§ 3. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.

Monitor Polski

M.P.1990.45.348

Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§  3.
1.
Zabrania się barwienia:
1)
mleka, śmietanki, śmietany i serów twarogowych,
2)
herbaty, kakao, kawy i przypraw korzennych,
3)
miodu pszczelego,
4)
skórek owoców cytrusowych,
5)
czekolady i mas czekoladowych oraz polew kakaowych stosowanych zamiast kuwertury czekoladowej,
6)
mięsa i przetworów mięsnych,
7)
ryb i przetworów rybnych,
8)
jelit naturalnych używanych na powłoki wyrobów mięsnych oraz osłonek sztucznych używanych na powłoki takich wyrobów,
9)
olejów jadalnych,
10)
cukrów,
11)
przetworów z jaj (jajek w proszku, mrożonej masy jajowej itp.).
2.
Przepis ust. 1 nie dotyczy:
1)
śmietanki i śmietany, przeznaczonych do wyrobu masła,
2)
mleka przeznaczonego do wyrobu serów twardych podpuszczkowych, które wolno barwić wyłącznie karotenem lub annato,
3)
mas powlekających skórę serów twardych podpuszczkowych, które wolno barwić czerwienią koszenilową,
4)
osłonek poliamidowych, które mogą być barwione tlenkami żelaza.
3.
Zabrania się barwienia syntetycznymi barwnikami organicznymi napojów bezalkoholowych, koncentratów napojów w proszku, naturalnych i syntetycznych substancji zapachowych oraz koniaku, winiaku, rumu i araku.