§ 4. - Utworzenie przedsiębiorstwa państwowego pod nazwą "Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego".

Monitor Polski

M.P.1950.A-2.21

Akt indywidualny
Wersja od: 8 stycznia 1950 r.
§  4.
1.
Przedmiotem działalności Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego jest koordynowanie, nadzorowanie i kontrolowanie oraz ogólne kierownictwo przedsiębiorstw państwowych, których zadaniem jest organizowanie i prowadzenie zakładów żywienia zbiorowego, a w szczególności: jadłodajni, barów, restauracji, kawiarni i pomocniczych zakładów przetwórczych.
2.
Wykaz wymienionych w ust. 1 przedsiębiorstw podporządkowanych Centralnemu Zarządowi Przemysłu Gastronomicznego zostanie ustalony odrębnym zarządzeniem.
3.
W okresie przejściowym, do czasu powołania do życia w trybie prawem przepisanym przedsiębiorstw przewidzianych w ust. 1, przedmiotem działalności Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego jest organizowanie i prowadzenie zakładów żywienia zbiorowego.