Wykaz B Nr. 3 ustalający dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.
M.P.1948.A-62.405
Akt utracił mocOGŁOSZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 20 marca 1948 r.
wykazu B Nr. 3 ustalającego dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto. 1
Hurt | Detal | |||
1, Przetwory zbożowe: | ||||
a) mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t. d. | ||||
luzem | 8 | 16 | ||
w opakowaniu | 8 | 15 | ||
b) mączka ziemniaczana | 10 | 20 | ||
c) bułka tarta | - | 20 | ||
2. Warzywa strączkowe: | ||||
bób, fasola, groch, soczewica i t. d. | 8 | 16 | ||
3. Jarzyny, warzywa, grzyby: | ||||
a) wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem 10 | 25 | |||
w opakowaniu | 10 | 22 | ||
b) ogórki na sztuki | 10 | 30 | ||
c) Kapusta kiszona | 10 | 25 | ||
4. Tłuszcze jadalne: | ||||
smalec, margaryna, oleje, oliwa i t. d. | 8 | 15 | ||
masło | 8 | 10 | ||
5. Ryby: | ||||
Konserwy rybne | 10 | 22 | ||
Marynaty | 13 | 25 | ||
Śledzie | 13 | 20 | ||
Ryby wędzone | 15 | 25 | ||
Łosoś wędzony wykrawany | 15 | 35 | ||
Dorsz wędzony | 18 | 30 | ||
Ryby morskie solone | 20 | 35 | ||
Ryby morskie świeże | 25 | 35 | ||
Ryby morskie mrożone | 35 | 35 | ||
Ryby słodkowodne | 20 | 25 | ||
6. Owoce: | ||||
a) pomarańcze i cytryny | 25 | 30 | ||
b) jabłka | - | 30 | ||
c) orzechy i migdały | 15 | 25 | ||
d) owoce suszone: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, rodzynki i t. d. | 10 | 25 | ||
7. Przetwory owocowe: | ||||
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, galaretki, konfitury, dżemy i t. d. | ||||
luzem | 10 | 25 | ||
w opakowaniu | 10 | 22 | ||
8. Przyprawy: | ||||
a) ocet | 12 | 20 | ||
b) musztarda luzem | 10 | 27 | ||
w opakowaniu | 10 | 25 | ||
c) wszystkie inne przyprawy do zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, żelatyna, kostki i t. p.) | 10 | 25 | ||
d) kminek, kolendra, czarnuszka, mak i t. d. | 10 | 25 | ||
e) kwasek cytrynowy i t. d. luzem | 10 | 27 | ||
w opakowaniu | 10 | 25 | ||
9. Korzenie: | ||||
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki i. t. d. luzem | 10 | 27 | ||
w opakowaniu | 10 | 25 | ||
10. Używki: | ||||
herbata, kawa, kakao, i t. d. luzem | 10 | 25 | ||
w opakowaniu | 10 | 20 | ||
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty, wafle i t. d. | 10 | 25 | ||
12. Miód naturalny i sztuczny | 12 | 25 | ||
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. | 12 | 25 | ||
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.) | 10 | 20 | ||
15. Drożdże | 10 | 25 |
Zyski brutto dla hurtu zostały ustalone w założeniu, że będą one doliczane do ceny towaru franco wagon stacja odbiorcy, względnie przy zastosowaniu innego środka transportowego - franco siedziba odbiorcy.
Koszt transportu od stacji kolejowej względnie samochodowej do składu hurtownika jest zawarty w zysku brutto.
Dopuszczalne wysokości zysku brutto dla detalu ustalone w powyższym załączniku należy doliczać do cen hurtowych towarów.
Zyski brutto zarówno w hurcie jak i w detalu obowiązują wszystkie punkty sprzedaży, nie obejmują one kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu do sprzedaży jak: palenie kawy, rozlewanie octu, wina i t. p.
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r. Z tym dniem unieważnia się załącznik B Nr. 2 z dnia 15.III.1948 r.
Wykaz B Nr. 3a ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa które nie są przedsiębiorstwami państwowymi lub pod zarządem państwowym, jak następuje:
Dopuszczalne wysokości zysku brutto
detal % | |
1) warzywa gruntowe | 30 |
2) owoce ziarnkowe (jabłka, gruszki i t. p.) | 30 |
3) owoce świeże: | |
jagodowe, ogrodowe, leśne pestkowe (truskawki, poziomki, maliny, jagody czarne, porzeczki, czereśnie, wiśnie, śliwki i t. d.) | 35 |
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 15.VII.1948 r. z tym dniem unieważnia się pkt. 6b załącznika B Nr. 3 z dnia 20.III.48 r.