Utworzenie przedsiębiorstwa państwowego pod nazwą "Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego".

Monitor Polski

M.P.1950.A-2.21

Akt indywidualny
Wersja od: 8 stycznia 1950 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 17 grudnia 1949 r.
o utworzeniu przedsiębiorstwa państwowego pod nazwą "Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego".

Na podstawie art. 1 i 2 dekretu z dnia 3 stycznia 1947 r. o tworzeniu przedsiębiorstw państwowych (Dz. U. R. P. Nr 8, poz. 42) zarządza się w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego i Ministrem Skarbu, co następuje:
Tworzy się przedsiębiorstwo państwowe, prowadzone w ramach narodowych planów gospodarczych według zasad rozrachunku gospodarczego, pod nazwą "Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego".
Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego będzie posiadał oddziały terenowe, organizowane w miarę powstawania potrzeb.
Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego ma siedzibę w Warszawie.
1.
Przedmiotem działalności Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego jest koordynowanie, nadzorowanie i kontrolowanie oraz ogólne kierownictwo przedsiębiorstw państwowych, których zadaniem jest organizowanie i prowadzenie zakładów żywienia zbiorowego, a w szczególności: jadłodajni, barów, restauracji, kawiarni i pomocniczych zakładów przetwórczych.
2.
Wykaz wymienionych w ust. 1 przedsiębiorstw podporządkowanych Centralnemu Zarządowi Przemysłu Gastronomicznego zostanie ustalony odrębnym zarządzeniem.
3.
W okresie przejściowym, do czasu powołania do życia w trybie prawem przepisanym przedsiębiorstw przewidzianych w ust. 1, przedmiotem działalności Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego jest organizowanie i prowadzenie zakładów żywienia zbiorowego.
Nadzór państwowy nad Centralnym Zarządem Przemysłu Gastronomicznego sprawuje Minister Handlu Wewnętrznego.
Przy Centralnym Zarządzie Przemysłu Gastronomicznego powołana będzie Rada Nadzoru Społecznego, której zakres działania, sposób powoływania i odwoływania jej członków, organizację i sposób wykonywania powierzonych czynności określi rozporządzenie Rady Ministrów, wydane na podstawie art. 10 dekretu z dnia 3 stycznia 1947 r. (Dz. U. R. P. Nr 8, poz. 42).
Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego przejmie zakłady żywienia zbiorowego prowadzone przez państwowe przedsiębiorstwo "Powszechne Domy Towarowe" oraz wszelkie uprawnienia i czynności tego przedsiębiorstwa z zakresu żywienia zbiorowego.
Przekazaniu na rzecz Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego ulega majątek Skarbu Państwa określony w § 7.

Minister Handlu Wewnętrznego zarządzi protokolarne przekazanie Centralnemu Zarządowi Przemysłu Gastronomicznego przydzielonego majątku nieruchomego w zarząd i użytkowanie, a ruchomego na własność.

Organem zarządzającym Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego jest Dyrekcja, powoływana i zwalniana przez Ministra Handlu Wewnętrznego, składająca się z Dyrektora Naczelnego, reprezentującego Dyrekcję samodzielnie, oraz z podległych Dyrektorowi Naczelnemu trzech dyrektorów.
Do ważności zobowiązań zaciąganych przez przedsiębiorstwo wymagane jest współdziałanie, zgodnie z uprawnieniami przewidzianymi w statucie:
a)
dwóch członków Dyrekcji łącznie, albo
b)
jednego członka Dyrekcji łącznie z pełnomocnikiem handlowym w granicach jego pełnomocnictwa, albo
c)
dwóch pełnomocników handlowych łącznie w granicach ich pełnomocnictw.
Szczegółowe zasady organizacji i zakres działania Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego ustali statut, nadany przez Ministra Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego i Ministrem Skarbu, ogłoszony w Monitorze Polskim.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Monitorze Polskim.