§ 2. - Utworzenie w Ministerstwie Handlu Wewnętrznego Centralnego Zarządu Miejskiego Handlu Mięsem.
Monitor Polski
M.P.1952.A-25.316
Akt utracił moc Wersja od: 27 marca 1952 r.
§ 2.
Przedmiotem działania Centralnego Zarządu jest nadzór i koordynacja działalności terenowych przedsiębiorstw Miejskiego Handlu Mięsem, utworzonych odrębnymi zarządzeniami prezydiów rad narodowych w trybie dekretu z dnia 26 października 1950 r. o przedsiębiorstwach państwowych (Dz. U. R. P. Nr 49, poz. 439), a prowadzących detaliczny handel mięsem i wyrobami mięsnymi oraz rybami. W szczególności do zadań Centralnego Zarządu należy:a)
opracowywanie zbiorczych planów działalności przedsiębiorstw oraz nadzór nad ich wykonaniem,b)
opracowywanie zasad organizacji i techniki obrotu towarowego,c)
ustalanie zasad współpracy z aparatem przetwórstwa i handlu hurtowego w branży mięsnej i rybnej,d)
nadzór nad przetwórstwem pomocniczym, prowadzonym przez przedsiębiorstwa Miejskiego Handlu Mięsem,e)
dbanie o stały postęp w zakresie techniki handlu, obsługi konsumenta i o racjonalizację,f)
analiza działalności przedsiębiorstw i opracowywanie wniosków dla Ministra Handlu Wewnętrznego i prezydiów rad narodowych,g)
prowadzenie analizy rynku w zakresie asortymentu i jakości towarów,h)
zawieranie umów planowych oraz porozumień z instytucjami i urzędami centralnymi w skali ogólnokrajowej,i)
nadzór i koordynacja gospodarki finansowej przedsiębiorstw,j)
regulowanie zagadnień zatrudnienia, płac, norm oraz akcji socjalnej,k)
instruktaż w zakresie zagadnień inwestycyjnych,l)
regulowanie zagadnień gospodarki materiałowej,ł)
koordynacja rozwoju i rozmieszczenia sieci przedsiębiorstw Miejskiego Handlu Mięsem.