Wprowadzenie do wypieku chleba pszennego sitkowego z mąki pszennej typ 1400.

Monitor Polski

M.P.1958.98.541

Akt utracił moc
Wersja od: 19 sierpnia 1959 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 10 grudnia 1958 r.
w sprawie wprowadzenia do wypieku chleba pszennego sitkowego z mąki pszennej typ 1400.

Na podstawie § 3 rozporządzenia Ministrów Handlu Wewnętrznego oraz Zdrowia z dnia 2 maja 1951 r. w sprawie wypieku i obrotu pieczywem (Dz. U. Nr 32, poz. 252) zarządza się, co następuje:
Zezwala się na wypiek i dopuszcza do obrotu chleb pszenny sitkowy z mąki pszennej typ 1400, którego zużycie surowców (receptura) i normy wydajności wypieku ustalone są w załączniku do zarządzenia.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

Chleb pszenny z mąki pszennej typ 1400.

A.

Opis: produkowany na drożdżach, formowany na deski lub w formy, wypiekany w bochenkach o różnych kształtach.

B.

Receptura:

1. mąka pszenna typ 1400 - 100,0 kg

2. drożdże - 0,5-1,0 kg

3. sól - 1,0-1,5 kg

4. kwas mlekowy spożywczy (w razie potrzeby) - 0,2-0,4 kg

5. do posypywania desek:

a)
otręby do 0,7 kg lub
b)
mąka żytnia do 1,0 kg

6. do smarowania blach - olej jadalny - 0,25 kg.

C.

Wydajność minimalna pieczywa:

przy wadze jednostkowej 1 kg

1. bochenki formowane na deski - 135 kg

2. bochenki w formach - 136 kg

przy wadze jednostkowej 0,5 kg

1. bochenki formowane na deski - 133 kg

2. bochenki w formach - 134 kg.

1 Załącznik zmieniony przez § 1 zarządzenia z dnia 11 lipca 1959 r. (M.P.59.71.373) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 19 sierpnia 1959 r.