§ 5. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.

Monitor Polski

M.P.1990.45.348

Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§  5.
1.
Na opakowaniach środka spożywczego i używki, do których produkcji zastosowano syntetyczne substancje zapachowe, syntetyczne barwniki organiczne, substancje konserwujące lub przeciwutleniacze fenolowe (galusany, butylohydroksyanisol), należy zamieszczać następujące informacje:
1)
"sztucznie barwione",
2)
"konserwowane", ze wskazaniem nazwy substancji konserwującej,
3)
"aromatyzowane",
4)
"zawiera przeciwulteniacz", ze wskazaniem nazwy przeciwutleniacza.
2.
Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy:
1)
wina,
2)
dżemu, marmolady, powideł, koncentratu i przecieru pomidorowego oraz syropów owocowych, jeżeli zawartość ogólnego dwutlenku siarki nie przekracza 125 mg/kg,
3)
przetworów owocowych i pomidorowych, jeżeli zawartość kwasu benzoesowego nie przekracza 125 mg/kg.