§ 9. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.
Monitor Polski
M.P.1990.45.348
Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§ 9.
1.
Substancje dodatkowe w środkach spożywczych i używkach, nie ujęte w niniejszym zarządzeniu, mogą być stosowane po uzyskaniu zezwolenia Głównego Inspektora Sanitarnego, wydanego na podstawie opinii właściwych instytutów naukowo-badawczych. W szczególności dotyczy to:
1)
substancji dodatkowych dozwolonych, stosowanych w produkcji dietetycznych środków spożywczych i odżywek,
2)
substancji dodatkowych dozwolonych, używanych w produkcji tytoniu i wyrobów tytoniowych,
3)
preparatów enzymatycznych pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego,
4)
wieloskładnikowych preparatów o nazwach handlowych.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do substancji dodatkowych ujętych w zarządzeniu w razie ich użycia do innego środka spożywczego, niż przewiduje zarządzenie.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .