§ 2. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.

Monitor Polski

M.P.1990.45.348

Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§  2.
1.
Poza substancjami zapachowymi, wymienionymi w załączniku nr 1, do produkcji środków spożywczych i używek wolno stosować:
1)
części jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,
2)
wyciągi z jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,
3)
destylaty z owoców jadalnych świeżych lub poddanych procesowi fermentacji,
4)
kondensaty naturalnych substancji zapachowych owocowych, uzyskanych ze świeżych soków, miazgi lub wytłoków.
2.
Jako rozpuszczalniki (rozcieńczalniki) substancji zapachowych poza wymienionymi w załączniku nr 1 wolno używać:
1)
wody,
2)
oleju roślinnego rafinowanego,
3)
tłuszczu cukierniczego.
3.
Poza barwnikami wymienionymi w załączniku nr 1 do produkcji środków spożywczych i używek wolno stosować barwiące części roślin jadalnych.