraz ich części z drewna, włącznie z klepkami d)
257.4419 00Przybory kuchenne i stołowe z drewna d)
258.ex4503 10Korki i zatyczki d)
259.ex4602 10 91 0Wyroby koszykarskie, wikliniarskie i pozostałe wyroby z materiałów do wyplatania d)
260.ex4805 40 00 0Papier i tektura, filtracyjne d)
261.ex4806Pergamin roślinny, papiery tłuszczoodporne, kalki techniczne, papier pergaminowy satynowany oraz pozostałe satynowane papiery przezroczyste lub przeświecające, w zwojach lub arkuszach d)
262.ex4812 00 00Bloki i płyty filtracyjne z masy papierowej d)
263.ex4819Kartony, pudła, pudełka, torby i pozostałe pojemniki opakowaniowe, z papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych, segregatory, pudełka na listy i podobne wyroby z papieru lub tektury w rodzaju stosowanych w biurach, sklepach d)
264.ex4823Pozostały papier, tektura, wata celulozowa i wstęgi włókien celulozowych, pocięte do wymiaru lub kształtu; inne wyroby z masy papierniczej, papieru, tektury, waty celulozowej lub wstęg włókien celulozowych d)
265.ex6305Worki i torby w rodzaju stosowanych do pakowania towarówd)
266.ex7615Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części z aluminium; zmywaki, tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, z aluminium d)
267.ex8005 00 00 0Folia cynowa (nawet zadrukowana, łączona z papierem, tekturą, z tworzywami sztucznymi lub podobnym materiałem podłożowym) o grubości (z wyłączeniem dowolnego podłoża) nieprzekraczającej 0,2 mm; proszki i płatki cyny d)
268.ex8007 00 00 0Pozostałe artykuły z cyny d)
269.8208 30Noże i ostrza tnące: do urządzeń kuchennych lub do maszyn używanych w przemyśle spożywczym
270.ex8210 00 00 0Ręcznie obsługiwane urządzenia mechaniczne, o masie 10 kg lub mniejszej, stosowane do przygotowania, obróbki lub podawania potraw lub napojów d)
271.ex8211Noże z ostrzami tnącymi, nawet ząbkowanymi (włączając noże ogrodnicze), inne niż noże z poz. 8208 oraz ostrza do nich d)
272.ex8214 90 00 0Pozostałe artykuły nożownicze (np. tasaki rzeźnicze, noże do siekania i mielenia mięsa) d)
273.8215Łyżki, widelce, chochle, cedzidła, łopatki do podawania tortów, noże do ryb, noże do masła, szczypce do cukru i podobne artykuły kuchenne lub stołowe
274.ex8309Korki, pokrywki i wieczka (także korki z główką, zakrętki i korki ułatwiające nalewanie), kapsle do butelek, plomby i inne akcesoria do opakowań, z metali nieszlachetnych d)
275.8417 20Piece piekarnicze, także piece do wyrobów cukierniczych
276.ex8421Wirówki także suszarki wirówkowe; urządzenia i aparatura do filtrowania lub oczyszczania cieczy lub gazów d)
277.ex8422 30 00 0Urządzenia do napełniania, zamykania, uszczelniania lub etykietowania butelek, puszek, pudełek, worków lub innych pojemników, urządzenia do kapslowania butelek, słoików, tubek i podobnych pojemników; maszyny do gazowania napojów d)
278.ex8422 40 00 0Pozostałe urządzenia do pakowania lub paczkowania (włączając urządzenia do pakowania termokurczliwego) d)
279.ex8434Dojarki mechaniczne i urządzenia mleczarskie d)
280.8435Prasy, tłocznie, rozdrabniacze i podobne urządzenia stosowane w produkcji wina, jabłecznika, soków owocowych lub podobnych napojów
281.ex8437Urządzenia do czyszczenia, sortowania lub klasyfikowania nasion, ziarna lub suszonych warzyw strączkowych; urządzenia stosowane w przemyśle zbożowym lub do obróbki zbóż, lub suszonych warzyw strączkowych, inne niż urządzenia stosowane w gospodarstwie rolnym d)
282.ex6911Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowe, z porcelany, również chińskiej d)
