§ 2. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.
Monitor Polski
M.P.1990.45.348
Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§ 2.
1.
Poza substancjami zapachowymi, wymienionymi w załączniku nr 1, do produkcji środków spożywczych i używek wolno stosować:
1)
części jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,
2)
wyciągi z jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,
3)
destylaty z owoców jadalnych świeżych lub poddanych procesowi fermentacji,
4)
kondensaty naturalnych substancji zapachowych owocowych, uzyskanych ze świeżych soków, miazgi lub wytłoków.
2.
Jako rozpuszczalniki (rozcieńczalniki) substancji zapachowych poza wymienionymi w załączniku nr 1 wolno używać:
1)
wody,
2)
oleju roślinnego rafinowanego,
3)
tłuszczu cukierniczego.
3.
Poza barwnikami wymienionymi w załączniku nr 1 do produkcji środków spożywczych i używek wolno stosować barwiące części roślin jadalnych.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .