Wykaz A. Nr. 3 ustalający dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.

Monitor Polski

M.P.1948.A-62.403

Akt utracił moc
Wersja od: 22 marca 1948 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 20 marca 1948 r.
wykazu A. Nr. 3 ustalającego dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.

Na podstawie § 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 11.VIII.1947 r. w sprawie ustalania w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych dopuszczalnej wysokości zysku brutto (Dz. U. R. P. Nr. 81, poz. 347) ogłasza się:
Wykaz A Nr. 3 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa państwowe lub będące pod zarządem państwowym, jak następuje:
HurtDetal
%%
1. Przetwory zbożowes
a)i mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t, d.
luzem816
w opakowaniu815
b)1 mączka ziemniaczana1020
c)bulka tarta-20
2. Warzywa strączkowe!
bób, fasola, groch, soczewica i t. d.816
3. Jarzyny, warzywa, grzyby:
a)wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem1025
w opakowaniu1022
b)ogórki na sztuki1030
c)kapusta kiszona 1025
4. Tłuszcze jadalne:
smalec, margaryna, oleje, oliwa i t. d.815
masło810
5. Ryby:
Konserwy rybne1022
Marynaty1325
Śledzie1320
Ryby wędzone1525
Łosoś wędzony wykrawany1535
Dorsz wędzony1830
Ryby morskie solone2035
Ryby morskie świeże2535
Ryby morskie mrożone3535
Ryby słodkowodne2025
6. Owoce:
a)pomarańcze ł cytryny2530
b)jabłka-30
c)orzechy i migdały1525
d)owoce suszone: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, rodzynki i t. d.1025
7. Przetwory owocowe:
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury i t. d.
luzem1025
w opakowaniu1022
8. Przyprawy:
a)ocet.1220
b)musztarda luzem1027
w opakowaniu1025
c)wszystkie inne przyprawy do zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, żelatyna, kostki i t. p.)1025
d)kminek, kolendra, czarnuszka, mak i t. d.1025
e)kwasek cytrynowy i t. d. luzem1027
w opakowaniu1025
9. Korzenie:
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki
i t. d. luzem1027
w opakowaniu1025
10. Używki:25
herbata, kawa, kakao i t. d. luzem10
w opakowaniu1020
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty, wafle i t. d.1025
12. Miód naturalny 1 sztuczny1225
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p.1225
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.)1020
15. Drożdże1025

Zyski brutto dla hurtu zostały ustalone w założeniu, że będą one doliczane do ceny towaru franco wagon stacja odbiorcy, względnie przy zastosowaniu innego środka transportowego - franco siedziba odbiorcy.

Koszt transportu od stacji kolejowej względnie samochodowej do składu hurtownika jest zawarty w zysku brutto.

Dopuszczalne wysokości zysku brutto dla detalu ustalone w powyższym załączniku należy doliczać do cen hurtowych towarów.

Zyski brutto zarówno w hurcie jak i w detalu obowiązują wszystkie punkty sprzedaży, nie obejmują one kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu do sprzedaży jak: palenie kawy, rozlewanie octu, wina i t. p.

Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r. Z tym dniem unieważnia się załącznik A Nr. 2 z dnia 15.III.1948 r.