§ 8. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.
Monitor Polski
M.P.1990.45.348
Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§ 8.
Substancje dodatkowe dozwolone, stosowane w produkcji środków spożywczych i używek, mogą zawierać następujące maksymalne zanieczyszczenia techniczne:
1)
dopuszczalne zanieczyszczenia techniczne substancji dodatkowych (z wyłączeniem syntetycznych barwników organicznych), których zawartość w środku spożywczym nie przekracza 1 g/kg, solami następujących metali w mg/kg:
As
Pb
Hg
Cd
Cu
Zn
3
5
0,01
0,1
30
50
2)
dopuszczalne zanieczyszczenia techniczne substancji dodatkowych (z wyłączeniem syntetycznych barwników organicznych), których zawartość w środku spożywczym przekracza 1 g/kg, solami następujących metali w mg/kg:
As
Pb
Hg
Cd
Cu
Zn
1
1
0,01
0,1
30
50
3)
dopuszczalne zanieczyszczenia techniczne barwników organicznych syntetycznych w mg/kg:
As
Pb
Cu
Zn
Cr
Hg
Cd
Aminy
Fenole
1
5
30
50
2
0,01
0,1
20
5
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .