Wprowadzenie receptury potraw i planowość produkcji w zakładach żywienia zbiorowego.

Monitor Polski

M.P.1951.A-27.341

Akt utracił moc
Wersja od: 15 grudnia 1950 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 15 grudnia 1950 r.
w sprawie wprowadzenia receptury potraw i planowości produkcji w zakładach żywienia zbiorowego.

W wykonaniu uchwały Prezydium Rządu z dnia 8 listopada 1950 r. w sprawie usprawnienia gospodarki uspołecznionej w dziedzinie żywienia zbiorowego (Monitor Polski Nr A-123, poz. 1527) zarządza się, co następuje:
Wprowadza się jako obowiązującą we wszystkich zakładach żywienia zbiorowego o charakterze restauracji, jadłodajni i barów produkujących dania obiadowe, dania barowe i dania z karty - recepturę potraw.

Receptury potraw wydawane bada przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego osobno.

Wydanie receptury potraw podane będzie do wiadomości publicznej przez obwieszczenie Ministra Handlu Wewnętrznego w Monitorze Polskim.

Upoważnia się prezydia (wydziały handlu) wojewódzkich rad narodowych do uzupełniania rejestru receptury potrawami regionalnymi na wniosek terenowych przedsiębiorstw żywienia zbiorowego uzgodniony z komisją cennikową.
Zobowiązuje się zakłady żywienia zbiorowego do planowania jadłospisów z końcem każdego tygodnia na tydzień następny. W planie należy uwzględniać wyłącznie produkcję potraw o ustalonej recepturze.
Planowe jadłospisy powinny obejmować nazwy potraw (dań) na każdy dzień tygodnia, ilość porcji, ilość surowca niezbędnego do produkcji oraz koszt surowca. Tygodniowe jadłospisy stanowić mają podstawę zapotrzebowania surowców.
Zobowiązuje się centrale zaopatrujące zakłady żywienia zbiorowego w artykuły żywnościowe do ich zaopatrywania w pierwszej kolejności oraz według złożonych zapotrzebowań.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą obowiązującą od dnia 15 grudnia 1950 r.