Rozdział 5 - Warunki socjalne. - Wniosek w sprawie nadania mocy powszechnie obowiązującej układowi zbiorowemu pracy z dnia 17 lipca 1945 r. dla zawodu kelnerskiego na obszarze m.st. Warszawy.

Monitor Polski

M.P.1945.23.69

Akt utracił moc
Wersja od: 6 września 1945 r.

ROZDZIAŁ  V.

Warunki socjalne.

19.
Dyrekcja obowiązuje się dać pracownikom całodzienne wyżywienie w dostatecznej ilości i dobrej jakości.

Dyrekcja obowiązuje się wydać:

a)
śniadanie i kolację - 0,5 litra kawy i chleb z tłuszczem lub marmoladą; obiad - zupa i danie mięsne gotowe.
20.
Dyrekcja obowiązana jest dostarczyć aprowizacyjne karty żywnościowe dla pracowników i członków ich rodzin.

Pracownik nabywa prawa do wyżywienia i korzystania z kart aprowizacyjnych z dniem przyjęcia do pracy.

21.
Do Dyrekcji należy pranie odzieży roboczej pracowników lub wydawanie kawałka mydła tygodniowo pracownikom, posiadającym własne fartuchy, kitle, kaftany itp. używane przy pracy.
22.
Przyjęcie do pracy młodocianych nastąpić może jedynie po uprzednim badaniu lekarskim przez specjalnego lekarza Ubezpieczalni Społecznej.