Włączenie kwalifikacji rynkowej "Obróbka wstępna warzyw i owoców" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
M.P.2020.1020
Akt obowiązującyOBWIESZCZENIE
MINISTRA ROZWOJU, PRACY I TECHNOLOGII 1
z dnia 30 października 2020 r.
w sprawie włączenia kwalifikacji rynkowej "Obróbka wstępna warzyw i owoców" do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji
ZAŁĄCZNIK
INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI RYNKOWEJ "OBRÓBKA WSTĘPNA WARZYW I OWOCÓW" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI
INFORMACJE O WŁĄCZENIU KWALIFIKACJI RYNKOWEJ "OBRÓBKA WSTĘPNA WARZYW I OWOCÓW" DO ZINTEGROWANEGO SYSTEMU KWALIFIKACJI
Obróbka wstępna warzyw i owoców |
Certyfikat |
Bezterminowo |
1 poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji |
Syntetyczna charakterystyka efektów uczenia się Osoba posiadająca kwalifikację rynkową "Obróbka wstępna warzyw i owoców" samodzielnie wykonuje proste zadania zawodowe pod nadzorem przełożonego, przygotowuje warzywa i owoce do dalszego etapu produkcji. Zajmuje się sortowaniem, przebieraniem, ważeniem, obieraniem, myciem, rozdrabnianiem i płukaniem warzyw i owoców, wykorzystując przeznaczone do tego proste narzędzia i urządzenia. Powyższe prace wykonuje pod nadzorem przełożonego, współpracując z zespołem. |
Zestaw 1. Przygotowanie stanowiska pracy do obróbki wstępnej warzyw i owoców | |
Poszczególne efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia |
Organizuje miejsce pracy | - przebiera się w odzież roboczą lub ochronną, - przyjmuje polecenia zawodowe od przełożonego, - stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy, - dobiera i przygotowuje odpowiednie narzędzia i urządzenia do obróbki wstępnej warzyw i owoców |
Przygotowuje warzywa i owoce do obróbki wstępnej | - sortuje warzywa i owoce pod względem gatunku i przeznaczenia zgodnie z poleceniem przełożonego, - odkłada nienadające się do obróbki warzywa i owoce, m.in. zwiędłe, nadpsute, - waży warzywa i owoce zgodnie z zapotrzebowaniem, - przenosi i układa warzywa i owoce na stanowisku pracy |
Zestaw 2. Wykonanie obróbki wstępnej warzyw i owoców | |
Poszczególne efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji ich osiągnięcia |
Dokonuje obróbki wstępnej brudnej warzyw i owoców | - myje warzywa i owoce, - obiera i usuwa ręcznie niejadalne części warzyw i owoców za pomocą noża lub obieraczki, - obiera za pomocą urządzeń warzywa i owoce oraz doczyszcza je, pod nadzorem przełożonego, |
- płucze warzywa i owoce, - waży lub przelicza obrane warzywa i owoce pod nadzorem przełożonego, - zabezpiecza i dostarcza do dalszego procesu produkcji obrane warzywa i owoce zgodnie z poleceniem przełożonego, - porządkuje stanowisko pracy, m.in. wyrzuca odpady, myje blaty, narzędzia, podłogi itp. | |
Dokonuje obróbki wstępnej czystej warzyw i owoców | - rozdrabnia ręcznie warzywa i owoce z wykorzystaniem narzędzi (m.in. noża, tarki, itp.), zgodnie z poleceniem przełożonego, - rozdrabnia mechanicznie warzywa i owoce z wykorzystaniem urządzeń (m.in. krajalnicy do warzyw i owoców, robota wielofunkcyjnego z szatkownicą itp.), zgodnie z poleceniem przełożonego, - zabezpiecza i dostarcza do dalszego procesu produkcji rozdrobnione warzywa i owoce zgodnie z poleceniem przełożonego, - porządkuje stanowisko pracy, m.in. wyrzuca odpady, myje blaty, urządzenia i narzędzia, podłogi itp., - stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy |
Metody Do weryfikacji efektów uczenia się stosuje się metodę obserwacji w warunkach rzeczywistych (miejscu pracy) lub w warunkach symulowanych (symulację) oraz metodę analizy dowodów i deklaracji. Walidacja jest przeprowadzana w oparciu o wystandaryzowane narzędzia. Zasoby kadrowe Osoby przygotowujące walidację: w przygotowaniu narzędzi walidacyjnych muszą uczestniczyć osoby posiadające doświadczenie w pracy lub nauce z osobami z niepełnosprawnością intelektualną lub osobami z orzeczeniem o niepełnosprawności w związku z chorobami psychicznymi oraz posiadające doświadczenie w przygotowywaniu narzędzi walidacji. W procesie weryfikacji biorą udział: Komisja walidacyjna Komisja walidacyjna składa się z minimum dwóch członków. Funkcję członka komisji walidacyjnej pełni osoba, która spełnia przynajmniej jeden z poniższych warunków: - wykształcenie kierunkowe w obszarze gastronomii oraz co najmniej 2 lata doświadczenia na stanowisku osoby kierującej zespołem w zakładzie gastronomicznym, - co najmniej roczne doświadczenie zawodowe w zarządzaniu zespołem z co najmniej jednym pracownikiem z niepełnosprawnością intelektualną. Komisja walidacyjna musi składać się z członków spełniających oba te warunki. Sposób organizacji walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne Instytucją certyfikującą, o której mowa w art. 2 pkt 6 ustawy z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji (Dz. U. z 2020 r. poz. 226), zwaną dalej "instytucją certyfikującą", może zostać każda instytucja spełniająca poniższe warunki: - posiada doświadczenie w pracy lub szkoleniu osób z niepełnosprawnością intelektualną, - prowadzi działalność gastronomiczną lub posiada bazę gastronomiczną, - jest w stanie zagwarantować warunki niezbędne do przeprowadzenia walidacji. Instytucja przeprowadzająca walidację musi zapewnić: - pomieszczenie socjalne umożliwiające osobie poddawanej walidacji przebranie się w odzież ochronną, - swobodny dostęp do wszystkich pomieszczeń, w których wykonywane będą czynności lub znajdują się sprzęty lub urządzenia niezbędne do wykonania czynności, - odpowiednie i w pełni sprawne sprzęty lub urządzenia niezbędne do realizacji zadań w ramach walidacji, - odzież ochronną i środki czystości niezbędne do realizacji zadań w ramach walidacji. |
Etapy identyfikowania i dokumentowania Instytucja przeprowadzająca walidację powinna zapewniać wsparcie dla kandydatów w zakresie identyfikowania na podstawie dowolnych metod oraz dokumentowania posiadanych efektów uczenia się. Korzystanie z tego wsparcia nie jest obowiązkowe. Doradca walidacyjny Zadaniem doradcy walidacyjnego jest wsparcie osoby przystępującej do procesu walidacji na każdym etapie tego procesu. Doradca walidacyjny pomaga w zidentyfikowaniu posiadanych efektów uczenia się oraz w ich rzetelnym udokumentowaniu na potrzeby walidacji. W szczególności dowodem potwierdzającym posiadanie efektów uczenia się mogą być nagrania audiowizualne, na których osoba poddawana walidacji wykonuje czynności świadczące o posiadaniu umiejętności. Nagrania audiowizualne mogą stanowić potwierdzenie wszystkich bądź wybranych efektów uczenia się. Doradca walidacyjny pomaga również w określeniu innych, możliwych do potwierdzenia kwalifikacji rynkowych oraz perspektyw rozwoju i dalszego uczenia się po ich uzyskaniu. Udziela informacji dotyczących przebiegu walidacji, wymagań związanych z przystąpieniem do weryfikacji efektów uczenia się oraz kryteriów i sposobów oceny. Funkcję doradcy walidacyjnego pełni osoba, która posiada: - co najmniej 2 lata udokumentowanego doświadczenia zawodowego związanego z pracą w sektorze aktywizacji zawodowej i społecznej osób z niepełnosprawnością intelektualną (aktualne w okresie 5 lat), - doświadczenie w weryfikowaniu efektów uczenia się lub ocenie kompetencji, - umiejętność stosowania metod i narzędzi wykorzystywanych przy identyfikowaniu i dokumentowaniu kompetencji, - wiedzę dotyczącą kwalifikacji "Obróbka wstępna warzyw i owoców". Sposób organizacji walidacji oraz warunki organizacyjne i materialne etapów identyfikowania i dokumentowania Instytucja certyfikująca, która decyduje się na udzielanie wsparcia w zakresie identyfikowania i dokumentowania efektów uczenia się, zobowiązuje się do zapewnienia odpowiednich warunków, które umożliwią indywidualną rozmowę z doradcą walidacyjnym. |
Brak warunków |
Nie rzadziej niż raz na 10 lat |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »