Włączenie kwalifikacji rynkowej "Przygotowanie kuchni do procesu produkcyjnego i asystowanie w procesie produkcyjnym" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
M.P.2020.949
Akt obowiązującyOBWIESZCZENIE
MINISTRA ROZWOJU 1
z dnia 5 października 2020 r.
w sprawie włączenia kwalifikacji rynkowej "Przygotowanie kuchni do procesu produkcyjnego i asystowanie w procesie produkcyjnym" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji
ZAŁĄCZNIK
INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI RYNKOWEJ "PRZYGOTOWANIE KUCHNI DO PROCESU PRODUKCYJNEGO I ASYSTOWANIE W PROCESIE PRODUKCYJNYM" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI
INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI RYNKOWEJ "PRZYGOTOWANIE KUCHNI DO PROCESU PRODUKCYJNEGO I ASYSTOWANIE W PROCESIE PRODUKCYJNYM" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI
Przygotowanie kuchni do procesu produkcyjnego i asystowanie w procesie produkcyjnym |
Certyfikat |
Bezterminowo |
1 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji |
Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się |
Osoba posiadająca kwalifikację rynkową "Przygotowanie kuchni do procesu produkcyjnego i asystowanie w procesie produkcyjnym" wykonuje pod nadzorem zadania zlecone przez przełożonego. Zajmuje się zapewnieniem czystości w kuchni oraz przygotowaniem wszelkich niezbędnych narzędzi używanych w kuchni, wykonuje czynności asystenckie oraz proste czynności w procesie produkcyjnym. Praca związana z przygotowaniem kuchni do procesu produkcyjnego wykonywana jest w zróżnicowanych warunkach i niewygodnych pozycjach (np. długotrwałe stanie). |
Zestaw 1. Utrzymanie czystości w kuchni | |
Poszczególne efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia |
Przygotowuje siebie i miejsce pracy | - przebiera się w odzież roboczą lub ochronną, - przyjmuje polecenie od przełożonego, - uruchamia sprzęt kuchenny pod nadzorem przełożonego, - wykonuje czynności przygotowawcze na polecenie przełożonego (np. napełnia wodą kotły do gotowania), - przynosi niezbędne surowce i półprodukty z magazynów, zgodnie z zapotrzebowaniem, - stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. |
Wykonuje czynności porządkowe i utrzymuje sprzęt i urządzenia gastronomiczne w czystości | - zbiera brudne naczynia oraz drobny sprzęt kuchenny i przenosi je do zmywalni, - dobiera detergenty do mycia i czyszczenia sprzętu i urządzeń gastronomicznych, - myje i czyści narzędzia pracy kucharza zgodnie z poleceniem, - myje i czyści urządzenia gastronomiczne (np. kotły, patelnie elektryczne, piece), - sprząta kuchnię (np. czyści blaty, trzony kuchenne, zamiata, wynosi odpady poprodukcyjne), - stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. |
Zestaw 2. Uczestniczenie w procesie produkcyjnym | |
Poszczególne efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia |
Asystuje kucharzowi w procesie produkcyjnym | - przynosi narzędzia kuchenne, zgodnie z poleceniem, - rozmieszcza wykorzystywane przez kucharza narzędzia i naczynia w przeznaczonych do tego miejscach, zgodnie z poleceniem, - wykonuje proste czynności w procesie produkcyjnym (np. panierowanie, krojenie, garnirowanie), zgodnie z poleceniem, - stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy. |
Metody |
Do weryfikacji efektów uczenia się stosuje się metodę obserwacji w warunkach rzeczywistych (miejscu pracy) lub w warunkach symulowanych (symulacja) oraz metodę analizy dowodów i deklaracji. |
Zasoby kadrowe |
Osoby przygotowujące narzędzia walidacji: w przygotowaniu narzędzi walidacyjnych muszą uczestniczyć osoby posiadające doświadczenie w pracy lub nauce z osobami z niepełnosprawnością intelektualną lub osobami z orzeczeniem o niepełnosprawności w związku z chorobami psychicznymi oraz posiadające doświadczenie w przygotowywaniu narzędzi walidacji. |
W procesie weryfikacji bierze udział komisja walidacyjna. |
Komisja walidacyjna składa się z minimum 2 członków. Członek komisji walidacyjnej musi spełniać przynajmniej jeden z poniższych warunków: |
- wykształcenie kierunkowe w obszarze gastronomii oraz co najmniej 2-letnie doświadczenie na stanowisku osoby kierującej zespołem w zakładzie gastronomicznym, |
- co najmniej roczne doświadczenie zawodowe w zarządzaniu zespołem z co najmniej jednym pracownikiem z niepełnosprawnością intelektualną. |
Komisja walidacyjna musi składać się z członków spełniających oba te warunki. Sposób organizacji walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne |
Instytucją certyfikującą, o której mowa w art. 2 pkt 6 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji, zwaną dalej "instytucją certyfikującą", może zostać każda instytucja spełniająca poniższe warunki: |
- posiada doświadczenie w pracy lub szkoleniu osób z niepełnosprawnością intelektualną, - prowadzi działalność gastronomiczną lub posiada bazę gastronomiczną, - jest w stanie zagwarantować warunki niezbędne do przeprowadzenia walidacji. Instytucja przeprowadzająca walidację musi zapewnić: - pomieszczenie socjalne umożliwiające osobie przystępującej do walidacji przebranie się w odzież ochronną, |
- swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń, w których wykonywane będą czynności lub znajdują się sprzęty lub urządzenia niezbędne do wykonania czynności, |
- odpowiednie i w pełni sprawne sprzęty lub urządzenia niezbędne do realizacji zadań w ramach walidacji, - odzież ochronną i środki czystości niezbędne do realizacji zadań w ramach walidacji. Etapy identyfikowania i dokumentowania |
Instytucja prowadząca proces walidacji powinna zapewniać wsparcie dla osób przystępujących do walidacji w zakresie identyfikowania na podstawie dowolnych metod oraz dokumentowania posiadanych efektów uczenia się. Korzystanie z tego wsparcia nie jest obowiązkowe. |
Doradca walidacyjny |
Zadaniem doradcy walidacyjnego jest wsparcie osoby przystępującej do procesu walidacji na każdym etapie tego procesu. Doradca walidacyjny pomaga w zidentyfikowaniu posiadanych efektów uczenia się oraz w ich rzetelnym udokumentowaniu na potrzeby walidacji. W szczególności dowodem potwierdzającym posiadanie efektów uczenia się mogą być |
nagrania audiowizualne, na których osoba przystępująca do walidacji wykonuje czynności świadczące o posiadaniu umiejętności. Nagrania audiowizualne mogą stanowić potwierdzenie wszystkich bądź wybranych efektów uczenia się. Doradca walidacyjny pomaga również w określeniu innych, możliwych do potwierdzenia kwalifikacji rynkowych oraz perspektyw rozwoju i dalszego uczenia się po ich uzyskaniu. Udziela informacji dotyczących przebiegu walidacji, wymagań związanych z przystąpieniem do weryfikacji efektów uczenia się oraz kryteriów i sposobów oceny. Funkcję doradcy walidacyjnego pełni osoba, która posiada: |
- co najmniej 2-letnie udokumentowane doświadczenie zawodowe związane z pracą w sektorze aktywizacji zawodowej i społecznej osób z niepełnosprawnością intelektualną (w okresie 5 lat przed rozpoczęciem procesu walidacji), - doświadczenie w weryfikowaniu efektów uczenia się lub ocenie kompetencji, - umiejętność stosowania metod i narzędzi wykorzystywanych przy identyfikowaniu i dokumentowaniu kompetencji, - wiedzę dotyczącą kwalifikacji rynkowej "Przygotowanie kuchni do procesu produkcyjnego i asystowanie w procesie |
produkcyjnym". |
Sposób organizacji walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne etapów identyfikowania i dokumentowania |
Instytucja certyfikująca, która decyduje się na udzielanie wsparcia osobom przystępującym do walidacji w zakresie identyfikowania i dokumentowania efektów uczenia się, zobowiązuje się do zapewnienia odpowiednich warunków, które umożliwią indywidualną rozmowę osoby przystępującej do walidacji z doradcą walidacyjnym. |
Brak warunków |
Nie rzadziej niż raz na 10 lat |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »