§ 9. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.

Monitor Polski

M.P.1990.45.348

Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§  9.
1.
Substancje dodatkowe w środkach spożywczych i używkach, nie ujęte w niniejszym zarządzeniu, mogą być stosowane po uzyskaniu zezwolenia Głównego Inspektora Sanitarnego, wydanego na podstawie opinii właściwych instytutów naukowo-badawczych. W szczególności dotyczy to:
1)
substancji dodatkowych dozwolonych, stosowanych w produkcji dietetycznych środków spożywczych i odżywek,
2)
substancji dodatkowych dozwolonych, używanych w produkcji tytoniu i wyrobów tytoniowych,
3)
preparatów enzymatycznych pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego,
4)
wieloskładnikowych preparatów o nazwach handlowych.
2.
Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do substancji dodatkowych ujętych w zarządzeniu w razie ich użycia do innego środka spożywczego, niż przewiduje zarządzenie.