Wprowadzenie norm ubytków naturalnych produktów ziemniaczanych i ziarna kakaowego w magazynowaniu.

Monitor Polski

M.P.1955.119.1575

Akt utracił moc
Wersja od: 13 maja 1966 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU ROLNEGO I SPOŻYWCZEGO
z dnia 1 grudnia 1955 r.
w sprawie wprowadzenia norm ubytków naturalnych produktów ziemniaczanych i ziarna kakaowego w magazynowaniu. *

Na podstawie uchwały nr 735 Prezydium Rządu z dnia 22 października 1951 r. w sprawie odpisania z ksiąg rachunkowych przedsiębiorstw uspołecznionych niedoborów materiałowo-towarowych (Monitor Polski Nr A-92, poz. 1269), zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 31 grudnia 1951 r. w sprawie określenia właściwości ministrów w zakresie opracowania wykazów dopuszczalnych ubytków naturalnych (Monitor Polski z 1952 r. Nr A-3, poz. 42) oraz zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 1 października 1952 r. nr 315 w sprawie trybu i sposobu opracowania norm ubytków naturalnych (Biuletyn Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego nr 41, poz. 195) zarządza się, co następuje:
Wprowadza się jako tymczasowo dozwolone do stosowania w skali ogólnokrajowej we wszystkich zainteresowanych jednostkach gospodarki uspołecznionej normy ubytków naturalnych w magazynowaniu produktów ziemniaczanych i ziarna kakaowego.
Wykaz artykułów oraz wysokość norm ubytków naturalnych ustala załącznik do zarządzenia.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1956 r.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ NORM UBYTKÓW NATURALNYCH PRODUKTÓW ZIEMNIACZANYCH I ZIARNA KAKAOWEGO W MAGAZYNOWANIU

Lp.Materiał (artykuł)Normy ubytków naturalnych w) %UWAGI
Rodzaj magazynuOpakowanieWysokość ubytków w magazynowaniuWydawanie w opakowaniu bez rozważaniaJednostka odniesienia
latozima
123456789
1Mączka ziemniaczanamagazyn

murowany suchy, kryty

worki jutowe (100 kg)0,3%0,1%0%magazynowana ilośćWysychanie.
2Płatki ziemniaczane"worki jutowe (40 kg)0%0%0%magazynowana ilość niezależnie od pory rokuOpakowanie chroni od rozsypywania się, a stopień wysuszenia nie pozwala na ubytek z tytułu wysychania.
3Dekstryna"torby papierowe (50 kg)0%0%0%"Opakowanie chroni zarówno od rozsypywania się, jak i od wysychania.
4Kleje dekstrynowe pastoweskładowisko otwarte na wolnym powietrzubeczki drewniane (100-200 kg)0,2%0%0% 'magazynowana ilość w odpowiedniej porze rokuWysychanie, wyciekanie.
5Krochmal pszennymagazyn murowany suchy, krytyworki jutowe (100 kg)0,1%0,1%0%"Wysychanie.
6Wycierki suszone"worki jutowe (25-50 kg)0,2%0%0%"Wysychanie.
7Cukier gronowy skrobiowyHluzem bloki a ca 30 kg0,5%0,5%0%"Wysychanie.

Przechowuje się luzem w blokach, wydaje się w opakowaniu w workach jutowych. Przy wydawaniu w takim opakowaniu ubytków nie ma.

8Mączka ziemniaczana z płatków ziemniaczanych"worki jutowe (100 kg)0%0%0%magazynowana ilość niezależnie od pory rokuOpakowanie i stopień wysuszenia chronią od ubytków.
9Ziarno kakaowe surowe"worki jutowe1%1%-norma obejmuje magazynowane ilości w okresie 6 miesięcy niezależnie od pory rokuKonna '% obejmuje ubytki podczas przechowywania w magazynie oraz wydawania i innych manipulacji magazynowych.

Ubytek spowodowany jest wysychaniem i dojrzewaniem ziarna.

Uwaga: Okres letni liczy się od 1 kwietnia do 31 października, okres zimowy liczy się od 1 listopada do 31 marca.
* Z dniem 13 maja 1966 r. nin. zarządzenie traci moc w części dotyczącej norm ubytków naturalnych ziarna kakaowego, zgodnie z § 2 zarządzenia Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 28 kwietnia 1966 r. w sprawie ustalenia norm ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (M.P.66.21.115).