Wykaz A Nr. 2 ustalający dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.

Monitor Polski

M.P.1948.A-62.402

Akt utracił moc
Wersja od: 22 marca 1948 r.

OGŁOSZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 5 marca 1948 r.
wykazu A Nr. 2 ustalającego dopuszczalną w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych wysokość zysku brutto.

Na podstawie § 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 11.VIII.1947 r. w sprawie ustalania w obrotach handlowych hurtowych i detalicznych dopuszczalnej wysokości zysku brutto (Dz. U. R. P. Nr. 61, poz. 347) ogłasza się:
Wykaz A Nr. 2 ustalający dopuszczalne wysokości zysku brutto dla towarów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa państwowe lub będące pod zarządem państwowym, jak następuje:
Hurt

%

Detal

%

1. Przetwory zbożowe:
a)mąka, makaron, kasze, płatki owsiane i t. d.16
luzem8
w opakowaniu815
b)mączka ziemniaczana1020
2.Warzywa strączkowe:16
Mb, fasola, groch, soczewica 1 t. d.8
3. Jarzyny, warzywa, grzyby:
a)wszystkie suszone, marynowane, konserwowane luzem1025
w opakowaniu1022
b)ogórki na sztuki1030
c)kapusta kiszona1025
4. Tłuszcze jadalne:
Smalec, margaryna, masło, oleje, oliwa i t. d.815
5. Ryby:
a)ryby Świeże i śnięte20
b)ryby wędzone1025
c)śledzie820
d)łosoś wykrawany1030
e)wszystkie marynaty i konserwy rybne i mięsne luzem1025
w opakowaniu1022
6. Owoce:
a)pomarańcze i cytryny2380
b)JabłkaSO
c)orzechy1025
7. Przetwory owocowe:
wszystkie przetwory owocowe, marmelady, pulpy, dżemy, galaretki, konfitury, i t d.
luzem,1025
w opakowaniu'1022
8. Przyprawy:
a)ocet1220
b)musztarda luzem1027
w opakowaniu1025
c)wszystkie inne przyprawy der zup, sosów, ciasta i t. d. (olejki, buliony, proszki, kostki 1 t. p.)1025
9. Korzenie:
pieprz, cynamon, ziele angielskie, goździki
i t. d. luzem1027
w opakowaniu1025
10. Używki:
herbata, kawa, kakao i t. d, luzem1025
w opakowaniu1020
11. Cukierki, czekolady, herbatniki, pierniki,
biszkopty i t. d.1025
12. Miód naturalny i sztuczny1225
13. Wszystkie wina, soki, moszcze i t. p.1225
14. Sery szlachetne (szwajcarski, litewski, tylżycki, trapistów i t. d.).1020
15. Drożdże1025

Wymienione wyżej zyski brutto obejmują wszystkie koszty handlowe i należy doliczać je do cen zakupu towarów; nie obejmują natomiast kosztów przetwarzania względnie przygotowania artykułu jak: palenia kawy, rozlewania octu, win i t. d. Obowiązują one wszystkie punkty sprzedaży tych artykułów.

Powyższa wysokości zysku brutto wchodzą w życie z dniem 22.III.1948 r.