Ustalenie regulaminu odznaki "Wzorowego Sprzedawcy".

Monitor Polski

M.P.1957.26.178

Akt utracił moc
Wersja od: 3 kwietnia 1957 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 6 lutego 1957 r.
w sprawie ustalenia regulaminu odznaki "Wzorowego Sprzedawcy".

Na podstawie § 5 uchwały nr 648 Prezydium Rządu z dnia 18 września 1954 r. w sprawie ustanowienia odznaki "Wzorowego Sprzedawcy" (Monitor Polski Nr 93, poz. 1023) zarządza się, co następuje:
Ustala się regulamin odznaki "Wzorowego Sprzedawcy" stanowiący załącznik do niniejszego zarządzenia.
Traci moc zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 22 października 1954 r. w sprawie ustalenia regulaminu odznaki "Wzorowego Sprzedawcy" (Monitor Polski Nr 116, poz. 1650).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

REGULAMIN ODZNAKI "WZOROWEGO SPRZEDAWCY"

§ 1.
Odznaka "Wzorowego Sprzedawcy", zwana dalej w skróceniu "odznaką", jest zaszczytnym wyróżnieniem zawodowym i społecznym, nadawanym wzorowo pracującym sprzedawcom, bufetowym i kelnerom przez Ministra Handlu Wewnętrznego oraz stanowi czynnik podnoszenia zawodowego i moralnego poziomu sprzedawców, bufetowych i kelnerów oraz wychowywania nowych i aktywnych kadr.
§  2.
Odznaka posiada trzy stopnie:
1)
I stopień koloru złotego,
2)
II stopień koloru srebrnego,
3)
III stopień koloru brązowego.
§  3.
1.
Odznaka przedstawia: z lewej strony - gmach fabryki z 3 kominami, z prawej strony - snop zboża, w środku zaś emblematy Merkurego (skrzydlaty hełm i laska opleciona wężami) wyobrażające handel jako spójnię między miastem i wsią. Symbole otoczona są wstęgą z napisem "Wzorowy Sprzedawca".
2.
Wzór odznaki zawiera załącznik nr 1, wzór dyplomu odznaki zawiera załącznik nr 2, wzór legitymacji uprawniającej do noszenia odznaki zawiera załącznik nr 3.
§  4.
Odznakę stanowi znaczek metalowy o średnicy 30 mm przeznaczony do noszenia przez sprzedawcę (bufetowego, kelnera) na wierzchniej odzieży.
§  5.
Odznakę nosi sprzedawca (bufetowy, kelner) na wierzchniej odzieży z lewej strony. W przypadku gdy odzież posiada po lewej stronie zewnętrznej górną kieszeń, odznaką należy umieszczać symetrycznie pośrodku kieszeni.
§  6.
Ustala się następujący tryb postępowania przy nadawaniu odznaki:
1)
bezpośredni zwierzchnik służbowy sprzedawcy (bufetowego, kelnera) stwierdziwszy, iż spełnia on warunki wymagane do uzyskania odznaki danego stopnia (§§ 8, 9, 10), po zasięgnięciu opinii rady zakładowej (miejscowej) przedstawia kierownikowi nadrzędnej jednostki organizacyjnej wniosek o nadanie mu odznaki danego stopnia na formularzu według wzoru stanowiącego załącznik nr 4,
2)
kierownik nadrzędnej jednostki organizacyjnej (pkt 1) po zaopiniowaniu przesyła wniosek do właściwego centralnego zarządu (wojewódzkiego zarządu handlu), który z kolei przesyła wniosek wraz ze swoją opinią do ministerstwa lub urzędu centralnego (organu naczelnego organizacji społecznej), któremu podlega jednostka organizacyjna składająca wniosek,
3)
minister (kierownik urzędu centralnego, przewodniczący organu naczelnego organizacji społecznej) zatwierdza wniosek i występuje o nadanie odznaki sprzedawcy (bufetowemu, kelnerowi) zatrudnionemu w danym resorcie do Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  7.
1.
Wręczenie odznaki, dyplomu i legitymacji odbywa się w sposób uroczysty.
2.
Wręczenia odznaki I stopnia dokonuje właściwy minister lub podsekretarz stanu (kierownik urzędu centralnego, przewodniczący organu naczelnego organizacji społecznej) w resorcie, w którym otrzymujący odznakę jest zatrudniony, albo przewodniczący prezydium wojewódzkiej rady narodowej (rady narodowej miasta wyłączonego z województwa) lub jego zastępca.
3.
Wręczenia odznaki II i III stopnia dokonuje dyrektor centralnego zarządu (kierownik wojewódzkiego handlu lub zarządu handlu miasta wyłączonego z województwa) jego zastępca.
§  8.
Odznakę III stopnia może uzyskać sprzedawca (bufetowy, kelner), który wykaże się ciągłością pracy w zawodzie przez okres 3 lat i w okresie tym:
1)
wykazuje w zakładzie pracy socjalistyczny stosunek do mienia społecznego i do zleconych mu obowiązków;
2)
dba o usprawnienie pracy na swoim odcinku i przyczynia się do obniżenia kosztów własnych zakładu,
3)
sprawnie i uprzejmie obsługuje klientów (konsumentów);
4)
wykazuje szczególną dbałość o utrzymanie właściwego asortymentu towarów albo potraw, napojów i przekąsek;
5)
dba o higienę i estetykę miejsca pracy;
6)
jest aktywny w pracy społecznej i bierze czynny udział w podnoszeniu kwalifikacji mniej wykwalifikowanych pracowników zakładu;
7)
nie był karany za przestępstwo z chęci zysku lub za działalność przeciwko władzy ludowej i dokłada wszelkich starań, aby nie dopuścić do powstania mank i superat.
§  9.
Odznakę II stopnia może uzyskać sprzedawca (bufetowy, kelner), który wykaże się ciągłością pracy w zawodzie przez okres 4 lat, posiada odznakę III stopnia oraz w dalszym ciągu wykazuje kwalifikacje wymagane do zdobycia odznaki (§ 8 pkt 1-7).
§  10.
Odznakę I stopnia może uzyskać sprzedawca (bufetowy, kelner), który wykaże się ciągłością pracy w zawodzie przez okres 5 lat, posiada odznakę II stopnia oraz w dalszym ciągu wykazuje kwalifikacje wymagane do zdobycia odznaki (§ 8 pkt 1-7).
§  11.
Minister Handlu Wewnętrznego może w wyjątkowych przypadkach nadać odznakę I lub II stopnia sprzedawcy (bufetowemu, kelnerowi) nie posiadającemu odznaki niższego stopnia, jeżeli wyróżnia się on szczególnie wysokimi kwalifikacjami wymaganymi do zdobycia odznaki oraz wykaże się ciągłością pracy przewidzianą dla danego stopnia odznaki (§§ 9 i 10).
§  12.
Za sprzedawcę uważa się również kierownika sklepu, o ile bierze udział w bezpośredniej sprzedaży.
§  13.
Sprzedawcy (bufetowi, kelnerzy) wyróżnieni odznaką mają pośród sprzedawców, bufetowych i kelnerów przy innych równych warunkach pierwszeństwo w:
1)
awansie zawodowym,
2)
szkoleniu zawodowym,
3)
przydziale mieszkań,
4)
lecznictwie sanatoryjnym,
5)
skierowaniu na wczasy pracownicze,
6)
korzystaniu z wszelkiego rodzaju świadczeń socjalnych.
§  14.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego może cofnąć nadaną sprzedawcy (bufetowemu, kelnerowi) odznakę na wniosek przedstawiony mu w trybie analogicznym do przewidzianego w § 6, jeżeli uzna, że zachowanie się odznaczonego nie uzasadnia dalszego posiadania przez niego odznaki.
2.
Minister Handlu Wewnętrznego cofnie odznakę nadaną sprzedawcy (bufetowemu, kelnerowi) w przypadku ukarania go prawomocnym orzeczeniem sądu za przestępstwo z chęci zysku albo za działalność przeciwko władcy ludowej.
§  15.
Sprzedawca (bufetowy, kelner) posiadający odznakę powinien nosić ją w czasie wykonywania zawodu w miejscu pracy i posiadać przy sobie legitymację stwierdzającą uprawnienie do noszenia odznaki.
§  16.
W przypadku zgubienia lub zaginięcia odznaki, dyplomu albo legitymacji sprzedawca (bufetowy, kelner) obowiązany jest zgłosić o tym w terminie 7 dni swojemu bezpośredniemu przełożonemu oraz jednostce nadrzędnej.
§  17.
W przypadku zgubienia lub zaginięcia odznaki, dyplomu bądź legitymacji może być wydany duplikat na koszt zainteresowanego.

ZAŁĄCZNIK  Nr 1-4

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Niniejsza treść dostępna jest wyłącznie w wersji pierwotnej treści w formacie PDF.

..................................................