Utworzenie w Ministerstwie Handlu Wewnętrznego Centralnego Zarządu Handlu w Uzdrowiskach.

Monitor Polski

M.P.1952.A-30.443

Akt utracił moc
Wersja od: 15 kwietnia 1952 r.

UCHWAŁA NR 204
PREZYDIUM RZĄDU
z dnia 29 marca 1952 r.
w sprawie utworzenia w Ministerstwie Handlu Wewnętrznego Centralnego Zarządu Handlu w Uzdrowiskach.

W celu właściwego zorganizowania handlu i żywienia zbiorowego w miejscowościach uzdrowiskowo-wczasowych i stworzenia w tych miejscowościach przedsiębiorstw działających w zakresie handlu, żywienia zbiorowego i usług tworzy się w Ministerstwie Handlu Wewnętrznego Centralny Zarząd Handlu w Uzdrowiskach z siedzibą w Warszawie, zwany dalej "Centralnym Zarządem", działający według zasad ustalonych uchwałą Prezydium Rządu z dnia 23 grudnia 1950 r. w sprawie włączenia w skład ministerstw centralnych zarządów (Monitor Polski z 1951 r. Nr A-5, poz. 63).
1.
Przedmiotem działania Centralnego Zarządu jest nadzór, koordynacja i ogólne kierownictwo podległych przedsiębiorstw, utworzonych odrębnymi zarządzeniami Ministra Handlu Wewnętrznego w trybie dekretu z dnia 26 października 1950 r. o przedsiębiorstwach państwowych (Dz. U. R. P. Nr 49, poz. 439), a prowadzących handel, żywienie zbiorowe i usługi w miejscowościach uzdrowiskowo-wczasowych, celem wszechstronnego zaopatrzenia kuracjuszy i wczasowiczów. Przedsiębiorstwa te prowadzić będą również swoje bazy zaopatrzenia artykułów specjalnego zapotrzebowania kuracjuszy i wczasowiczów.
2.
W szczególności do zadań Centralnego Zarządu należy:
a)
opracowywanie zbiorczych planów działalności podległych przedsiębiorstw i nadzór nad ich wykonaniem,
b)
opracowywanie zasad organizacji i techniki obrotu towarowego,
c)
ustalanie wytycznych oraz organizacja żywienia zbiorowego i pomocniczego przetwórstwa spożywczego oraz usług w miejscowościach uzdrowiskowo-wczasowych,
d)
dbanie o stały postęp techniczny i racjonalizację w zakresie obsługi kuracjuszy i wczasowiczów,
e)
wzajemna koordynacja działalności przedsiębiorstw, zwłaszcza w zakresie zaopatrzenia,
f)
analiza i badanie potrzeb ilościowych i jakościowych w zakresie wszechstronnej obsługi wczasowiczów i kuracjuszy,
g)
nadzór i koordynacja gospodarki finansowej,
h)
regulowanie zagadnień pracy i płac,
i)
opracowywanie norm i instrukcji organizacyjnych,
j)
planowanie inwestycji i remontów oraz nadzór nad ich wykonaniem, w szczególności celem zapewnienia odpowiedniego poziomu obsługi konsumentów oraz estetyki sklepów detalicznych i zakładów żywienia zbiorowego,
k)
nadzór nad konserwacją urządzeń i sprzętu,
l)
nadzór nad eksploatacją majątku przydzielonego przedsiębiorstwom.
Wykonanie uchwały i ustalenie terminu rozpoczęcia działalności Centralnego Zarządu porucza się Ministrowi Handlu Wewnętrznego.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.