Utworzenie państwowych przedsiębiorstw gastronomicznych.

Monitor Polski

M.P.1950.A-70.815

Akt indywidualny
Wersja od: 16 czerwca 1950 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 11 maja 1950 r.
w sprawie utworzenia państwowych przedsiębiorstw gastronomicznych.

Na podstawie art. 1 dekretu z dnia 3 stycznia 1947 r. o tworzeniu przedsiębiorstw państwowych (Dz. U. R. P. Nr 8, poz. 42) zarządza się, w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego i Ministrem Finansów, co następuje:
Tworzy się przedsiębiorstwa państwowe, zwane dalej: "przedsiębiorstwami", prowadzone w ramach narodowych planów gospodarczych według zasad rozrachunku gospodarczego pod nazwą:
1.
Warszawskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w m.st. Warszawie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
2.
Krakowskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Krakowie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
3.
Katowickie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Katowicach - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
4.
Wrocławskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą we Wrocławiu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
5.
Łódzkie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Łodzi - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
6.
Gdańskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Gdańsku - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
7.
Poznańskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Poznaniu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
8.
Lubelskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Lublinie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
9.
Częstochowskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Częstochowie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
10.
Radomskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Radomiu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
11.
Białostockie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Białymstoku - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
12.
Olsztyńskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Olsztynie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
13.
Bydgoskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Bydgoszczy - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
14.
Szczecińskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Szczecinie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
15.
Wałbrzyskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Wałbrzychu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
16.
Gliwickie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Gliwicach - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
17.
Chorzowskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Chorzowie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
18.
Bytomskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Bytomiu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
19.
Zabrskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Zabrzu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
20.
Toruńskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Toruniu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
21.
Rzeszowskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Rzeszowie - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
22.
Zakopiańskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Zakopanem - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
23.
Kaliskie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Kaliszu - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
24.
Kieleckie Zakłady Gastronomiczne z siedzibą w Kielcach - przedsiębiorstwo państwowe wyodrębnione.
Przedsiębiorstwa mogą posiadać oddziały terenowe organizowane w miarę powstawania potrzeb.
Przedmiotem działalności przedsiębiorstw jest organizowanie i prowadzenie zakładów żywienia zbiorowego, a w szczególności: jadłodajni, barów, restauracji, kawiarni i pomocniczych zakładów przetwórczych.
Przedsiębiorstwa podlegają nadzorowi i kontroli Centralnego Zarządu Przemysłu Gastronomicznego do czasu przekazania tego nadzoru Prezydiom właściwych rad narodowych.
Zwierzchni nadzór państwowy nad przedsiębiorstwami sprawuje Minister Handlu Wewnętrznego.
Przy każdym przedsiębiorstwie powołana będzie Rada Nadzoru Społecznego, której zakres działania, sposób powoływania i odwoływania jej członków, organizację i sposób wykonywania powierzonych czynności określi rozporządzenie Rady Ministrów, wydane na podstawie art. 10 dekretu z dnia 3 stycznia 1947 r. (Dz. U. R. P. Nr 8, poz. 42).
Organem zarządzającym każdego przedsiębiorstwa jest Dyrekcja powoływana i zwalniana przez Ministra Handlu Wewnętrznego i składająca się z Dyrektora, reprezentującego Dyrekcję samodzielnie oraz z podległego Dyrektorowi jednego Wicedyrektora.
Do ważności zobowiązań zaciąganych przez poszczególne przedsiębiorstwa wymagane jest współdziałanie, zgodnie z uprawnieniami przewidzianymi w statucie:
a)
dwóch członków Dyrekcji łącznie, albo
b)
jednego członka Dyrekcji łącznie z pełnomocnikiem handlowym w granicach jego pełnomocnictwa, albo
c)
dwóch pełnomocników handlowych łącznie w granicach ich pełnomocnictw.
Przekazaniu na rzecz poszczególnego przedsiębiorstwa ulega majątek Skarbu Państwa oznaczony przez Ministra Handlu Wewnętrznego.

Minister Handlu Wewnętrznego zarządzi protokólarne przekazanie poszczególnemu przedsiębiorstwu przydzielonego majątku nieruchomego w zarząd i użytkowanie, a ruchomego na własność.

Szczegółowe zasady organizacji i zakres działania poszczególnego przedsiębiorstwa ustali statut, nadany przez Ministra Handlu Wewnętrznego w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego i Ministrem Finansów, ogłoszony w Monitorze Polskim.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, z mocą obowiązującą od dnia 1 kwietnia 1950 r.