Utrzymywanie minimum zapasów niektórych artykułów spożywczych i przemysłowych w magazynach hurtowni powiatowych związków gminnych spółdzielni oraz w sklepach wiejskich spółdzielni zrzeszonych w Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska".

Monitor Polski

M.P.1960.38.191

Akt utracił moc
Wersja od: 10 maja 1960 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 20 kwietnia 1960 r.
w sprawie utrzymywania minimum zapasów niektórych artykułów spożywczych i przemysłowych w magazynach hurtowni powiatowych związków gminnych spółdzielni oraz w sklepach wiejskich spółdzielni zrzeszonych w Centrali Rolniczej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska".

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia nr 20 Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 lutego 1959 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego uprawnień do wydawania przepisów o ustalaniu minimum zapasów artykułów przeznaczonych na zaopatrzenie ludności w jednostkach handlowych (Monitor Polski Nr 17, poz. 72) zarządza się, co następuje:
Sklepy spółdzielni "Samopomoc Chłopska" i hurtownie powiatowych związków gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska" obowiązane są utrzymywać minimum zapasów niektórych artykułów spożywczych i przemysłowych.
Minimum zapasów artykułów, o których mowa w § 1, ustala się dla poszczególnych punktów sprzedaży jako minimum ilościowe na podstawie:
1)
zapasu na określoną ilość dni według przeciętnej dziennej sprzedaży z poprzedniego okresu (wskaźnik zapasu w dniach) lub
2)
zapasu w jednostkach naturalnych (kg, m, l, szt., pudełka) liczonych według zużycia na jedną osobę lub na jedno gospodarstwo terenu obsługiwanego przez dany punkt sprzedaży.
Ustala się minimum zapasu dla następujących artykułów w sklepach bądź w działach sklepów wielobranżowych:
1)
w branży spożywczej:
Lp.Nazwa artykułuZapas
w dniachna 1 osobę
1234
1Cukier100,5 kg
2Sól150,5 kg
3Ocet100,05 l
4Olej10X
5Przetwory zbożowe (mąka, kasza itp.)10X
6Kawa zbożowa }
7Cukierki }10X
8Herbata naturalna}
9Zapałki152 pudełka
10Papierosy1025 szt.
2)
w branży przemysłowej:
Lp.Nazwa artykułuZapasUwagi
w dniachna 1 gospodarstwo
sezonpozostały okressezonpozostały okres
1234567
1

2

3

Nafta

Lampy

Szkła do lamp

14

X

45

8

15

15

0,3 l

1/20 szt.

1/2 szt.

0,1 l

1/30 szt.

1/5 szt.

za sezon uważa się okres od 1 września do 31 marca
4Mydło i proszek do praniaX12X0,1 kg
5ŚwieceX10XX
6

7

8

Kosy

Szpadle

Gwoździe

15

X

X

X

10

10

X

X

X

X

X

X

za sezon uważa się od 1 marca do 15 września
9Podkowy i podkowiakiX10XX
Sklepy mieszane prowadzące sprzedaż zarówno artykułów spożywczych, jak i przemysłowych obowiązane są do utrzymywania minimum zapasów określonych w § 3.
Punkty sprzedaży pomocniczej, ze względu na warunki prowadzenia tej działalności handlowej, mogą mieć obniżoną wielkość zapasu minimalnego do wysokości rzeczywistych potrzeb, nie więcej jednak niż o 50%.
Minimum zapasów w magazynach hurtowych powiatowych związków gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska", liczone w stosunku do obrotu hurtowego w poprzednim okresie, ustala się na okres:
1)
sól - 3 miesiące,
2)
cukier - 1 miesiąc,
3)
mąka - 1 miesiąc,
4)
zapałki - 2 miesiące,
5)
ocet - 3 miesiące, z wyjątkiem sezonu od 1 sierpnia do 31 października,
6)
olej - 20 dni,
7)
papierosy - 1 miesiąc.
1.
Minimum zapasów dla magazynów hurtowych prowadzonych przez powiatowe związki gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska" oraz magazynów rozdzielczych gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska" ustalają powiatowe związki gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska" wspólnie z wydziałami handlu prezydiów powiatowych rad narodowych.
2.
Minimum zapasów dla sklepów i innych punktów sprzedaży ustalają gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska" oraz powiatowe związki gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska", o ile prowadzą również bezpośrednią sprzedaż detaliczną.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.