Ustalenie regulaminu odznaki "Wzorowego Sprzedawcy".

Monitor Polski

M.P.1954.116.1650

Akt utracił moc
Wersja od: 11 grudnia 1954 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 22 października 1954 r.
w sprawie ustalenia regulaminu odznaki "Wzorowego Sprzedawcy".

Na podstawie § 5 uchwały nr 648 Prezydium Rządu z dnia 18 września 1954 r. w sprawie ustanowienia odznaki "Wzorowego Sprzedawcy" (Monitor Polski Nr 93, poz. 1023) zarządza się, co następuje:
Ustala się regulamin odznaki "Wzorowego Sprzedawcy", stanowiący załącznik do niniejszego zarządzenia.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

REGULAMIN ODZNAKI "WZOROWEGO SPRZEDAWCY"

§ 1.
Odznaka "Wzorowego Sprzedawcy", zwana dalej w skróceniu "odznaką", jest zaszczytnym wyróżnieniem zawodowym i społecznym, nadawanym wzorowo pracującym sprzedawcom, bufetowym i kelnerom przez Ministra Handlu Wewnętrznego, oraz stanowi czynnik podnoszenia zawodowego i moralnego poziomu sprzedawców, bufetowych i kelnerów oraz wychowywania nowych i aktywnych kadr.
§  2.
Odznaka posiada trzy stopnie:
1)
I stopień koloru złotego,
2)
II " " srebrnego,
3)
III " " brązowego.
§  3.
1.
Odznaka przedstawia: z lewej strony - gmach fabryki z 3 kominami, z prawej strony - snop zboża, w środku zaś umieszczono atrybuty Merkurego (skrzydlaty hełm i laska opleciona wężami) wyobrażające handel, jako spójnię między miastem i wsią. Symbole otoczone są wstęgą z napisem "Wzorowy Sprzedawca".
2.
Wzór odznaki zawiera załącznik nr 1, wzór dyplomu odznaki zawiera załącznik nr 2, wzór legitymacji uprawniającej do noszenia odznaki zawiera załącznik nr 3.
§  4.
Odznakę stanowi znaczek metalowy o średnicy 30 mm przeznaczony do noszenia przez sprzedawcę (bufetowego, kelnera) na wierzchniej odzieży. Na odwrocie znaczka umieszczony jest nr odznaki i gwint z zakrętką.
§  5.
Odznakę nosi sprzedawca (bufetowy, kelner) na wierzchniej odzieży z lewej strony. W przypadku gdy odzież posiada po lewej stronie zewnętrznej górną kieszeń, odznakę należy umieszczać symetrycznie pośrodku kieszeni.
§  6.
Nr odznaki zamieszcza się w dyplomie stwierdzającym nadanie odznaki i w legitymacji uprawniającej do jej noszenia.
§  7.
Ustala się następujący tryb postępowania przy nadawaniu odznaki:
1)
bezpośredni zwierzchnik służbowy sprzedawcy (bufetowego, kelnera) stwierdziwszy, iż spełnia on warunki wymagane do uzyskania odznaki danego stopnia (§§9, 10, 11), po zasięgnięciu opinii rady zakładowej (miejscowej) przedkłada kierownikowi nadrzędnej jednostki organizacyjnej wniosek o nadanie mu odznaki danego stopnia na formularzu według wzoru stanowiącego załącznik nr 4, załączając dwie fotografie o wymiarach 3X4 cm przedstawionego do odznaczenia sprzedawcy (bufetowego, kelnera);
2)
kierownik nadrzędnej jednostki organizacyjnej (pkt 1) po uprzednim uzgodnieniu opinii z prezydium zarządu okręgu związku zawodowego przesyła wniosek wydziałowi handlu prezydium wojewódzkiej rady narodowej (Rady Narodowej w. m. st. Warszawie, m. Łodzi) do opinii i skierowania go za pośrednictwem właściwego centralnego zarządu (centrali), który działa w przedmiotowej sprawie w porozumieniu z zarządem głównym związku zawodowego, do ministerstwa lub urzędu centralnego (organizacji społecznej), któremu podlega wnioskująca jednostka organizacyjna.
3.
Minister (kierownik urzędu centralnego, przewodniczący organu naczelnego organizacji społecznej) zatwierdza wniosek i występuje o nadanie odznaki dla sprzedawcy (bufetowego, kelnera) zatrudnionego w danym resorcie do Ministra Handlu Wewnętrznego.
§  8.
1.
Wręczenie odznaki, dyplomu i legitymacji odbywa się w sposób uroczysty.
2.
Wręczenia odznaki I stopnia dokonuje właściwy minister lub podsekretarz stanu (kierownik urzędu centralnego, przewodniczący organu naczelnego organizacji społecznej) w resorcie, w którym otrzymujący odznakę jest zatrudniony, albo przewodniczący prezydium wojewódzkiej rady narodowej (Rady Narodowej w m. st. Warszawie, m. Łodzi) lub jego zastępca.
3.
Wręczenia odznaki II i III stopnia dokonuje dyrektor właściwego centralnego zarządu (centrali) bądź jego zastępca albo przewodniczący prezydium wojewódzkiej rady narodowej (Rady Narodowej w m. st. Warszawie, m. Łodzi) lub wyznaczony przez niego przedstawiciel tego prezydium.
§  9.
Odznakę III stopnia może uzyskać sprzedawca (bufetowy, kelner), który wykaże się ciągłością pracy w zawodzie przez okres 3 lat i w okresie tym:
1)
wykazuje w zakładzie pracy socjalistyczny stosunek do mienia społecznego i do zleconych mu obowiązków;
2)
dba o usprawnienie pracy na swoim odcinku i przyczynia się do obniżenia kosztów własnych zakładu;
3)
sprawnie i uprzejmie obsługuje klientów (konsumentów);
4)
wykazuje dbałość o utrzymanie właściwego asortymentu towarów albo potraw napojów i przekąsek;
5)
dba o higienę i estetykę miejsca pracy;
6)
jest aktywny w pracy społecznej i bierze czynny udział w szkoleniu mniej wykwalifikowanych pracowników zakładu;
7)
nie był karany za przestępstwo z chęci zysku lub za działalność przeciwko władzy ludowej i dokłada wszelkich starań, aby nie dopuścić do powstawania mank i superat.
§  10.
Odznakę II stopnia może uzyskać sprzedawca (bufetowy, kelner), który wykaże się ciągłością pracy w zawodzie przez okres 4 lat, posiada odznakę III stopnia oraz w dalszym ciągu wykazuje kwalifikacje wymagane do zdobycia odznaki (§9 pkt 1-7).
§  11.
Odznaką I stopnia może uzyskać sprzedawca (bufetowy, kelner), który wykaże się ciągłością pracy w zawodzie przez okres 5 lat, posiada odznakę II stopnia oraz w dalszym, ciągu wykazuje kwalifikacje wymagane do zdobycia odznaki (§9 pkt 1-7).
§  12.
Minister Handlu Wewnętrznego może w wyjątkowych przypadkach nadać odznakę I lub II stopnia sprzedawcy (bufetowemu, kelnerowi) nie posiadającemu odznaki niższego stopnia, jeżeli wyróżnia się on szczególnie wysokimi kwalifikacjami wymaganymi do zdobycia odznaki oraz wykaże się ciągłością pracy przewidzianą dla danego stopnia odznaki (§§10 i 11).
§  13.
Za sprzedawcę uważa się również kierownika sklepu, który bierze udział w bezpośredniej sprzedaży w wysokości co najmniej 25% przeciętnej normy sprzedawcy.
§  14.
Sprzedawcy (bufetowi, kelnerzy) wyróżnieni odznaką mają pośród sprzedawców, bufetowych i kelnerów przy innych równych warunkach pierwszeństwo w:
1)
awansie zawodowym,
2)
szkoleniu zawodowym,
3)
przydziale mieszkań,
4)
lecznictwie sanatoryjnym,
5)
skierowaniu na wczasy pracownicze,
6)
korzystaniu z wszelkiego rodzaju świadczeń socjalnych.
§  15.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego może cofnąć nadaną sprzedawcy (bufetowemu, kelnerowi) odznakę na wniosek przedstawiony mu w trybie analogicznym do przewidzianego w § 7, jeżeli uzna, że zachowanie odznaczonego nie uzasadnia dalszego posiadania odznaki.
2.
Minister Handlu Wewnętrznego cofnie odznakę nadaną sprzedawcy (bufetowemu, kelnerowi) w przypadku ukarania go prawomocnym orzeczeniem sądu za przestępstwo z chęci zysku albo za działalność przeciwko władzy ludowej.
§  16.
Sprzedawca (bufetowy kelner) posiadający odznakę powinien nosić ją w czasie wykonywania zawodu w miejscu pracy i posiadać przy sobie legitymację stwierdzającą uprawnienie do noszenia odznaki.
§  17.
W przypadku zagubienia lub zaginięcia odznaki albo dyplomu bądź legitymacji sprzedawca (bufetowy, kelner) obowiązany jest zgłosić o tym w terminie 7 dni swojemu bezpośredniemu przełożonemu oraz we właściwym terenowo wydziale handlu prezydium wojewódzkiej rady narodowej (Rady Narodowej w m. st. Warszawie, m. Łodzi).
§  18.
W przypadku zagubienia lub zaginięcia odznaki, dyplomu bądź legitymacji może być wydany duplikat na koszt zainteresowanego.

Załącznik  Nr 1

WZÓR ODZNAKI "WZOROWEGO SPRZEDAWCY"

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Niniejsza treść dostępna jest wyłącznie w wersji pierwotnej treści w formacie PDF.

..................................................

Załącznik  Nr 2

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Niniejsza treść dostępna jest wyłącznie w wersji pierwotnej treści w formacie PDF.

..................................................

Załącznik  Nr 3

WZÓR LEGITYMACJI ODZNAKI "WZOROWEGO SPRZEDAWCY"

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Niniejsza treść dostępna jest wyłącznie w wersji pierwotnej treści w formacie PDF.

..................................................

Załącznik  Nr 4

WNIOSEK

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Niniejsza treść dostępna jest wyłącznie w wersji pierwotnej treści w formacie PDF.

..................................................