283.ex6912Zastawy stołowe, naczynia kuchenne oraz inne wyroby gospodarstwa domowego i toaletowego, inne niż z porcelany, również chińskiej d)
284.ex6914Pozostałe wyroby ceramiczne d)
285.ex7010Balony, butle, butelki, słoje, dzbany, fiolki, ampułki i inne pojemniki ze szkła, w rodzaju stosowanych do transportu lub pakowania towarów, słoje szklane na przetwory; korki, przykrywki i inne zamknięcia szklane d)
286.ex7012 00Szklane wkłady do termosów lub innych naczyń próżniowych d)
287.ex7013Wyroby ze szkła w rodzaju używanych do celów stołowych, kuchennych, toaletowych, biurowych, dekoracji wnętrz lub podobnych (inne niż te objęte pozycją 7010 lub 701)d)
288.ex7114Wyroby jubilerskie ze złota i srebra oraz ich części, z metalu szlachetnego lub metalu platerowanego metalem szlachetnym d)
289.ex7321Piece, kuchnie, ruszty, kuchenki (włącznie z tymi, które wyposażone są w kotły centralnego ogrzewania), rożna, piecyki koksowe, palniki gazowe, podgrzewacze płytowe i podobne nieelektryczne urządzenia używane w gospodarstwie domowym oraz ich części, z żeliwa lub ze stali d)
290.ex7323Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z żeliwa lub stali; wełna stalowa; zmywaki do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły, ze stali, z wyłączeniem poz. 7323 10 00 0 d)
291.ex7418Stołowe, kuchenne lub inne artykuły gospodarstwa domowego i ich części, z miedzi; zmywaki i tampony do czyszczenia, szorowania lub polerowania naczyń, rękawice i podobne artykuły z miedzi (z wyłączeniem poz. 7418 20 00 0) d)
292.ex7611 00 00 0Zbiorniki, cysterny, kadzie i podobne pojemniki z aluminium, na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz), o pojemności przekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne
293.ex7612Beczki, bębny, puszki, skrzynki i podobne pojemniki z aluminium (także sztywne i składane pojemniki rurowe) na dowolny materiał (inny niż stężony lub skroplony gaz) o pojemności nieprzekraczającej 300 litrów, nawet pokrywane lub izolowane cieplnie, ale niewyposażone w urządzenia mechaniczne lub termiczne d)
294.8438Maszyny niewymienione ani niewłączone gdzie indziej w niniejszym dziale, do przemysłowego przygotowania lub produkcji żywności, napojów, inne niż maszyny do otrzymywania lub przyrządzania tłuszczów i olejów zwierzęcych i roślinnych
295.8509 40 00 0Młynki i miksery spożywcze; sokowirówki
296.ex8509 80 00 0Pozostałe urządzenia gospodarstwa domowego d)
297.ex9604 00 00 0Sita i przesiewacze, ręczne d)
298.ex9617 00Termosy i inne pojemniki próżniowe, kompletne z obudowami z wyłączeniem poz. 9617 00 90 0 d)
*) Wykaz towarów, które podlegają granicznej kontroli sanitarnej, obejmuje również:

1) żywność (środki spożywcze) rozumiane jako każda substancja lub produkt przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi (z wyłączeniem żywności pochodzenia zwierzęcego), niewymieniona ani niewłączona gdzie indziej;

2) dozwolone substancje dodatkowe według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej;

3) substancje pomagające w przetwarzaniu według definicji zawartej w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej;

4) materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością według definicji zawartej w ustawie z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia niewymienione ani niewłączone gdzie indziej.

a) Wyłącznie do celów spożywczych.

b) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego.

c) Z wyłączeniem środków spożywczych zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego - niebędące dozwolonymi substancjami dodatkowymi.

d) Przeznaczone do kontaktu z żywnością.