§ 1. - Wykaz substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach.

Monitor Polski

M.P.1990.45.348

Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 1990 r.
§  1.
1.
Ustala się:
1)
wykaz substancji dodatkowych dozwolonych do stosowania w środkach spożywczych i używkach oraz na ich powierzchni według ich funkcji, stanowiący załącznik nr 1 do zarządzenia,
2)
wykaz grup środków spożywczych i używek, w których mogą być stosowane substancje dodatkowe dozwolone, stanowiący załącznik nr 2 do zarządzenia.
2.
Substancje dodatkowe dozwolone, o których mowa w ust. 1, mogą być używane tylko zgodnie z ich funkcją technologiczną oraz w warunkach i ilościach określonych w załącznikach nr 1 i 2.
3.
Ilości substancji dodatkowych dozwolonych do stosowania w środkach spożywczych i używkach oraz na ich powierzchni, określone w załącznikach nr 1 i 2, stanowią maksymalne ilości dopuszczalne w gotowym produkcie spożywczym lub używce.
4.
Substancje dodatkowe dozwolone, wymienione w załącznikach nr 1 i 2, których dopuszczalnych ilości nie określono, stosuje się w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego, z zachowaniem wymaganej receptury produkcji.
5.
Substancje dodatkowe dozwolone, stosowane w środkach spożywczych i używkach, powinny odpowiadać wymaganiom jakościowym określonym dla każdej z nich, zgodnie z Polską Normą lub normą branżową, i w każdym wypadku powinny być co najmniej czyste chemicznie.