Wprowadzenie receptury potraw i planowość produkcji w stołówkach pracowniczych i akademickich.

Monitor Polski

M.P.1951.A-27.342

Akt utracił moc
Wersja od: 5 kwietnia 1951 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 10 marca 1951 r.
w sprawie wprowadzenia receptury potraw i planowości produkcji w stołówkach pracowniczych i akademickich.

Na podstawie § 7 uchwały Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
Wprowadza się jako obowiązującą we wszystkich stołówkach pracowniczych i akademickich recepturę potraw.

Receptury potraw dla stołówek pracowniczych i akademickich wydawane będą przez Ministerstwo Handlu Wewnętrznego osobno:

Wydanie receptury potraw podane będzie do wiadomości publicznej przez obwieszczenie Ministra Handlu Wewnętrznego w Monitorze Polskim.

Zobowiązuje się kierownictwo stołówek do planowania jadłospisów z końcem każdego tygodnia na tydzień następny. W planie należy uwzględniać wyłącznie produkcję potraw o ustalonej recepturze.
Planowe jadłospisy powinny obejmować nazwy potraw (dań) na każdy dzień tygodnia, ilość porcji, ilość surowca niezbędnego do produkcji oraz koszt surowca. Tygodniowe jadłospisy stanowić mają podstawę zapotrzebowania surowców.
Zobowiązuje się centrale zaopatrujące stołówki w artykuły żywnościowe do ich zaopatrywania w pierwszej kolejności według złożonych zapotrzebowań.