§ 2. - Utworzenie w Ministerstwie Handlu Wewnętrznego Centralnego Zarządu Miejskiego Handlu Mięsem.

Monitor Polski

M.P.1952.A-25.316

Akt utracił moc
Wersja od: 27 marca 1952 r.
§  2.
Przedmiotem działania Centralnego Zarządu jest nadzór i koordynacja działalności terenowych przedsiębiorstw Miejskiego Handlu Mięsem, utworzonych odrębnymi zarządzeniami prezydiów rad narodowych w trybie dekretu z dnia 26 października 1950 r. o przedsiębiorstwach państwowych (Dz. U. R. P. Nr 49, poz. 439), a prowadzących detaliczny handel mięsem i wyrobami mięsnymi oraz rybami. W szczególności do zadań Centralnego Zarządu należy:
a)
opracowywanie zbiorczych planów działalności przedsiębiorstw oraz nadzór nad ich wykonaniem,
b)
opracowywanie zasad organizacji i techniki obrotu towarowego,
c)
ustalanie zasad współpracy z aparatem przetwórstwa i handlu hurtowego w branży mięsnej i rybnej,
d)
nadzór nad przetwórstwem pomocniczym, prowadzonym przez przedsiębiorstwa Miejskiego Handlu Mięsem,
e)
dbanie o stały postęp w zakresie techniki handlu, obsługi konsumenta i o racjonalizację,
f)
analiza działalności przedsiębiorstw i opracowywanie wniosków dla Ministra Handlu Wewnętrznego i prezydiów rad narodowych,
g)
prowadzenie analizy rynku w zakresie asortymentu i jakości towarów,
h)
zawieranie umów planowych oraz porozumień z instytucjami i urzędami centralnymi w skali ogólnokrajowej,
i)
nadzór i koordynacja gospodarki finansowej przedsiębiorstw,
j)
regulowanie zagadnień zatrudnienia, płac, norm oraz akcji socjalnej,
k)
instruktaż w zakresie zagadnień inwestycyjnych,
l)
regulowanie zagadnień gospodarki materiałowej,
ł)
koordynacja rozwoju i rozmieszczenia sieci przedsiębiorstw Miejskiego Handlu Mięsem.