Wykaz B Nr. 2 ustalający dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.

Monitor Polski

M.P.1948.A-62.404

Akt utracił moc
Wersja od: 22 marca 1948 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 5 marca 1948 r.
wykazu B Nr. 2 ustalającego dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.

Na podstawie § 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 11.VIII.1947 r. w sprawie ustalania w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych dopuszczalnej wysokości zysku brutto (Dz. U. R. P. Nr. 61, poz. 347) ogłasza się:
Wykaz B Nr. 2 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa, które nie są przedsiębiorstwami państwowymi lub pod zarządem państwowym, jak następuje:
HurtDetel
%%
1. Przetwory zbożowe:
a)mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t. d.
luzem816
w opakowaniu815
b)mączka ziemniaczana 1020
2. Warzywa strączkowe:
bób, fasola, groch, soczewica i t. d.810
3. Jarzyny, warzywa, grzyby:
a)wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem1025
w opakowaniu1022
b)Ogórki na sztuki1030
c)kapusta kiszona 1025
4. Tłuszcze jadalne:
smalec, margaryna, masło, oleje, oliwa i t. d.81S
5. Ryby:
a)ryby świeże i śniętei20
b)ryby wędzone1025
c)śledzie830
d)łosoś wykrawany1030
e)wszystkie marynaty i konserwy rybne i mięsne luzem1025
w opakowaniu1022
6. Owoce:
a)pomarańcze i cytryny2330
b)jabłka-80
c)orzechy1025
7. Przetwory owocowe:
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury i t. d.
luzem1025
w opakowaniu1022
8. Przyprawy:
ą)ocetn20
b)musztarda Jusemw
c)w opakowaniu1025
wszystkie inne przyprawy do zup, Sosów, ciasta (olejki, buliony, proszki, kostki i t. p.)1025
9. Korzenie:
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki
i t. d. luzem10
w opakowaniu10
10. Używki:
herbata, kawa, kakao i t. d. luzem1035
w opakowaniu1020
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty i t. d.1025
12. Miód naturalny 1 sztuczny1225
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p.1225

20

14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.)10
15. DrożdżeW25

Wymienione wyżej zyski brutto obejmują wszystkie koszty handlowe i należy doliczać je do cen zakupu towarów; nie obejmują natomiast kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu jak: palenie kawy, rozlewanie octu, win i t. d. Obowiązują one wszystkie punkty sprzedaży tych artykułów.

Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r.