Wykaz A. Nr. 3 ustalający dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.
M.P.1948.A-62.403
Akt utracił mocOGŁOSZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 20 marca 1948 r.
wykazu A. Nr. 3 ustalającego dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.
Hurt | Detal | ||
% | % | ||
1. Przetwory zbożowes | |||
a) | i mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t, d. | ||
luzem | 8 | 16 | |
w opakowaniu | 8 | 15 | |
b) | 1 mączka ziemniaczana | 10 | 20 |
c) | bulka tarta | - | 20 |
2. Warzywa strączkowe! | |||
bób, fasola, groch, soczewica i t. d. | 8 | 16 | |
3. Jarzyny, warzywa, grzyby: | |||
a) | wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem | 10 | 25 |
w opakowaniu | 10 | 22 | |
b) | ogórki na sztuki | 10 | 30 |
c) | kapusta kiszona | 10 | 25 |
4. Tłuszcze jadalne: | |||
smalec, margaryna, oleje, oliwa i t. d. | 8 | 15 | |
masło | 8 | 10 | |
5. Ryby: | |||
Konserwy rybne | 10 | 22 | |
Marynaty | 13 | 25 | |
Śledzie | 13 | 20 | |
Ryby wędzone | 15 | 25 | |
Łosoś wędzony wykrawany | 15 | 35 | |
Dorsz wędzony | 18 | 30 | |
Ryby morskie solone | 20 | 35 | |
Ryby morskie świeże | 25 | 35 | |
Ryby morskie mrożone | 35 | 35 | |
Ryby słodkowodne | 20 | 25 | |
6. Owoce: | |||
a) | pomarańcze ł cytryny | 25 | 30 |
b) | jabłka | - | 30 |
c) | orzechy i migdały | 15 | 25 |
d) | owoce suszone: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, rodzynki i t. d. | 10 | 25 |
7. Przetwory owocowe: | |||
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury i t. d. | |||
luzem | 10 | 25 | |
w opakowaniu | 10 | 22 | |
8. Przyprawy: | |||
a) | ocet. | 12 | 20 |
b) | musztarda luzem | 10 | 27 |
w opakowaniu | 10 | 25 | |
c) | wszystkie inne przyprawy do zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, żelatyna, kostki i t. p.) | 10 | 25 |
d) | kminek, kolendra, czarnuszka, mak i t. d. | 10 | 25 |
e) | kwasek cytrynowy i t. d. luzem | 10 | 27 |
w opakowaniu | 10 | 25 | |
9. Korzenie: | |||
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki | |||
i t. d. luzem | 10 | 27 | |
w opakowaniu | 10 | 25 | |
10. Używki: | 25 | ||
herbata, kawa, kakao i t. d. luzem | 10 | ||
w opakowaniu | 10 | 20 | |
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki, biszkopty, wafle i t. d. | 10 | 25 | |
12. Miód naturalny 1 sztuczny | 12 | 25 | |
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p. | 12 | 25 | |
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.) | 10 | 20 | |
15. Drożdże | 10 | 25 |
Zyski brutto dla hurtu zostały ustalone w założeniu, że będą one doliczane do ceny towaru franco wagon stacja odbiorcy, względnie przy zastosowaniu innego środka transportowego - franco siedziba odbiorcy.
Koszt transportu od stacji kolejowej względnie samochodowej do składu hurtownika jest zawarty w zysku brutto.
Dopuszczalne wysokości zysku brutto dla detalu ustalone w powyższym załączniku należy doliczać do cen hurtowych towarów.
Zyski brutto zarówno w hurcie jak i w detalu obowiązują wszystkie punkty sprzedaży, nie obejmują one kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu do sprzedaży jak: palenie kawy, rozlewanie octu, wina i t. p.
Powyższe wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r. Z tym dniem unieważnia się załącznik A Nr. 2 z dnia 15.III.1948 r.