Wprowadzenie obowiązku trwałego oznaczania przez zakłady rybne towarów rynkowych danymi niezbędnymi dla zabezpieczenia interesów nabywców w obrocie towarowym.

Monitor Polski

M.P.1955.105.1416

Akt utracił moc
Wersja od: 15 listopada 1955 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ŻEGLUGI
z dnia 28 września 1955 r.
w sprawie wprowadzenia obowiązku trwałego oznaczania przez zakłady rybne towarów rynkowych danymi niezbędnymi dla zabezpieczenia interesów nabywców w obrocie towarowym.

W związku z art. 2 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o ochronie interesów nabywców w obrocie handlowym (Dz. U. Nr 16, poz. 64) oraz uchwałą nr 390 Prezydium Rządu z dnia 28 maja 1955 r. w sprawie wprowadzenia obowiązku trwałego oznaczania towarów rynkowych danymi niezbędnymi dla zabezpieczenia interesów nabywców w obrocie towarowym zarządza się, co następuje:
Wprowadza się obowiązek trwałego oznaczania przez zakłady rybne podległe Centralnemu Zarządowi Przemysłu Rybnego oraz przedsiębiorstwa podległe Centralnemu Zarządowi Rybołówstwa Morskiego towarów stanowiących przedmiot obrotu rynkowego następującymi danymi:

Przetwory w puszkach i słoikach:

1)
znak tłoczony na wieczku zawierający:
a)
numer zakładu produkcyjnego,
b)
datę produkcji,
c)
symbol nazwy produktu;
2)
etykieta zawierająca:
a)
nazwę zakładu produkcyjnego,
b)
nazwę produktu,
c)
ciężar netto,
d)
napis "produkt krótkotrwały - przechowywać w chłodnym miejscu" - tylko dla produktów nietrwałych,
e)
cenę detaliczną;
3)
naklejka na dnie puszki lub słoika (tylko dla posiadanych remanentów etykiet) zawierająca:
a)
nazwę zakładu produkcyjnego,
b)
cenę detaliczną;
4)
na opakowaniu drewnianym (skrzynce), w którym przewozi się przetwory rybne w puszkach lub słoikach, powinny być umieszczone następujące dane:
a)
nazwa zakładu produkcyjnego,
b)
nazwa produktu,
c)
data produkcji,
d)
znak kontroli technicznej, określający równocześnie jakość produktu,
e)
ilość puszek lub stoików w skrzynce,
f)
ciężar netto jednej puszki lub słoika.

Przetwory w faskach, baryłkach i kubkach parafinowanych:

a)
nazwa zakładu produkcyjnego,
b)
nazwa produktu,
c)
ciężar netto,
d)
data produkcji,
e)
znak kontroli technicznej (nie dotyczy kubków parafinowanych), d)

napis "produkt krótkotrwały".

Ryby wędzone:

dane na skrzynce:
a)
nazwa zakładu produkcyjnego,
b)
nazwa produktu,
c)
data produkcji,
d)
ciężar netto,
e)
znak kontroli technicznej,
f)
cena detaliczna.

Filety:

1)
dane na opakowaniu bezpośrednim (pergamin, kartoniki):
a)
nazwa produktu,
b)
nazwa zakładu produkcyjnego,
c)
ciężar netto,
d)
cena detaliczna;
2)
dane na opakowaniu zewnętrznym (skrzynki, kartony):
a)
nazwa zakładu produkcyjnego,
b)
nazwa produktu,
c)
znak kontroli technicznej,
d)
ilość kostek oraz ciężar netto 1 kostki,
e)
data produkcji.

Ryby solone:

dane na beczkach:
a)
nazwa zakładu produkcyjnego,
b)
nazwa produktu,
c)
ciężar netto,
d)
miesiąc zakończenia produkcji (dla śledzi słabo solonych data zasolenia - ułożenia w beczkach),
e)
znak kontroli technicznej.
§  2.
Dla przetworów rybnych wymienionych w § 1 pkt II i V, które nie posiadają ceny detalicznej na opakowaniu, obowiązuje podawanie tej ceny w świadectwach jakości wystawianych przez wojewódzkie przedsiębiorstwa hurtu rybnego (inspekcję jakości konserwacji), w przypadkach tranzytu zorganizowanego - w świadectwach jakości wystawianych przez zakłady rybne.
§  3.
Przepisy niniejszego zarządzenia nie naruszają przepisów dotyczących oznaczania towarów znakami towarowymi (zarządzenie Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 11 listopada 1954 r. w sprawie oznaczania znakami towarowymi artykułów przeznaczonych do obrotu w kraju oraz używania i zgłaszania do rejestracji tych znaków przez przedsiębiorstwa gospodarki uspołecznionej - Monitor Polski z 1954 r. Nr 114, poz. 1633 i z 1955 r. Nr 44, poz. 436).
§  4.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 15 października 1955 r.