Wykaz B Nr. 2 ustalający dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.
Monitor Polski
M.P.1948.A-62.404
Akt utracił moc Wersja od: 22 marca 1948 r.
OGŁOSZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 5 marca 1948 r.
wykazu B Nr. 2 ustalającego dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.
Na podstawie § 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 11.VIII.1947 r. w sprawie ustalania w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych dopuszczalnej wysokości zysku brutto (Dz. U. R. P. Nr. 61, poz. 347) ogłasza się:
Wykaz B Nr. 2 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa, które nie są przedsiębiorstwami państwowymi lub pod zarządem państwowym, jak następuje:
Hurt | Detel | ||
% | % | ||
1. Przetwory zbożowe: | |||
a) | mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t. d. | ||
luzem | 8 | 16 | |
w opakowaniu | 8 | 15 | |
b) | mączka ziemniaczana | 10 | 20 |
2. Warzywa strączkowe: | |||
bób, fasola, groch, soczewica i t. d. | 8 | 10 | |
3. Jarzyny, warzywa, grzyby: | |||
a) | wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem | 10 | 25 |
w opakowaniu | 10 | 22 | |
b) | Ogórki na sztuki | 10 | 30 |
c) | kapusta kiszona | 10 | 25 |
4. Tłuszcze jadalne: | |||
smalec, margaryna, masło, oleje, oliwa i t. d. | 8 | 1S | |
5. Ryby: | |||
a) | ryby świeże i śnięte | i | 20 |
b) | ryby wędzone | 10 | 25 |
c) | śledzie | 8 | 30 |
d) | łosoś wykrawany | 10 | 30 |
e) | wszystkie marynaty i konserwy rybne i mięsne luzem | 10 | 25 |
w opakowaniu | 10 | 22 | |
6. Owoce: | |||
a) | pomarańcze i cytryny | 23 | 30 |
b) | jabłka | - | 80 |
c) | orzechy | 10 | 25 |
7. Przetwory owocowe: | |||
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury i t. d. | |||
luzem | 10 | 25 | |
w opakowaniu | 10 | 22 | |
8. Przyprawy: | |||
ą) | ocet | n | 20 |
b) | musztarda Jusem | w | |
c) | w opakowaniu | 10 | 25 |
wszystkie inne przyprawy do zup, Sosów, ciasta (olejki, buliony, proszki, kostki i t. p.) | 10 | 25 | |
9. Korzenie: | |||
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki | |||
i t. d. luzem | 10 | Zł | |
w opakowaniu | 10 | ||
10. Używki: | |||
herbata, kawa, kakao i t. d. luzem | 10 | 35 | |
w opakowaniu | 10 | 20 | |
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty i t. d. | 10 | 25 | |
12. Miód naturalny 1 sztuczny | 12 | 25 | |
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. | 12 | 25 20 | |
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.) | 10 | ||
15. Drożdże | W | 25 |
Wymienione wyżej zyski brutto obejmują wszystkie koszty handlowe i należy doliczać je do cen zakupu towarów; nie obejmują natomiast kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu jak: palenie kawy, rozlewanie octu, win i t. d. Obowiązują one wszystkie punkty sprzedaży tych artykułów.
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r.